Slika, tv, avdio
Računalništvo, telefonija
18.04.2024 15:00

Deli z drugimi:

Share

Kino prihaja domov

Sony predstavlja nove televizorje BRAVIATM z najsvetlejšo sliko in najboljšim zvokom, ki bodo dodatno obogatili izjemno domače kinematografsko doživetje.

Sony prenavlja blagovno znamko BRAVIA, ki je zdaj še bolj usmerjena v gledanje filmov in izjemno doživetje domačega kina. S širitvijo nabora storitev za pretočne vsebine je namreč gledanje filmov v udobju doma postalo še bolj priljubljeno. Široko paleto Sonyjevih izdelkov, kot so digitalne filmske kamere, profesionalni monitorji in profesionalne slušalke, redno uporabljajo profesionalni ustvarjalci filmov, kar je Sonyju omogočilo globok vpogled v filmsko industrijo ter želje in cilje filmskih ustvarjalcev in ustvarjalcev vsebin. Prenovljena blagovna znamka BRAVIA tako pri kinematografskih vsebinah še dodatno povečuje občutek realizma ter prinaša izjemno kakovost slike in zvoka v udobje doma, kjer lahko zdaj doživite takšne čarobne občutke kot ob gledanju filmov na velikem platnu. Z združitvijo televizorjev, zvočniških modulov in drugih tehnologij za zvok domačega kina pod eno blagovno znamko želi Sony uporabnikom na enem mestu ponuditi vrhunsko kinematografsko doživetje z neverjetno kakovostno sliko in osupljivim zvokom – natanko tako, kot so si ju zamislili filmski ustvarjalci. Ujemajoče se lastnosti in zasnova televizorjev BRAVIA ter izdelkov BRAVIA za domači zvok uporabnikom olajšajo izbiro in povezovanje izdelkov v popoln paket za domače razvedrilo, ki zagotavlja izjemno kinematografsko doživetje.

Kot del nove ponudbe televizorjev BRAVIA bo Sony na trg poslal številne nove modele iz treh serij, pri čemer bodo televizorji serije BRAVIA 9 predstavljali vrh ponudbe z lastnostmi, kot so visoka svetlost, globoka črnina, vrhunski kontrast in čudovite naravne barve. Skupaj z istočasno predstavljenimi izdelki za domači zvok BRAVIA Theatre boste lahko v svojem domu uživali v popolnem doživetju bogate slike in zvoka filmskih vsebin.

“Sony že več desetletij deluje v samem središču razvoja profesionalne opreme za filmsko produkcijo, pa tudi na področju same filmske produkcije in distribucije. S tem je v edinstvenem položaju, ki mu je omogočil, da svoje izkušnje s področja filmske industrije, profesionalne opreme in zabavne elektronike uporabi tudi pri snovanju vrhunskih televizorjev BRAVIA in izdelkov za domači zvok BRAVIA Theatre,” je povedal Yoshihiro Ono, vodja poslovne enote za domače razvedrilo v podjetju Sony Corporation. “Navdušeni smo, da lahko predstavimo nove televizorje BRAVIA in izdelke za domači zvok BRAVIA Theatre, ki prinašajo nove vznemirljive funkcije ter povzdigujejo način gledanja filmov doma na novo raven,” je še dodal Yoshihiro Ono.

Z izdelki BRAVIA kino prihaja domov.

Doma glejte filme, kot so si jih zamislili ustvarjalci

Televizorji BRAVIA inteligentno optimizirajo barve, kontrast in svetlost ter se prilagodijo gledanju v okolju, kjer je več svetlobe kot v kinodvorani. S tem poskrbijo, da se slika pri gledanju filma doma kar se da približa takšni, kot si jo je zamislil ustvarjalec filma. Eden od elementov, ki omogoča doseganje tega, je visoka raven najvišje svetlosti, ki jo omogoča televizor BRAVIA 9, skupaj z natančnim upravljanjem osvetlitve ozadja. S tem, ko so ustrezni deli zaslona primerno osvetljeni, slika zasije v svoji pristnosti, gledalec pa lahko odkrije tudi najmanjše podrobnosti, ki jih je filmski ustvarjalec umestil v prizor. To še posebej velja ob uporabi studijsko umerjenih načinov, razvitih v sodelovanju z vodilnimi ponudniki storitev pretočnega predvajanja.

