Življenjski slog
25.04.2024 12:59
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kapitalski trgi v letu 2024: v 77 trgovalnih dneh do več kot 9 % donosa

Leto 2024 je leto, ko bo 47 % svetovne populacije sodelovalo na volitvah. V prihodnjih mesecih se bodo zvrstile volitve v Indiji in v evropski parlament, na ameriški kapitalski trg pa imajo največji vpliv ameriške predsedniške volitve.

Skoraj stoletna statistika (od leta 1928 do 2023) ameriškega kapitalskega trga, ki predstavlja 60 % globalnega delniškega trga, kaže, da je volilno leto v ZDA, to je četrto leto predsedniškega mandata, lepo donosno. Zlasti kadar v predsedniški palači sedi demokrat. Ali bo tako tudi leto 2024?

77 je zmagovalna številka, ki jo imamo Slovenci zelo radi, ko se gibljemo po košarkarskem parketu. Na borznem parketu je v letu 2024  na dan 23. aprila za nami 77 trgovalnih dni, ki so vlagateljem na kapitalske trge prinesli lepe donose. Ameriški delniški indeks S&P je od začetka januarja do 22. aprila, merjeno v evrih, dosegel 9,61-odstotni skupni donos. Bil bi še višji, če ne bi tehnološke delnice veličastnih sedem (The Magnificent Seven) v drugem tednu aprila padle za  več kot 8 %, kar je  vplivalo tudi na popravek indeksa S&P 500 za 5,6 %. Gre za tehnološka podjetja Tesla, Nvidia, Apple, Amazon, Meta Platforms, Microsoft in Alphabet. 

Ali si lahko na podlagi statistike predsedniškega cikla obetamo pozitivne donose tudi v letošnjem letu?

O tem se bomo pogovarjali z Alešem Lokarjem, letošnjim dobitnikom priznanja naj upravljavec premoženja v Sloveniji, na finančnem webinarju Zmagovalna strategija za kapitalske trge v letu 2024.

Ameriški predsedniški cikel se zaključi s četrtim letom, ki je tudi volilno leto za naslednji mandat. Povprečna donosnost zadnjega četrtega leta predsedniškega mandata, izračunana iz podatkov od leta 1928 do 2023, je 5,5 %. Pri tem je povprečen donos v zadnjih 100 letih, kadar  je predsednik demokrat, še višji. Dejstvo je, da so demokrati bolj nagnjeni k trošenju in na to se ekonomija in kapitalski trg odzivata s pričakovanjem višjih prihodkov in višjih dobičkov, kar pozitivno vpliva na višino tržne vrednosti delnic. 

A vpliv na kapitalske trge imajo tudi drugi dejavniki. 

  • Stopnja inflacije se ne znižuje po pričakovanjih in s tem povezano se pričakovana znižanja obrestnih mer odmikajo v prihodnost. 
  • Geopolitične napetosti imajo kratkoročen vpliv na trge,  v daljšem obdobju se njihov vpliv razvodeni.
  • Umetna inteligenca, rast kupne moči trgov v razvoju, kot je Indija, biomedicina in drugi ekonomski trendi so tisti, ki vplivajo na  pričakovanja vlagateljev in smer trgov v prihodnosti.

Za nami je 6 mesecev premočrtne rasti na globalnih kapitalskih trgih. Od januarja do srede aprila so bili vlagatelji v delniške naložbe nagrajeni z več kot 9 odstotnim donosom. Sredi aprila so se delnice tehnoloških velikanov zamajale in ponovno se je pozornost preusmerila v delnice surovin, energije, industrije in financ.

Za kapitalske trge je značilna kratkoročna volatilnost: Na tržno ceno delnic vplivajo pričakovanja vlagateljev v prihodnosti, ki so odvisna od različnih geopolitičnih, makro in mikro dogajanj. Vsi naložbeni razredi so izpostavljeni volatilnosti, zato sta za investitorje pomembni dve načeli: diverzifikacije oziroma razpršenosti naložb in načelo dolgoročnosti. Marsikdo bo presenečen, ko bo prebral, da je kljub kratkoročnim nihajem zgodovinski dolgoročni povprečni letni donos na kapitalskih trgih 6,5-odstoten po inflaciji.  

Donosi na globalnih delniških trgih vedno znova kažejo, da biti preveč konzervativen in se držati bančnih vlog ni najbolj optimalna izbira za finančno premoženje posameznika. A kljub temu imamo Slovenci 26,38 milijarde evrov svojih prihrankov na računih pri bankah in samo 5,3 milijarde evrov v vzajemnih skladih. 

Katera strategija je zmagovalna strategija za upravljanje osebnih financ na kapitalskih trgih v letu 2024?

Prijavite se na finančni webinar in prisluhnite pogovoru z Alešem Lokarjem v sredo, 8. maja 2024, ob 14.uri.

Aleš Lokar je vodja upraviteljskega tima za podsklade Generali Krovnega sklada: Generali Galileo, Generali Globalni in Generali Rastko, v skupni vrednosti 225 milijonov evrov sredstev. Aprila 2024 je bil na 14. podelitvi nagrad za Naj upravljavca premoženja v Sloveniji, ki ga izvaja Revija in portal Moje finance, vodilni medij za upravljanje osebnih financ, prepoznan kot najboljši upravljavec premoženja v Sloveniji. Aleš Lokar je nagrado za naj upravljavca premoženja prejel že leta 2017.

Indeks S&P 500 (Indeks Standard & Poor’s 500) je s tržno kapitalizacijo tehtan borzni indeks 500 vodilnih javnih delniških družb v ZDA.  Vključuje predstavnike različnih sektorjev in je zasnovan tako, da ponazarja uspešnost celotnega ameriškega delniškega trga. Mnogi vlagatelji menijo, da je to najboljši pokazatelj ameriškega borznega trga.

Če niste prepričani, kaj bi morali storiti, vam lahko pogovor s finančnim svetovalcem pomaga ugotoviti najboljši pristop.

***
To je tržno sporočilo. Pred sprejetjem naložbene odločitve preberite dokumente s ključnimi informacijami za vlagatelje in prospekt. Generali Investments d.o.o., Ljubljana.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
finance


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več