Računalništvo, telefonija
13.06.2008 10:36
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Lexmark: “Tiskajte manj!”

Lexmark je v svojem poročilu o delovanju podjetja izpostavil metode, s katerimi se trudi kar najbolj zmanjšati vpliv tiskalniških rešitev na okolje. Čeprav se morda sliši nerazumno, Lexmark želi, da uporabniki tiskajo manj in znižujejo svoj vpliv na obremenitev okolja.

Lexmark se zato močno osredotoča ne le na zeleno tehnologijo, vgrajeno v lastne tiskalniške rešitve, temveč tudi na uporabnike, poslovne enote ter širšo skupnost. Gre za tri ključna področja, s katerimi se Lexmarkovi zaposleni srečujejo vsak dan.

Uporabniki
Lexmarkova skrb za okolje se začne pri razvoju inovativnih izdelkov in storitev, ki so okoljsko osveščene. Tako so Lexmarkovi tiskalniki zelo varčni z energijo ter že v osnovni opremi ponujajo obojestranski tisk dokumentov, ki močno zmanjša porabo papirja. Pametnemu in odgovornemu tiskanju so namenjene tudi kartuše z večjo vsebnostjo črnila, ki zmorejo večje število izpisov in zmanjšujejo stroške vzdrževanja naprav.

Tudi recikliranje tiskalnikov in kartuš je ena izmed Lexmarkovih odlik, saj je močno upoštevano že pri samem razvoju tiskalniških rešitev. Lexmark svoje programe za zbiranje in recikliranje potrošnega materiala ponuja po celem svetu, samo v lanskem letu so tako uspeli v povprečju reciklirati kar vsako tretjo Lexmarkovo kartušo. Kot najbolj okoljsko zavedne uporabnike so se izkazali v ZDA, kjer se zadnja leta delež v reciklažo vrnjenih kartuš giblje med 40 in 50 odstotki.

Poslovne enote
Lexmark ima v vseh svojih poslovnih enotah širom sveta vpeljane sisteme, ki skrbijo za kar najmanjšo obremenitev okolja. Poudarek je predvsem na energijski učinkovitosti poslovnih prostorov, varčevanju z vodo ter minimiziranju odpadkov. Vse to nadzoruje tudi upravljalski sistem, ki skrbi, da so postavljeni cilji doseženi ter da se stremi k napredku.

Lexmarkova pisarna v Franciji, natančneje v mestu Suresnes, je postala klasični primer Lexmarkove skrbi za okolje. Tamkajšnji zaposleni se držijo isti načel pri tiskanju dokumentov, kot jih razlagajo svojim uporabnikom. Poudarek je na odgovornem in premišljenem tiskanju dokumentov, rezultat pa manjše število izpisov in manjše breme za okolje. Pisarna v mestu Suresnes je tako v preteklem letu dosegla 20-odstotno znižanje izpisanih strani, za 55 odstotkov pa so znižali tudi porabo energije. Neposredni storški, povezani s tiskanjem dokumentov, so bili na letni ravni v povprečju nižji za kar 44 odstotkov.

Širša skupnost
Lexmark verjame v pomembnost širše skupnosti pri okoljevarstvenih prizadevanjih. Zato skuša pri svojih zaposlenih spodbujati volonterstvo ter druge vrline zavednih državljanov. Pri Lexmarku imajo številne programe, v okviru katerih pomagajo saditi nova drevesa ter čistiti vodne vire, torej ohranjati dva ključna vira, uporabljana v proizvodnji papirja.


Prijavi napako v članku