Računalništvo, telefonija
29.10.2017 18:00

Deli z drugimi:

Share

Bloganje – spletni dnevnik vaših avantur

Bloganje - spletni dnevnik vaših avantur
Bloganje - spletni dnevnik vaših avantur

Imate posebno strast, na katero se odlično spoznate? Se ukvarjate z nenavadnim hobijem in ob tem doživljate nepozabne trenutke? Morda bi lahko svoja zanimiva doživetja delili z drugimi in se pridružili že več kot 350 milijonom ljudi, ki danes ustvarjajo spletne vsebine s pisanjem bloga.

Ne verjamete v svoje pisne sposobnosti? Brez skrbi. Blogi so danes bolj kot zaradi kreativnih zapisov popularni predvsem zato, ker pomagajo širiti avtentično zapisane informacije, predstavljane iz osebne perspektive. Zapomnite si, da blog napiše človek in ravno ta osebna nota je tista, ki loči en blog zapis od drugega. Za blog tako niso zanimiva objektivna dejstva, kakšna iščemo na spletnih straneh medijev. Bolj kot poznavanje kemijske reakcije ob topljenju čokolade, bo vaše bralce zanimalo, kako takšno čokolado preprosto spremeniti v odlično čokoladno torto. Za bloganje zato potrebujete le svojo strast do teme, o kateri boste pisali, pa naj bodo to kuharski recepti, kajakaštvo ali slikanje na steklo. Če si vzamete nekaj minut, boste na spletu odkrili nešteto različnih tematik, ki jih blogerji uporabljajo v svojih zapisih in zakaj ne bi tudi vi izbrali svoje? “Tople vode” verjetno ne boste odkrili in to vam naj ne bo cilj.

Da z drugimi delite to, kar z navdušenostjo počnete, pa naj bo tudi vaša glavna motivacija. Že res, da lahko z uspešnimi blog zapisi, kdaj tudi kaj zaslužite, a v primeru, da se boste na pot podali predvsem ali celo izključno iz tega razloga, najverjetneje ne bo uspešna. V Sloveniji je kar nekaj blogerjev in blogerk in verjemtite, redko kateri se lahko od njih pohvali, da z bloganjem karkoli zasluži. Bralci si namreč želijo spontanosti, veselja in zanimivih zapisov, iz katerih sije vaša edinstvena osebnost ter stil. Blog je tako vsekakor odličen kanal, da kot posameznik v množici dobite svoj glas in prepoznavnost na izbranem področju. Zaradi interaktivnosti – blog namreč omogoča, da vaši bralci vaše zapise tudi komentirajo – pa vas direktno poveže tudi s širšo skupnostjo. Kaj pa ime? Ste ga že izbrali?

Če vas že srbijo prsti, ne čakajte. Privoščite si skodelico kave in začnite že sedaj. Tehnična vzpostavitev bloga vam bo vzela približno 30 minut. Pri tem najprej premislite, na kateri spletni platformi ga boste ustvarili. O tem, katero platformo izbrati smo že pisali. Svetujemo, da uporabite popularen WordPress, Blogger ali Tumblr. Po registraciji na katerem koli izmed njih pa le ne pozabite izbrati tudi enega izmed številnih dizajnov, ki so na voljo. Da bo vaš spletni dnevnik privlačen in karseda zanimiv za bralce.

In še to. Če razmišljate o zapisih s svojega strokovnega področja, ki ga v službi odlično opravljate, namesto bloga izkoristite kar svoj LinkedIn profil. Ta namreč omogoča, da poleg kratkih objav delite tudi daljše zapise. Za objavo odprite domačo stran vašega LinkedIn profila in zgoraj na sredini izberite ‘Write an article’. Na novi strani, ki se bo odprla lahko zapišete svoje misli, članek pa opremite tudi s primerno naslovno fotografijo.


Prijavi napako v članku