Računalništvo, telefonija
17.09.2013 14:58
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uporabniki operacijskega sistema Windows XP lahko računajo na Ubuntu!

Münchenske oblasti bodo kmalu v izbranih javnih knjižnicah pričele deliti namestitvene zgoščenke z odprtokodnim operacijskim sistemom Ubuntu 12.04 LTS. Te bodo namenjene predvsem uporabnikom starejših računalnikov z nameščenim operacijskim sistemom Windows XP.
Operacijski sistem Ubuntu Kylin naj bi bil prosto dostopen za prenos tudi izven meja Kitajske.
Operacijski sistem Ubuntu Kylin naj bi bil prosto dostopen za prenos tudi izven meja Kitajske.

Microsoft bo 7. aprila 2014 za operacijski sistem Windows XP dokončno ukinil vsakršno obliko podpore. To pomeni, da zanj ne bo več na voljo niti najnujnejših varnostnih popravkov, njegovi uporabniki pa bodo s tem prepuščeni milosti in nemilosti spletnih kriminalcev. Varnostne popravke si bodo lahko privoščila le bogatejša podjetja, saj bo podjetje iz Redmonda za tovrstno podporo v letu 2014 zaračunalo od preračunanih 155 tisoč do preračunanih 385 tisoč evrov.

Ukinitev podpore za operacijski sistem Windows XP predstavlja svojevrsten varnostni izziv predvsem za Nemčijo, saj ga trenutno uporablja kar 20 milijonov uporabnikov. Ker vsi uporabniki nadgradnje na novejši Microsoftov operacijski sistem ne bodo mogli izvesti predvsem zaradi odsotnosti gonilnikov za zastarelo strojno opremo, so se münchenske oblasti odločile za svojevrsten prijem. Te bodo v izbranih knjižnicah pričele deliti namestitvene zgoščenke z odprtokodnim operacijskim sistemom Ubuntu 12.04 LTS.

Münchenske oblasti so za »prvi krog« pripravili kar 2.000 namestitvenih zgoščenk za tiste, ki bodo želeli zamenjati zastareli operacijski sistem Windows XP za Ubuntu. Slednji odprtokodni operacijski sistem je bil izbran zgolj zato, ker ga je moč namestiti tudi na računalnike starejšega kova, in sicer z vsaj 700-megaherčnim procesorjem Intel ali AMD in 256-megabajti sistemskega pomnilnika.


Prijavi napako v članku