Lastnosti za optimalno kakovost slike za domače filmske užitke

Procesor XR[1]

Sonyjev procesor XR je opremljen s sistemom prepoznavanja prizorov, ki z visoko natančnostjo zazna in analizira podatke iz slike, nato pa optimizira sliko tako, da ustvari visoko realističen prikaz, kot si ga je zamislil filmski ustvarjalec.

Tehnologija XR Backlight Master Drive[2]

Tehnologija XR Backlight Master Drive tako kot tehnologija upravljanja osvetlitve ozadja v Sonyjevih profesionalnih monitorjih z edinstvenim algoritmom za lokalno zatemnjevanje natančno krmili na tisoče svetlobnih elementov LED, kar omogoča doseganje pristnega, realističnega kontrasta ter ohranitev podrobnosti v senčnih predelih najzahtevnejših prizorov.

Novi televizorji s tehnologijo XR Backlight Master Drive imajo do 325 % več območij za lokalno zatemnjevanje kot model X95L iz leta 2023.

Visoka raven najvišje svetlosti[3]

Predstavljajte si s soncem obsijano zasneženo gorsko pokrajino. Z visoko svetlostjo, kot je doslej še ni bilo, lahko televizor natančno prikaže naravne prizore in njihove najmanjše podrobnosti, tudi kadar so prizori posneti ob najmočnejši dnevni svetlobi.

Do približno 50 % višja svetlost kot pri modelu X95L iz leta 2023.

Tehnologiji X-Anti Reflection™ in X-Wide Angle™[4]

Tehnologija X-Anti Reflection prinaša jasnejšo sliko z manj odbite svetlobe in bleščanja zaradi sončnih žarkov ali svetilke v prostoru, kar pomeni, da lahko tudi v nezatemnjenem prostoru vidite pravo črnino ter uživate v jasni sliki brez motečih odbleskov. Tehnologija X-Wide Angle pa medtem poskrbi, da je slika tudi ob gledanju s strani enako čudovita, kot če sedite naravnost pred središčno točko televizorja.

Lastnosti za optimalno kakovost zvoka za domače filmske užitke

Tehnologija Multi-Audio+™[5]

Novi televizorji serije BRAVIA 9 se ponašajo s tehnologijo Multi-Audio+ in kot prvi na svetu[6] tudi z usmerjenim visokotonskim zvočnikom na vrhu ter visokotoncema ob straneh, ki skupaj ustvarijo kinematografski prostorski zvok. Na ta način vsak zvok prihaja s pravega mesta.

Funkcija Voice Zoom 3™[7]

Sonyjeva funkcija Voice Zoom 3 z algoritmi umetne inteligence prepozna dialog oseb ter poviša ali zniža njegovo glasnost, da so tudi najkrajši dialogi dobro in razločno slišni. Odlično deluje v povezavi z izdelki za domači zvok BRAVIA Theatre.[8]

Sinhronizacija Acoustic Center Sync

Sinhronizacija Acoustic Center Sync vaš zvočni sistem, kot je zvočniški modul, poveže s televizorjem, da je zvok natančno usklajen z dogajanjem na zaslonu, s čimer v vašem domu ustvari zvočno izkušnjo, podobno tisti v kinodvorani. V kinematografih je namreč zvočnik nameščen neposredno za platnom, ki ima številne luknjice, skozi katere se zvok prenaša proti gledalcem. Na ta način se dialogi in zvok ujemajo s sliko, projicirano na platno, kar ustvari občutek, da je zvok na pravem mestu. Ko televizor BRAVIA[9] povežete z izdelkom BRAVIA Theatre[10], sinhronizacija Acoustic Center Sync neopazno združi zvok iz zvočnikov televizorja in zvočniškega modula ter ustvari občutek, da zvok prihaja neposredno iz televizijskega zaslona.

