Digitalizacija
Poslovne rešitve
07.02.2023 15:09

Deli z drugimi:

Share

Endavini strokovnjaki o petih velikih tehnoloških trendih leta

Že res, da smo že konkretno v letu 2023, a ker so v Endavi obkroženi s tehničnimi strokovnjaki, še vedno ne morejo narediti odmora za kavo, ne da bi naleteli na vprašanja in razprave o tehnološkem razvoju in prednostih, ki jih za njih prinašajo nove tehnologije.

Pet Endavinih strokovnjakov je delilo svoje mnenje o novih tehnoloških trendih, ki po njihovem mnenju spodbujajo spremembe, izzivajo status quo, odpirajo nova obzorja in oblikujejo preostale dni letošnjega leta. Berite naprej in ostanite na tekočem z novimi tehnološkimi trendi.

Tehnologija “Digital Twins” se uveljavlja v različnih vertikalah

Joe Dunleavy, Vodja inovacij v Endavi

Leta 2022 smo opazili, da so stranke vse pogosteje uporabljale “Digital Twins” (DT), veliki akterji v oblaku pa so svojim platformam dodajali bogatejše funkcionalnosti DT. Pričakujem, da se bo ta trend nadaljeval tudi v letu 2023.

Z uporabo DT lahko podjetja izvajajo testiranje hipotez v digitalnem okolju in tako dobijo vpogled v potencialne prihranke, ki jih lahko dosežejo, namesto da bi jim bilo treba kriti stroške eksperimentiranja v resničnem svetu. Vzemimo primer logističnega podjetja, ki uporablja DT za prilagoditev in optimizacijo svojih procesov izpolnjevanja ali cestnih poti, ki jih uporablja za dostavo v zadnjem kilometru. S preizkušanjem možnosti v okolju z DT lahko bolje razumejo vpliv sprememb, ki jih nameravajo uvesti. Poleg ciljev učinkovitosti lahko pridobijo tudi vpogled v dejavnike, kot so emisije ogljika. (Ena od priložnosti, ki se mi zdi še posebej zanimiva, je izkoriščanje DT za podporo zelene agende na takšne načine.)

Menim, da ima DT vse pomembnejšo vlogo v različnih panogah, vključno z logistiko, proizvodnjo in maloprodajo, pa tudi pri načrtovanju dogodkov, saj na primer pomaga pri upravljanju množic. Na začetku bo morda treba vložiti kar nekaj truda v vzpostavitev okolja DT, vendar bo njegova dolgoročna vrednost zaradi pridobljenih spoznanj odtehtala začetno naložbo.

Tehnologije, ki vodijo v metaverse

Thomas Bedenk, Podpredsednik za razširjeno resničnost v Endavi

Lanskoletni razmah metaversa je na dnevne rede vodilnih kadrov uvrstil teme, kot so VR, AR, igre, umetna inteligenca, Web3 in NFT. Naslednji korak bodo implementacije v podjetjih in industriji v skladu s poslovnimi cilji. V letu 2023 pričakujem bolj usmerjena prizadevanja za načrtovanje in določanje pravih ključnih kazalnikov uspešnosti za usmerjanje in merjenje teh prizadevanj – tudi če niso povezana z neposrednimi prihodki, temveč z vključevanjem strank ali prihodnjimi cilji pripravljenosti.

Verjamem, da bodo igre še naprej igrale pomembno vlogo pri vzpostavljanju temeljnih izkušenjskih razlik v tem novem mediju. Generativna umetna inteligenca ne bo izboljšala le učinkovitosti komercialnih produkcij, temveč bo omogočila tudi povsem novo vrsto vsebin, ki jih ustvarjajo uporabniki. Hkrati bodo glavni tehnološki akterji še naprej vlagali v pripravo na naslednjo generacijo prostorskega spleta.

Čeprav metaverse še vedno ne obstaja, številni kazalniki napovedujejo, da bo to prihodnost interneta. Zato vam svetujem, da ste odprti in vlagate v nadaljnje raziskovanje potenciala tega razvoja – pospešeno, s strategijo in ne z enkratnimi projekti. Pričakujem, da bodo tehnologije XR in 3D v realnem času močno rasle v različnih panogah, vključno z logistiko (z DT), avtomobilsko industrijo (z izboljšanjem oblikovanja, proizvodnje in trženja) in trgovino na drobno (z izboljšanjem nakupne izkušnje).

Generiranje besedila in slik in še veliko več

Radu Orghidan, Podpredsednik kvantnega računalništva v Endavi

Leta 2022 je demokratizacija umetne inteligence postala realnost in se znašla na naslovnicah svetovnih novic. Generativna umetna inteligenca, ki jo omogočajo transformatorski modeli, je v zadnjem času postala zelo priljubljena zaradi stabilne difuzije in ChatGPT-ja. Ogromni modeli, dostopni kot platforme umetne inteligence, že vplivajo na različna področja, vključno z besedilom, sliko, zvokom, videom, kodo, klepetalnicami, semantičnim iskanjem, igrami in podatkovnim inženiringom.

