Digitalizacija
Poslovne rešitve
29.05.2023 07:16

Deli z drugimi:

Share

Pomembna je svobodna izbira pri tem, kje in kako delamo

Tudi podjetje, ki trenutno deluje v 64 mestih 27 držav in je prisotno na 5 celinah, ni imuno na spremembe v družbi. S hibridnim načinom dela jih obračajo v svoj prid.
Foto: Endava
Foto: Endava

Pandemija, ki je svet prizadela v preteklih letih, je svet zasukala na glavo, a na tehnološkem področju se je v letu dni zgodilo več, kot bi se sicer najverjetneje v desetletju. Spoznali smo nove načine dela, in če podjetje deluje modro ter zna hkrati prisluhniti okolju in zaposlenim, raste in uživa zaupanje strank.

Endava ima multidisciplinarne ekipe inženirjev, produktnih strategov in strokovnjakov s specifičnimi znanji. Zlasti so aktivni v sektorjih, kjer imajo globoko inženirsko strokovnost, kot so plačila, bančništvo, zavarovalništvo, tehnologija, telekomunikacije, zdravstvo, mobilnost in maloprodaja. Kako vse to združujejo in kako so prilagodili način dela in celo prostore podjetja, smo se pogovarjali z Majo Brajković, direktorico poslovne enote Endava Slovenija, ki nam je pojasnila tudi vzroke za selitev v nove prostore v Mariboru in Ljubljani.

Kaj pomeni, da ste se preselili »na svoje«? Pisarne v Ljubljani in Mariboru ste namreč imeli že prej.

Da, že prej smo imeli pisarne tako v Ljubljani kot v Mariboru. Premik “na svoje” pomeni, da smo se preselili v nove, samostojne pisarne, ki se bolje ujemajo z našimi poslovnimi potrebami in zagotavljajo moderno in učinkovito delovno okolje za naše zaposlene. Selitev predstavlja reorganizacijo našega delovnega prostora in nekaterih delovnih procesov, saj smo uvedli nove koncepte dela, kot so “ABW (Activity-Based Working)”, “hibridni načini dela” in “soseske”.

Kaj to pomeni v praksi?

“ABW” zaposlenim prinaša svobodno izbiro pri tem, kje in kako delajo. Ali je to v tišjem delu, namenjenem opravilom, ki zahtevajo fokus, ali v območjih, namenjenih sodelovanju. Hibridni način dela pomeni, da lahko zaposleni izberejo, ali bodo delali od doma, iz pisarne ali bodo kombinirali oboje. Se pa zaposleni o vsem tem ne odločajo sami, temveč se uskladijo z ekipo in strankami – odvisno od projekta, na katerem delajo. Potem pa so tukaj še “soseske”, katerih glavni cilj je delo skupaj s  svojo ekipo v za to namenjenem prostoru, ki je prilagojen specifičnim potrebam posamezne ekipe. Soseske lahko glede na število članov ekip in dogovorjen način dela znotraj teh rastejo ali se zmanjšujejo. Ti koncepti omogočajo večjo prilagodljivost, sodelovanje in prilagajanje spreminjajočim se delovnim potrebam, kar prinaša večjo učinkovitosti in boljše ravnotežje med delom in zasebnim življenjem.

Maja Brajković, direktorica poslovne enote Endava Slovenija

Kako to, da ste se za selitev odločili v teh gospodarsko zahtevnejših časih?

Odločitev o selitvi v nove prostore je bila strateška, saj verjamemo, da je nenehno vlaganje v zaposlene in zagotavljanje sodobnega in inovativnega delovnega okolja, ki podpira njihovo produktivnost in dobro počutje, ključno za naš razvoj in rast. Naš fokus je vedno na zagotavljanju najboljših  storitev za stranke. Trenutno gospodarsko okolje predstavlja nekaj izzivov, vendar smo prepričani, da nam bo skrbno načrtovana selitev omogočila, da bomo kot podjetje še naprej rasli in uspevali. Verjamemo, da bodo novi pisarniški prostori še dodaten element, ki nam bo pri tem pomagal.

Kako in v kolikšni meri je na hibridni način dela in na selitev vplivala pandemija Covid-19?

Pandemija je imela velik vpliv na način dela in je pospešila sprejetje hibridnega načina dela. Ta je odigral ključno vlogo tudi pri naši odločitvi za selitev, saj se ujema s ciljem zagotavljanja bolj agilnega in učinkovitega delovnega prostora, ki se lahko prilagaja spreminjajočim se potrebam naših zaposlenih in strank.

Izziv, s katerim se v naši panogi zadnjih nekaj let konstantno soočamo, je iskanje pravih IT strokovnjakov. Čeprav je pandemija razkrila velik potencial in številne priložnosti na področju razvoja storitev programske opreme, se morajo IT podjetja bolj kot kadar koli prej izkazati s kreativnostjo, da bi premostila to vrzel. Še en vidik, ki bi ga omenila, se nanaša bolj na človeške interakcije: način, kako je pandemija spremenila medosebne odnose, je še vedno težko razumeti in obrniti sebi v prid, zato potrebujemo nove načine dela, ki lahko bolje naslovijo potrebe naših sodelavcev. V zadnjih dveh letih smo se osredotočili na bolj celovit pristop k ekipam, projektom in procesom, glavni cilj pa je bil zagotoviti učinkovit prehod vseh naših funkcij v hibridni način dela ter raziskati koristi in možnosti, ki jih lahko ta okvir zagotavlja. Nadaljevali smo z razvojem naših ljudi in posledično privabljali nove talente.