Nastavitve funkcij Voice Zoom 3 in Acoustic Center Sync, nastavitve izdelkov za domači zvok BRAVIA Theatre, povezanih s televizorji BRAVIA, ter druge možnosti televizorja je mogoče upravljati prek aplikacije BRAVIA Connect (nekdaj Home Entertainment Connect) brez prikazovanja vrstice z menijem na televizijskem zaslonu med gledanjem filma.

Množica načinov za reprodukcijo slike v takšni kakovosti, kot si jo je zamislil ustvarjalec

Televizorji BRAVIA so opremljeni s studijsko umerjenimi načini (ang. Studio Calibrated modes), ki v domačem okolju ustvarijo takšno kakovost slike, kot so si jo zamislili ustvarjalci filmskih vsebin. Poleg obstoječih in že uveljavljenih načinov Netflix Adaptive Calibrated Mode in SONY PICTURES CORE (nekdaj BRAVIA CORE) Calibrated Mode je zdaj na voljo tudi nov način Prime Video Calibrated Mode, zasnovan za še bogatejše doživetje vrhunskega razvedrila skozi oči ustvarjalcev. Z načinom Prime Video Calibrated Mode lahko gledalci uživajo v optimalni kakovosti slike, ki se samodejno umerja za različne žanre, kot so filmi, serije – in prvič doslej – športni prenosi v živo.

Studijsko umerjeni načini

  • Način Netflix Adaptive Calibrated Mode[11]
  • SONY PICTURES CORE Calibrated Mode[12] (nekdaj BRAVIA CORE Calibrated Mode)
  • Povsem nov način Prime Video Calibrated Mode[13]

Tako televizorji BRAVIA kot izdelki za domači zvok BRAVIA Theatre so združljivi z načinom IMAX Enhanced, pri čemer se lahko pohvalijo s certifikatoma IMAX in DTS® za izpolnjevanje strogih standardov, ki omogočajo najboljše možno filmsko doživetje IMAX s filmi iz zbirke SONY PICTURES CORE (nekdaj BRAVIA CORE) ter izbranimi filmi iz zbirke Disney+[14]. Filmski navdušenci lahko z načinom IMAX Enhanced Mode v televizorjih BRAVIA in izdelkih za domači zvok BRAVIA Theatre uživajo v optimizirani sliki in zvoku po merilih IMAX, vključno z zvokom IMAX Enhanced s tehnologijo DTS:X. Dodatno bodo v zbirki SONY PICTURES CORE na voljo tudi izbrane serije iz storitve za pretočno predvajanje Crunchyroll[15], ki se osredotoča na animeje. To pomeni, da bodo uporabniki z vključenim Sonyjevim paketom za pretočno predvajanje pridobili še dostop do številnih serij animejev ponudnika Crunchyroll[16].

Izdelki BRAVIA podpirajo tehnologiji Dolby Vision® in Dolby Atmos® za neverjetno svetlo sliko, ostre kontraste, bogate barve ter zvok, ki vas objame ob gledanju najljubših razvedrilnih vsebin prek storitev Disney+, Prime Video, Netflix in drugih priljubljenih storitev za pretočno predvajanje.

IMAX:

“Navdušeni smo, da z novimi televizorji BRAVIA in izdelki BRAVIA Theatre s certifikatom IMAX Enhanced ljudem prinašamo neprekosljivo kinematografsko doživetje doma,” je dejal Vikram Arumilli, višji podpredsednik in generalni direktor za pretočno in potrošniško tehnologijo podjetja IMAX. “IMAX Enhanced je zasnovan z namenom ohranjanja in izboljšanja tega, kar so si zamislili filmski ustvarjalci. Sonyjeva razširjena ponudba naprav filmskim navdušencem prinaša še več načinov, da doživijo moč tehnologije IMAX v nekaterih najbolj kultnih filmih.”