Zmožnosti semantičnega iskanja velikih jezikovnih modelov (LLM) so “alarm” za Googlovo iskalno dejavnost. Veliki jezikovni modeli združujejo informacije iz različnih virov ter povečujejo učinkovitost in priročnost iskanja, zaradi česar uporabniki ne klikajo na oglase, ki so glavni vir prihodkov iskalnega velikana.

Hkrati pa zmožnosti ustvarjanja kode, ki jih ponujajo programi LLM, predstavljajo hitro nastajajočo priložnost za podjetja, da izboljšajo učinkovitost. Obetavne primere uporabe za ustvarjanje videoposnetkov vidimo tudi pri podjetjih Meta (Make-a-video) in Google (Imagen). Zanimiv primer iz glasbene industrije je Riffusion, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje različnih vrst glasbenih zvrsti na podlagi besedilnih pozivov. Hkrati je igralna industrija lačna 3D sredstev in avatarjev ter ustvarja orodja za generiranje 3D predmetov.

Navdušujoče je videti, kako lahko te tehnologije ustvarjalcem omogočijo, da dosežejo več in razširijo svoja obzorja. To je trend, ki ga bom v naslednjem obdobju zagotovo spremljal.

Vzpon pomočnikov razvijalcev z umetno inteligenco

Eoin Woods, Direktor Tehnologije v Endavi

V svetu LLM je usposabljanje jezikovnih modelov umetne inteligence na velikih količinah izvorne kode programske opreme, ki se nato uporabljajo kot orodja za pomoč razvijalcem, impresiven dosežek. GitHub Copilot, Tabine in Amazon CodeWhisperer so dobri primeri nedavnih inovacij na tem področju, ki šele raste.

Ta orodja se vključijo v razvijalčevo okolje IDE in na podlagi vnesenih podatkov predlagajo kodo, s katero se doseže cilj, za katerega menijo, da ga želi uporabnik doseči. V IDE je že dolgo na voljo dopolnjevanje kode, ki omogoča preprosta opravila, kot je dopolnjevanje imen ali ustvarjanje skupnih jezikovnih idiomov s pomočjo predlog, kar prihrani čas in tipkanje (ter razvijalčev spomin). Ti novi pomočniki, ki temeljijo na umetni inteligenci, pa daleč presegajo preprosto ujemanje imen in dopolnjevanje kode v slogu predlog. Zagotavljajo lahko popolne izvedbe za pogoste težave, lahko optimizirajo kodo, ki jo je napisal razvijalec in celo pišejo kodo na podlagi opisov v naravnem jeziku.

Ta orodja so precej nova, zato ni presenetljivo, da se dolgoročno še vedno pojavljajo težave, ki jih je treba rešiti – med njimi so primeri, ko ustvarjena koda vsebuje subtilne napake, ima težave z vzdrževanjem ali se ne ujema s konvencijami v izvirni kodi. Kljub temu predstavljajo vznemirljiv korak naprej in kažejo velik potencial za povečanje produktivnosti pri rutinskih razvojnih nalogah. Veselim se, da bomo spremljali, kako se bodo razvijali v naslednjih nekaj letih!

Pojav hibridnih podatkovnih platform v oblaku

Adriana Calomfirescu, Vodja Podatkovne discipline v Endavi

Ker si podjetja prizadevajo izkoristiti edinstvene prednosti različnih okolij, kot so zanesljivost, zmogljivost, skalabilnost, zahteve glede skladnosti in prihranek stroškov, pričakujem, da bodo leta 2023 postale bolj priljubljene hibridne podatkovne platforme v oblaku. Podjetjem omogočajo optimizacijo rešitev za upravljanje podatkov z združevanjem lokalnih in zasebnih ali več javnih oblakov, pri čemer ohranjajo nadzor nad svojimi podatki in aplikacijami ter vključujejo različne podatkovne rešitve SaaS (različnih ponudnikov). Na primer, hranjenje občutljivih podatkov na lokaciji in manj občutljivih podatkov v (javnem) oblaku bo bistven primer uporabe za organizacije v različnih panogah, od maloprodaje do zdravstva.

Poleg tega bodo hibridne podatkovne platforme v oblaku organizacijam pomagale izkoristiti najnovejše podatkovne tehnologije in storitve. Primer iz prakse: rast robnega računalništva in interneta stvari bo povečala potrebo po hibridnih podatkovnih platformah v oblaku, saj številne naprave interneta stvari nimajo neposredne povezave z oblakom, zato je za obdelavo in shranjevanje podatkov na robu in v oblaku potrebna hibridna arhitektura. Pozitivno je, da bo z razvojem tehnologije v oblaku lažje izvajati hibridne podatkovne platforme v oblaku s temi razširjenimi zmogljivostmi.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca oblak

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Endava PLC
Za več informacij so vam na voljo pri Endava PLC
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Endava PLC? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več