Računalništvo, telefonija
25.03.2005 10:31
Posodobljeno 16 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Digitalna televizija je med nami

Zadnje revolucionarne rešitve na področju digitalne televizije so uporabnikom omogočile obilo novih užitkov, ki jih prej niso bili deležni. V primerjavi s klasično (analogno) televizijo nove rešitve uporabnikom nudijo bistveno boljšo kvaliteto vsebin v t.i. High Definition TV (HDTV) formatu, prenašanje več signalov hkrati ter možnosti naprednega programiranja. Video posnetki so tako po novem bistveno večje ločljivosti, izboljšana je tudi kvaliteta zvoka, saj nudi boljše vzorčenje. Standarda sta dva – DVB-S in DVB-T, kjer prvi del kratice pomeni Digital Video Broadcasting, zadnji črki pa oznanjata način podajanja video vsebin. Črka S tako označuje satelitske prenose, tehnologija pa bo uporabljana v večini sprejemnikov in TV kartic, ki so namenjeni sprejemu signalov s satelita – predvsem na področjih s slabšo geografsko pokritostjo s signalom. Urbana področja pa se v tem hipu pospešeno digitalizirajo in marsikje je že moč ujeti t.i. DVB-T signal digitalne televizije, črka T je namreč okrajšava za angleško besedo “terrestrial”.

Tudi Pinnacle Systems, vodilni svetovni proizvajalec rešitev za delo z video vsebinami, je predstavil svojo novo linijo izdelkov Pinnacle PCTV. Gre za celotno serijo strojnih in programskih rešitev, ki uporabniku omogočajo, da svoj osebni ali prenosni računalnik spremeni v televizor, osebni video snemalnik ali digitalni multimedijski zabaviščni center. Vsi Pinnacle PCTV izdelki so opremljeni z zmogljivo programsko opremo Pinnacle MediaCenter, ki omogoča kopico naprednih možnosti. Med slednje sodi možnost daljinskega programiranja za snemanje neposredno iz seznama vsebin (sporeda) ter snemanje v realnem času (v živo) neposredno na DVD medij – t.i. On-the-Fly način snemanja. Tudi upravljanje z multimedijskimi vsebinami je s pomočjo Pinnacle MediaCentra ter daljinskega upravljalnika nadvse pregledno in enostavno.

Kot rečeno, so z novo tehnologijo največ pridobili prav prenosni računalniki. Pinnacle jim je namenil nov dodatek, imenovan PCTV 200e. Označena z vzdevkov “TV kjerkoli”, predstavlja tehnologija DVB-T idealno rešitev za vse prenosne naprave. S PCTV 200e je spremljanje TV signalov (bogate vsebine brez mesečnih naročnin) v geografskih regijah z DVB-T pokritostjo mačji kašelj. Aktivna antena, izdelana pri Hirschmann Multimedia, omogoča modelu 200e izjemno kakovosten sprejem TV signala. Dizajn in velikost antene sta prilagojena prenosljivosti ter enostavni montaži na zunanjo stran zaslona prenosnika, napajanje pa je elegantno izvedeno kar preko USB vmesnika. V Sloveniji prodajni program Pinnacle Systems zastopa in prodaja podjetje ZAK d.o.o., z Miklošičeve 36 v Ljubljani.


Prijavi napako v članku