Dolby:

“Pripovedovanje zgodb je v središču vsega, kar počnemo v podjetju Dolby,” je dejal Mahesh Balakrishnan, podpredsednik oddelka za razvedrilo potrošnikov pri Dolby Laboratories. “S tehnologijama Dolby Vision in Dolby Atmos imajo ustvarjalci na voljo širši nabor orodij, da lahko občinstvo doživi njihove zgodbe natanko tako, kot so si jih zamislili. S kombinacijo Sonyjevega najboljšega inženirskega znanja in Dolbyjevih vodilnih inovacij lahko uporabniki uživajo v resnično kinematografskih doživetjih, ki jih omogočajo tehnologije Dolby v priljubljenih televizorjih Sony BRAVIA in napravah BRAVIA Theatre.”

Okoljske pobude

Sony je vzpostavil okoljski načrt z imenom Road to Zero, s katerim želi skozi poslovne aktivnosti in življenjske cikle izdelkov do leta 2050 doseči ničelno obremenitev okolja. Za doseganje te vizije bodo izdelki BRAVIA zasledovali inovacije, ki zagotavljajo najboljše doživetje gledanja z najvišjo kakovostjo slike in zvoka ter vrhunskim oblikovanjem, hkrati pa zmanjšujejo vpliv na okolje, kot je opisano v nadaljevanju.

Zmanjšana poraba energije:

Televizorji serij BRAVIA 9 in BRAVIA 7 uporabljajo Sonyjevo lastniško tehnologijo procesiranja signala za doseganje najboljših lastnosti panela za prikazovanje slike ter samodejno optimizacijo svetlosti vsakega prizora, pri čemer tehnologija omogoča tako doseganje visoke svetlosti kot tudi nizke porabe. Dodatno so Sonyjevi inženirji posodobili nadzorno ploščo Eco Dashboard, ki nudi možnost enostavnega upravljanja različnih nastavitev za varčevanje z energijo izdelka BRAVIA na enem mestu. Zdaj lahko na njej preverite tudi količino porabljene energije ter si ogledate nasvete za varčevanje z energijo[17].

Zmanjšanje uporabe prvič uporabljene plastike v izdelkih:

Da bi zmanjšal vpliv na okolje, Sony upošteva mnoge vidike življenjskega cikla izdelkov, kot so zmanjšanje uporabe nove plastike, izboljšanje učinkovitosti transporta in spremljanje porabe energije med uporabo.

Od razvoja materialov do oblikovanja ohišja – Sony je uspel v televizorjih BRAVIA znatno povečati uporabo recikliranih materialov, hkrati pa je ohranil visoko kakovosten videz in končno obdelavo. Za hrbtni del ohišja[18] – največjo površino televizorja – je uporabljena reciklirana plastika SORPLAS™[19], ki jo je razvil Sony. Ob tem je pomemben podatek, da je približno 65 %[20] vse uporabljene plastike reciklirane, izpostaviti pa velja tudi kompakten daljinski upravljalnik Eco Remote s polnilno baterijo, ki je izdelan iz približno 79,7 % reciklirane plastike[21].

Zavezani dostopnosti

Sony želi s svojim poslovanjem prispevati k vključujoči družbi, s povečanjem dostopnosti pa omogočiti uporabo svojih izdelkov ljudem z raznolikimi potrebami. Izdelki BRAVIA so razviti z mislijo na dostopnost, da lahko vsi uporabniki uživajo v kinematografskem doživetju, ne glede na oviranosti in starost.

Pomoč pri gledanju in upravljanju

Funkcija bralnika vsebin na zaslonu omogoča preverjanje televizijskega sporeda in upravljanje nastavitev televizorja brez gledanja na zaslon. Poleg tega lahko poveča besedilo in ga prikaže na zaslonu. Taktilne oznake na priključkih HDMI in S-Center televizorjev BRAVIA se ujemajo z oznakami na izdelkih BRAVIA Theatre, s čimer olajšajo iskanje priključkov in povezovanje naprav ter poskrbijo za prijaznejšo izkušnjo namestitve.

