Digitalizacija
Poslovne rešitve
Programska oprema
28.12.2022 07:24

Deli z drugimi:

Share

»Od prve spletne strani in aplikacije do najzahtevnejših komercialnih projektov«

Če si po naravi kreativen in se ta lastnost združi z zanimanjem za tehnologijo, je smer dokaj jasna – razvijalec. Nadaljnja pot je odvisna od zanosa in sposobnosti. In naš sogovornik ima obojega na pretek.

Žiga se po svetovnem spletu giblje že 15 let, razvojno kariero pa je začel pred desetletjem. Prvi otipljiv rezultat njegovih želja in spretnosti je bil, da »se mu je zgodila« prva spletna stran in kar naenkrat se je znašel v podjetju, ki je verjelo v njegove sposobnosti. Rezultat je bila njegova prva spletna aplikacija.

Kaj vas je gnalo, da ste se odločili svojo kariero nadaljevati v okviru podjetja Endava?

Pride čas, ko si finančno zaželiš večje stabilnosti in predvidenega časa za oddih. To sta prednosti, ki ti ju lahko nudijo samo večja podjetja, kar Endava zagotovo je. Predvsem pa sem si želel družbe ljudi, s katerimi rasteš in oni rastejo s teboj. Tu je v moji karieri nastopila Endava, kjer se je zgodilo marsikaj – od sprotnih napredovanj do pozicije svetovalca za razvoj.

Po doseženi določeni stopnji senioritete Endava svojim zaposlenim ponuja možnost prekvalifikacije v vodstvene položaje. Vi ste ostali v svoji domeni, torej v razvoju. Kaj je bilo odločilno, da ste se odločili za to pot?

Žiga Vukčevič, Svetovalec za razvoj v Endavi

Razvijalska kilometrina mi omogoča vodenje ekip na projektih. Včasih na projektih v celoti le razvijam. Tehnični del projektov mi je še vedno zelo blizu. Endava ponuja vse te možnosti. Lahko si v vlogi razvijalca, svetovalca, tehničnega vodja, vodje discipline in še marsikaj. Vloga svetovalca se nekoliko razlikuje od vodje discipline, ki se bolj ukvarja z ljudmi in njihovim razvojem v smislu kariere, torej managementom.

Kako vam uspeva vzdrževati ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem in ali se je na tem področju kaj spremenilo, ko ste v karieri napredovali?

Imam to (ne)srečo, da lahko delo v službi enačim s svojim hobijem. Nekega ravnotežja ni. Za sprostitev in dekompresijo še vedno skočim v bazen in »oddelam« trening plavanja. Sprememba je ta, da se moram včasih omejiti pri pridobivanju tehničnega znanja – najlažje to storim tako, da se preveč ne posvečam podrobnostim. Privlačno mi je praktično vse, a je na trgu žal stvari preveč.

Ste strokovnjak za JavaScript in front-end tehnologije ter delate na različnih projektih. Nam lahko na kratko opišete svoj položaj in poveste več o projektih, na katere ste še posebej ponosni?

Trenutno delam za nemško stranko na področju biotehnologije, kjer zanje razvijamo spletno aplikacijo. Delam v večji ekipi razvijalcev. Ponosen sem na vsak proces, ki je bil izveden (še) bolje kakor tisti pred njim. Izboljšav procesov pa nikoli ne zmanjka – in v tem je čar.

Ponosen sem tudi na sodelovanje s strankami, ki se zavedajo, česa si želijo in stremijo k odličnemu produktu.

Poleg dela na samih projektih imate tudi svetovalno vlogo pri sprejemanju odločitev v zvezi s projekti. S svojim strokovnim znanjem sodelujete pri usmerjanju in pomoči sodelavcem. Kaj obsega vaša vloga in s kakšnimi izzivi se srečujete kot svetovalec?

Ponavadi je to zasnova projekta iz arhitekturnega vidika, svetovanje drugim in usmerjanje manj izkušenih sodelavcev.

Ste eden od ustanoviteljev front-end skupnosti. Kakšna je skupnost, kdo vse so njeni člani in kakšna je njena vloga? Kakšne aktivnosti organizirate v njej in kako pomembno je za razvijalsko podjetje, da ima takšno skupnost?

Skupnost raste, člani so vsi front-end razvijalci. Gre za deljenje dobrih delovnih praks in znanja. Po ugotovitvi, da imajo sorodne skupnosti tudi sorodne težave, si na nivoju Adriatik regije v Endavi izmenjujemo izkušnje in jih skušamo aplicirati na lokalne skupnosti. Sem ustanovitelj t. i. Tech Talkov v Endavi Slovenija, pri katerih se počasi bližamo številki 40.

Skupnost se mi zdi pomembna, saj bi brez nje imelo podjetje le kup posameznikov.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Endava PLC
Za več informacij so vam na voljo pri Endava PLC
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Endava PLC? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,