Industrija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
26.04.2024 09:53
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Digitalizacija: manj napak, večji prihranki

Kako doseči, da bo podjetje učinkovito, konkurenčno, da bo vlagalo v izboljšave, hkrati pa ustvarjalo dodano vrednost z nižjimi stroški kot doslej?

Digitalizacija in industrija 4.0 zagotavljata dve veliki konkurenčni prednosti, in sicer učinkovitost in večjo hitrost delovnih procesov. Prav zahtevne programske rešitve pa omogočajo poenostavitev in večjo učinkovitost procesov. Prav to v kombinaciji z enostavno in prijazno uporabniško izkušnjo vam zagotavljajo v podjetju Trace Solutions.

Trace BS svoje rešitve integrira v različne ERP sisteme, kot so Navision, Largo, Pantheon, SAP in drugi. Za celovito digitalizacijo v proizvodnih podjetjih je to lahko zastavljeno precej široko: od registracije delovnega časa (Trace PRISOTNOST), kontrole dostopa (Trace DOSTOP) do uvedbe Trace MES in Trace WMS, Trace BiD, Trace Production, Trace Maintenance, Trace Quality, Trace Customer  in Supplier Portal. »To so rešitve za zahtevne uporabnike. Že sama prisotnost zaposlenih je namreč lahko kompleksna rešitev, ki vključuje pripravo podatkov za obračune plač, dodatke, nadurno delo, deljene izmene in kup drugih zadev, ki morajo biti ustrezno podprte,« nam pojasni Marjan Kralj, direktor in soustanovitelj podjetja.

Podjetje omogoča registracijo delovnega časa tako s pomočjo namenskih terminalov kot z uporabo mobilnih telefonov. Omogočeno je beleženje geolokacije, lahko se tudi omeji, v kakšnem radiju je prijava dovoljena.

Naj bo delo v skladiščih organizirano do potankosti

Digitalizacija dela v skladiščih je danes nujna. Težko si predstavljamo digitalizacijo proizvodnega podjetja brez WMS sistema (Warehouse Management System). Ves material je že na vhodu v podjetje ustrezno označen, s skeniranjem pa ga prenašamo v proizvodnjo. Zagotovljena je podpora interni logistiki v proizvodnji in integracija na mobilne industrijske robote. Podobna zgodba se ponovi na izhodni strani. Zagotovi se lahko tudi elektronska izmenjava dokumentov z odjemalci-kupci.

Trace MES za podporo proizvodnim procesom

Za spremljanje proizvodnje in podporo proizvodnim procesom se uporablja MES sistem (Manufacturing Execution System). Beleži pričetek in konec dela, pričetek in konec morebitnega zastoja, meritve, nadzor dela, analitiko ter dostop do dokumentacije, zaposleni pa lahko vnašajo tudi zaznamke.

Pozicioniranje obdelovancev v proizvodnem procesu in njihov status (čaka na obdelavo, v obdelavi, končan po operaciji na delovnem centru) lahko ugotavljajo tudi z uporabo tehnologije UWB RTLS (Real Time Locating Service).

V primeru težave lahko sam sistem zaposlenemu celo onemogoči prijavo na določeno operacijo, kar prihrani marsikatero nevšečnost. »Nenazadnje se v proizvodnji knjižijo tudi porabe vseh materialov. Izdelke in polizdelke prav tako ustrezno označijo, da se lahko zagotovi interna logistika,« dodaja Kralj.

Ob morebitnih zastojih Trace MES z vgrajeno tehnologijo OPC-UA omogoča, da podjetje podatke prejme avtomatizirano – tudi procesne podatke, kot so cikli, tolerance in podobno. Dostopni so podatki, kot so temperatura ali teža izdelka, ustrezni in neustrezni kosi itd. Z digitalizacijo so prihranki očitni, napak pa je bistveno manj.

Poleg zbiranja podatkov je pomembna tudi analiza, ki je v rešitvi rešitev Trace BID (Business Intelligence Dashboard) jasno prikazana v grafih in s konkretnimi številkami.

Modul za planiranje Trace Production

»Planiranje si brez digitalizacije procesov težko privoščimo. Če nimamo podatkov, kje smo z delom v določenem trenutku, je vsako planiranje že zastarelo,« pravi Kralj. Z modulom Trace Production podjetja pridobijo orodje za planiranje proizvodne in kakovosten pregled nad proizvodnjo.

Portal za kupce in dobavitelje je mesto, kjer lahko dobavitelji pregledujejo naročila, kupci pa dostopajo do podatkov o zalogah artikla in informacijah, do kdaj je na primer možno nekaj dobaviti.

Quality je programska platforma Trace, ki je zasnovana za upravljanje kakovosti in sledenje postopkom kakovosti v organizaciji.

Maintenance omogoča ustvarjanje, dodeljevanje in sledenje delovnim nalogam ter upravljanje z inventarjem, potrebnim za vzdrževanje.

Uporabnikom je omogočeno tudi gostovanje na oblačni infrastrukturi. Vse, kar v tem primeru potrebujete, je povezava (link) in že lahko uporabljate njihove rešitve – v tem primeru ste zgolj najemniki oblaka. Druga možnost je, da vzamete oblak kot celoto, tako da strežniško infrastrukturo koristite tudi za lastne potrebe. Do rešitev, ki jih razvijajo v podjetju Trace BS, lahko uporabniki dostopajo tako prek računalnika kot tudi prek tablice ali pametnega telefona. Več najdete na www.tracebs.com (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Industrija 4.0 ERP sistem oblak

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TRACE BS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TRACE BS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TRACE BS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več