Izbira obratnih (inverznih) barv medtem omogoča zamenjavo svetlosti, tako da svetli predeli postanejo temni, temni pa postanejo svetli. To možnost lahko uporabniki vklopijo, ko jo potrebujejo, ter izklopijo, ko je ne potrebujejo. Primer uporabe je svetlo besedilo, ki ga je lažje prebrati na temni podlagi ali temno besedilo, ki ga je lažje prebrati na svetlejši podlagi.

Omogočeno je tudi glasovno upravljanje televizorjev BRAVIA, kot na primer z izgovorjavo ukaza za vklop ali izklop televizorja ali ukaza za povišanje ali znižanje glasnosti. Poleg tega so televizorji BRAVIA opremljeni z ukazi za bližnjice, s katerimi lahko hitro in enostavno vklopite ali izklopite funkcije za dostopnost. Na ta način lahko televizor brez motenj uporabljajo tako tisti, ki te funkcije potrebujejo, kot tudi tisti, ki jih pri gledanju vsebin na istem televizorju ne potrebujejo.

Funkcija časovnega zamika

Televizijski program lahko s pritiskom gumba za premor na daljinskem upravljalniku kadarkoli zaustavite – če na primer kdo zvoni pri vratih ali če vas kdo kliče po telefonu – ter ga nato z vnovičnim pritiskom na gumb znova zaženete.

Kliknite tukaj za več informacij o izdelkih BRAVIA in dostopnosti

Za podatke o televizorjih BRAVIA ter njihovih cenah, datumih razpoložljivosti in drugih informacijah, obiščite spodnje povezave (preusmerjeni boste na strani izdelkov s podrobnostmi)

Za zgoraj navedene televizorje BRAVIA je v izbranih evropskih državah že mogoče oddati prednaročilo neposredno pri Sonyju. Podatki o razpoložljivosti na lokalnih trgih so dostopni na spletnem mestu www.sony.eu.

[1] Na voljo v televizorjih BRAVIA 9, 8 in 7.

[2] Na voljo v televizorjih BRAVIA 9 in 7.

[3] Na voljo v televizorjih BRAVIA 9.

[4] Na voljo v televizorjih BRAVIA 9.

[5] Na voljo v televizorjih BRAVIA 9.

[6] Podatek za april 2024. Na podlagi Sonyjeve raziskave.

[7] Na voljo v televizorjih BRAVIA 9, 8 in 7.

[8] Funkcija bo na voljo s prihodnjo posodobitvijo vdelane programske opreme.

[9] Ta funkcija je na voljo z novimi modeli BRAVIA serij 9, 8 in 7, pa tudi z drugimi starejšimi televizorji Sony. Več informacij na https://www.sony.net/hav_faq.

[10] Razen pri izdelku BRAVIA Theatre U.

[11] Na voljo v televizorjih BRAVIA 9 in 7.

[12] Na voljo v televizorjih BRAVIA 9, 8 in 7. Razpoložljivost storitve je odvisna od države/regije.

[13] S prihodnjo posodobitvijo vdelane programske opreme bo na voljo v televizorjih BRAVIA 9, 8 in 7.

[14] Vsebine IMAX Enhanced bodo prek ponudnika Disney+ na voljo s prihodnjo posodobitvijo vdelane programske opreme, napovedano za poletje 2024.

[15] Funkcija bo na voljo s prihodnjo posodobitvijo vdelane programske opreme.

[16] Splošne pogoje storitve SONY PICTURES CORE si lahko ogledate na spletnem naslovu https://www.sony.co.uk/electronics/bravia-core.

[17] Videz nadzorne plošče Eco Dashboard in funkcije, ki so na voljo prek nje, se med modeli razlikujejo. Prikazana poraba energije predstavlja približno vrednost in se lahko razlikuje od dejanske vrednosti.

[18] Pri televizorjih BRAVIA 9 in 8.

[19] SORPLAS: (ang.) Sustainable Oriented Recycled Plastic. Plastika SORPLAS™ glede na čas proizvodnje morda ne bo uporabljena za izdelavo delov.

[20] Odvisno od modela in velikosti.

[21] Glede na čas proizvodnje morda ne bo uporabljena za izdelavo delov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Sony televizorji

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji
Za več informacij so vam na voljo pri Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več