Industrija
Poslovne rešitve
25.04.2024 11:14

Deli z drugimi:

Share

Revolucija v proizvodnji: sinergija ERP in strojev

V današnjem proizvodnem okolju je ključno ohraniti korak z inovacijami.

Na srečo se je integracija sistemov za načrtovanje virov podjetja (ERP) s stroji in napravami izkazala za dejavnik, ki spreminja pravila igre. Odpira se novo obdobje povezanosti in produktivnosti. Poglobimo se v to, kako ta sinergija spreminja industrijo proizvodnje.

Evolucija proizvodnje

Dnevi ročno vodenih proizvodnih procesov in izoliranih sistemov so mimo. Sodobni proizvajalci sprejemajo najnovejše tehnologije, da bi optimizirali procese in ostali konkurenčni. Srce te transformacije je programska oprema ERP, tradicionalno uporabljena za upravljanje osnovnih poslovnih funkcij, kot so finance in upravljanje dobavne verige. Vendar pa je njegova integracija s stroji in napravami odprla vrata novim neslutenim možnostim in tudi priložnostim.

Četrta industrijska revolucija

Integracija sistemov ERP s stroji predstavlja ključen korak k t.i. »Industriji 4.0«, četrti industrijski revoluciji. S povezovanjem avtomatizacije, umetne inteligence in interneta stvari (IoT) postajajo pametne tovarne prihodnosti bolj prilagodljive, učinkovite in odzivne.

Lep primer te usmeritve je projekt DIGITOP, namenjen preoblikovanju slovenske proizvodne industrije z naprednimi digitalnimi tehnologijami. S financiranjem iz skladov NextGenEU in slovenskega načrta za okrevanje in odpornost DIGITOP cilja na optimizacijo proizvodnih procesov v t.i. pametnih tovarnah prihodnosti.

Datalab, kot eden izmed deležnikov v projektu DIGITOP, razvija tehnologijo digitalnih dvojčkov in uporabniških vmesnikov za povečanje učinkovitosti proizvodnje. Sodelovanje pri integriranem sistemu ERP+MES poudarja njihovo zavezanost k nadzoru kakovosti, napovednemu vzdrževanju in optimizaciji porabe energije.

Moč integracije

S povezovanjem sistemov ERP s stroji in napravami dobijo proizvajalci jasen vpogled v proizvodne operacije in procese. Podatki se brezhibno pretakajo, od nabave surovin do končnega izdelka. Količina in hitrost informacij omogočata boljše odločanje, prepoznavanje ozkih grl, optimizacijo delovnih tokov in razporeditev virov.

Poleg tega integracija omogoča napovedno vzdrževanje, pri katerem stroji sporočajo potrebe po servisiranju, kar zmanjšuje čas izpada in stroške vzdrževanja.

Realno-časovni vpogled v podatke

S pomočjo integracije ERP s stroji in napravami pridobivajo proizvajalci realno-časovne vpoglede v ključne kazalnike uspešnosti, kot so proizvodni izhod in izraba virov. Podprti s temi podatki lahko vodje sprejemajo informirane odločitve, prilagajajo proizvodne urnike, uveljavljajo izboljšave procesov, ob predpostavki, da so integrirane naprave ali stroji prilagojeni na proizvodnjo 4.0.Programska oprema PANTHEON se preko API-ja poveže na OPC UA server, ki ga mora zagotoviti stranka, kar omogoča izmenjavo podatkov v realnem času med stroji, proizvodnimi procesi in ERP-jem. PANTHEON omogoča proizvajalcem, da napovejo potrebe po vzdrževanju, spremljanje postopkov in operacij, zastojev, spremljanje drugih parametrov po želji (temperatura, vlažnost zraka …) in optimizirajo razporeditev virov. S proaktivnim reševanjem težav pred njihovim pojavom lahko proizvajalci minimizirajo motnje in povečajo produktivnost. S funkcijami, kot so dinamično razporejanje, optimizacija zalog in napovedovanje povpraševanja, proizvajalci lahko optimizirajo proizvodne procese in ostanejo korak pred konkurenco.

PANTHEON Manufacture: na poti digitalne prihodnosti

Datalab, v sodelovanju s programom DIGITOP, omogoča proizvajalcem, da samozavestno stopijo na pot preobrazbe proizvodnje. Z zagotavljanjem robustnih orodij in zmogljivosti za digitalno transformacijo PANTHEON Manufacture omogočajo proizvajalcem, da spodbujajo inovacije, izboljšujejo operativno učinkovitost, vse s ciljem dostaviti vrhunske izdelke in storitve svojim strankam.

Več lahko najdete na spletni strani www.datalab.si (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
industrija Industrija 4.0

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DATALAB SI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DATALAB SI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DATALAB SI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več