Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
24.04.2024 08:15
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preizkusil sem Galaxy AI na lanskoletnih telefonih

Kjer je pohvala zaslužena, jo moramo dati. V tem primeru moram pohvaliti Samsung, ki je izpolnil svojo obljubo in svojo umetno inteligenco (in Googlovo) integriral tudi v lanskoletne telefone Samsung Galaxy S23 in tudi na zložljive Galaxy Fold5 in Flip5.

Opazil sem tudi, da bodo enako storili s še starejšimi Galaxy S22, Fold4, Flip4 in tudi Galaxy S21, kjer pa naj ne bi bila na voljo funkcija takojšne upočasnitve posnetka. Vseeno je to odlična novica za vse obstoječe lastnike Samsung telefonov, ki se jim ne bo potrebno posloviti od telefonov v iskanju funkcij umetne inteligence.

Pravzaprav sem zelo presenečen nad potezo južnokorejskega proizvajalca. S tem, ko so AI funkcije omogočili tudi na starejših telefonov, so uporabnikom odvzeli en del pomembnega razloga, zakaj bi kupili najnovejšo serijo Galaxy S24. Ja, Galaxy S24, še posebej Ultra, so odlični telefoni, vendar čeprav gre za starejše telefone, so vsi našteti še vedno odlični za skoraj vsako rabo. Kamere so dobro prestale test časa, čipi (še posebej različice s Snapdragon) so še vedno dovolj zmogljivi za večino nalog, dizajn je enak ali zelo podoben … Skratka, starejši telefoni so po letih uporabe postali še boljši, uporabnejši, z novimi AI funkcijami pa so jim podaljšali življenjsko dobo za leto ali dve. Očitno je želja Samsunga, da Galaxy AI predstavijo čim večjemu številu ljudi, tudi v zameno manj prodanih telefonov Galaxy S24.

Za zdaj se je Samsung zavezal, da bo umetna inteligenca Galaxy AI ostala brezplačna do 2025. Kaj se bo zgodilo potem, še ne vemo. Lahko da bodo funkcije na voljo prek naročnine, lahko pa bo Samsung še naprej radodaren in pustil funkcije brezplačne, še posebej, če bo enako storila tudi konkurenca.

Pustimo prihodnost. Trenutno želite izvedeti, kako se obnesejo funkcije na starejših telefonih. Testiral sem jih na telefonih Samsung Galaxy S23+, ki ga lani nisem uspel testirati, in Galaxy Fold5. Čeprav gre po obliki za dva zelo različna telefona, je drobovje zelo podobno, zato nisem pričakoval večjih razlik pri uporabi AI funkcij.

Galaxy AI na lanskoletnih Samsung telefonih 1

Iskanje z Googlom še vedno najbolj uporabna funkcija

Če imate enega izmed podprtih Samsung telefonov in še nimate AI funkcij, pojdite v Nastavitve in preverite, ali ste sistem že nadgradili na One UI 6.1.

Prva funkcija, ki sem jo testiral, in ki mi je najbolj uporabna na Galaxy S24 Ultra, je bilo Iskanje z obkroževanjem oziroma Circle to Search. Še vedno sem vesel, da se je Samsung odločil, da do nje dostopamo z dolgim pritiskom na gumb Domov. Ja, včasih se zgodi, da jo vklopimo nenamerno, ampak to vsaj zame ni bilo preveč moteče. Mogoče bodo razvijalci za naslednje leto ugotovili še bolj dostopno rešitev.

Funkcija deluje brezhibno, kot pričakovano. Za delovanje potrebuje internetno povezavo, notranje komponente telefona tukaj ne igrajo pomembne vloge. Kar obkrožiš, to iščeš na Googlu. In rezultati so odlični. Skoraj vedno sem našel tisto, kar sem obkrožil. Kot sem že omenil pri testu Ultre, je to funkcija, ki zelo dobro dopolni Google Lens, ki ima med drugimi tudi tovrstno iskanje.

Odstranjevanje odsevov in ostala fotografska čarovnija

Posnel sem nekaj fotografij in se igračkal s t. i. funkcijo Generative Edit. Najdete jo v Galeriji, kjer boste našli poseben simbol, na katerega boste kliknili in pričeli z urejanjem. Preizkusil sem, kako odstranjuje predmete in subjekte, in zopet sem bil kar zadovoljen. Če je bil prizor dodatno kompleksen, sem našel primere, ko je Galaxy AI težje zapolnila praznino po odstranitvi motiva. Podobno tudi pri premikanju motivov. Še vedno sem navdušen, kako enostavno lahko obkrožiš motiv (kot v Photoshopu z orodjem »laso«) in ga premikaš po sliki. Ni vedno popolno in pričakujem, da bodo z vsako generacijo to le še izboljšali, a za zdaj mi je funkcija všeč, kadar jo seveda potrebujem, kar ni preveč pogosto.

Poigraval sem se tudi z odsevi, in dokler sta v prizoru le en ali morda dva odseva, jih Galaxy AI uspešno odpravi. Če jih je več, je naloga zanj že kar težavna. Na splošno pa funkcija deluje dobro.

Funkcija za upočasnitev posnetka, ki jo lahko uporabimo na vsakem posnetku v Galeriji, deluje po pričakovanjih oziroma enako kot pri Galaxy S24 Ultra. Nisem našel razlik, lahko pa rečem, da mi je spremenila nekaj posnetkov (predvsem drvečih mačk) v veliko bolj zanimive videe.

Pomoč pri ustvarjanju vsebin

V vsaki Samsung tipkovnici se skrivajo AI funkcije, ki nam lahko pomagajo pri pisanju in brskanju. Popravi lahko manjše slovnične napake, spremeni slog pisanja, ustvari zapiske iz dokumentov, prevaja in podobno. Na voljo je 13 jezikov (med njimi tako kot prej še vedno ni slovenščine) in še vedno sem zelo podobnega mnenja kot med testom Galaxy S24 Ultra. V pravih rokah vidim scenarije, kjer bodo funkcije prišle v poštev. Meni je najbolj v pomoč funkcija za ustvarjanje povzetkov, ostalo sem uporabljal zelo poredko.

Podobno tudi s Tolmačem in prevajanjem telefonskih klicev. V jezikih, ki so podprti (testiral sem angleščino), deluje dobro, pod pogojem, da se ne nahajamo v hrupnem okolju. Če bodo želeli, da sta ti funkciji zares odlični, bodo morali najti način, kako izboljšati njuno zmogljivost ob prisotnosti številnih motilcev.

Galaxy AI je lahko dobro orodje v pravih rokah

Smo šele na začetku AI vala, ki je sedaj preplavil tudi telefonijo. Samsung je med prvimi testiral povsem novo področje in razumljivo je, da se bodo našle napake in prostor za izboljšavo. Verjamem, da bomo do naslednjega leta dobili še več podobnih funkcij, obstoječe bodo pa izboljšali. Za zdaj lahko rečem, da so mi najbolj v pomoč funkcije za urejanje fotografij in posnetkov ter Iskanje z obkroževanjem.

Če imate Samsung telefon, preverite, ali ste ga že posodobili in tudi sami preverite, katere funkcije so vam najbolj uporabne.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več