E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zlati partner

Deli z drugimi:

Share
Davčna št.:
11823739
Zavezanec za DDV:
DA
Matična št.:
4123026000
Transakcijski račun:
SI56 3300 0001 0640 891
Osnovna dejavnost:
R93.120 Dejavnost športnih klubov
Ustanovitelj:
Gašper Bakač

E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin (Twitch, Youtube …), je neposreden vzrok za vse večjo priljubljenost in donosnost e-športa. Gledalci ustvarjajo promet, obenem pa velike številke gledanosti privabljajo blagovne znamke, ki vidijo potencial v trženju e-športnih aktivnosti. E-šport ni samo oblika digitalnega športa, ampak tudi ena najbolj priljubljenih oblik zabave danes. Gre za globalen fenomen, ki je zajel tudi slovenske igričarje in organizacije. E-športna zveza Slovenije (EŠZS) je neprofitna organizacija za promocijo e-športa v Sloveniji, ki si prizadeva za uspeh slovenskih organizacij in ekip na področju slovenskega e-športa.

Glavno vodilo EŠZS je:

  • Uveljavitev, razširitev in regulacija e-športa v Sloveniji.
  • Povečati število e-športnikov in e-športnih organizacij v Sloveniji.
  • Standardizacija pravil in postopkov za državna tekmovanja in državne lige v e-športu.
  • Priznati e-šport kot šport.
EŠZS-e-športna-zveza-Slovenija-e-šport-igričarji

Boj proti stereotipu e-športnika

Na prvi pogled se športna industrija v zadnjih dvajsetih letih ni drastično spremenila. Tehnologija je napredovala, a osnove športa ostajajo enake. Pojavila pa se je nova oblika športa, ki se bori za svoje mesto in naznanja novo poklicno prihodnost številnih mladih in starejših igričarjev.

Kljub vsem uspehom in številk gledanosti e-športa, ki konkurirajo največjim klasičnim športnim tekmovanjem, kot na primer UEFA Liga prvakov, Super Bowl, NBA in podobno, vseeno ostaja veliko neizkoriščenih priložnostih. Zakaj? E-šport se od samega začetka bori s klasičnim stereotipom, da gre za neresno obliko športa, ki je priljubljena le med najstniki in introverti. Toda to ne more biti dlje od resnice, kar želi dokazati tudi EŠZS.

Demografija e-športa je zelo raznolika: največ gledalcev razumljivo prihaja iz najmlajše demografske skupine (16-34 let), vendar je e-šport priljubljen tudi med starejšimi gledalci (40+). Gre za izredno aktivno demografijo, ki je prisotna na vseh digitalnih medijih in družbenih omrežjih. To je povsem razumljivo, saj celoten e-šport temelji na digitalnih platformah. 

Naraščajoča priljubljenost e-športa je prav tako omogočila nastanek novega poklica, e-športnik. Medtem ko nekateri tehnologijo uporabljajo za izpopolnitev klasičnih veščin (programiranje, oblikovanje …), jo drugi želijo izkoristiti za oblikovanje poklicne poti v igričarski panogi.

Kako se EŠZS spopada z izzivi e-športa?

Kako nameravajo uresničiti svoje cilje in vizijo? Za začetek je njihova glavna strategija za spodbujanje slovenskega e-športa predvsem organizacija in pomoč pri organizaciji e-športnih dogodkov in državnih tekmovanj, popularizacija in dvig javnega mnenja o e-športu, sodelovanje s čim večjim številom e-športnih organizacij, standardizacijo pravil tekmovanj, zavzemanje za poenoteno terminologijo, pomoč pri postopkih za odprtje in vodenju novo odprtih organizacijah.

Vizija EŠZS je postati ena najboljših e-športnih organizacij v Sloveniji z doseganjem vrhunskih rezultatov na svetovni in evropski ravni. Več o sami organizaciji lahko izveste na njihovi spletni strani.


Deli z drugimi:
Share

Prijava na e-novice podjetja E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem E-športna zveza Slovenije (EŠZS)? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.


Novice, ki jih je podjetje objavilo Prikaži vse novice