Kaj to pomeni za stranke in lokalno skupnost?

Endavine nove pisarne v Ljubljani in Mariboru so zgrajene tako, da našim zaposlenim omogočajo udobno in produktivno delovno okolje, strankam pa posledično boljše storitve in podporo. Številne sejne sobe in neformalni prostori med drugim omogočajo sodelovanje naših ekip s strankami v živo, kar je pomembna prednost novih prostorov in dodaten korak h kvalitetnim dolgoročnim poslovnim odnosom.

Verjamemo, da lahko s poslovanjem iz novih pisarn ne samo zagotovimo boljše storitve našim strankam, ampak tudi prispevamo k razvoju in rasti lokalnih skupnosti ter pomagamo negovati IT talente na tem območju. Naj bo to preko partnerstev z univerzami/fakultetami ali preko lokalnih iniciativ. Prizadevamo si biti odgovoren in aktiven korporativni del družbe na vseh trgih, na katerih smo prisotni.

Kakšne prednosti novi prostori prinašajo zaposlenim?

Zaposleni lahko od novih pisarniških prostorov pričakujejo številne koristi. “ABW” in hibridni načini dela, ki smo jih uvedli, omogočajo prilagodljivo in dinamično delovno okolje, ki je prilagojeno njihovim individualnim potrebam. Vsi skupaj imamo tako dostop do različnih delovnih prostorov in območij, ki so prilagojena različnim dejavnostim in nalogam, kot so skupinski prostori, tihi prostori in območja za sprostitev. Koncept sosesk pa med drugim zagotavlja občutek skupnosti in sodelovanja, kar pomaga ustvariti pozitivno delovno kulturo.


Osebni stiki ostajajo ključni. V Endavi bodo še naprej vlagali v pisarne in zagotavljali, da bodo te živahna središča skupnosti, ki podpirajo sodelovanje in skupinsko delo. Sedež podjetja s tem postane navdihujoča destinacija, ki krepi kulturno povezanost, občutek skupnosti in pripadnosti.

V Endavi si želijo, da bi imeli ljudje več možnosti pri izbiri, kje bodo delali.

Prehod na hibridno delovno okolje zahteva tako prenovljen izgled pisarn kot nove funkcionalnosti, ki jih nudijo zaposlenim, da so ti najboljši, kot so lahko.


Kako bo v novih prostorih viden Endavin pristop k trajnosti?

Endava si prizadeva za trajnostni razvoj in deluje po načelih okoljske in družbene odgovornosti. Nove pisarne odražajo to usmeritev z vključevanjem zelenih rešitev in energetsko učinkovitih tehnologij. To vključuje uporabo trajnostnih materialov pri gradnji in opremljanju pisarn, uvedbo ukrepov za zmanjšanje porabe energije in vode ter spodbujanje zmanjšanja količine odpadkov in recikliranja. Med drugim bomo skupaj s podjetjem Skaza uvedli inovativno in okolju prijazno rešitev – kompostnike Bokashi Organko. S tem se bomo pridružili prizadevanjem za zmanjšanje prostornine bioloških odpadkov za kar 25 % in s tem zmanjšali naš ogljični odtis.

Poleg tega med zaposlenimi spodbujamo uporabo javnega prevoza, koles ali hoje na delovno mesto. Trajnostna usmeritev Endave bo integrirana v dnevno delovanje novih pisarn, kar podpira cilj družbeno odgovornega in trajnostnega ravnanja podjetja.

Kakšna je vloga Slovenije v globalni zgodbi podjetja?

Slovenija in celotna Adriatik regija sta za Endavo ključni. Naši sodelavci v Sloveniji igrajo pomembno vlogo v globalni sliki. Tukaj smo odkrili veliko izjemno talentiranih in predanih sodelavcev in ponosni smo, da lahko sodelujemo z njimi.

Vseskozi se trudimo, da bi našim ljudem nudili najboljše možne delovne pogoje. Tako kot na nekaterih drugih lokacijah si želimo tudi v Sloveniji postati “izbrani delodajalec”.

Kakšna pa je dolgoročna vizija Endave za slovenski trg? In kakšen  potencial vidite tu za rast ter vpliv na lokalno skupnost in gospodarstvo?

Zavedamo se, da je izobraževanje ključno za nadaljnjo osebno rast in zato smo vzpostavili strateške odnose z lokalnimi univerzami in drugimi izobraževalnimi ustanovami v bližini naših lokacij, kar nam pomaga pri iskanju IT talentov in razvoju obetavnih karier za sedanje in bodoče sodelavce. Prav tako želimo, da zaposleni uporabljajo druge učne platforme, ki smo jih za sodelavce vzpostavili na globalni ravni.

Sodelujemo tudi s tujimi platformami, kot so O’Reilly Pluralsight, Udemy, LinkedIn Learning in drugimi, da zagotovimo zaposlenim dostop do najnovejšega tehničnega usposabljanja in razvoja s knjigami, videoposnetki, spletnimi usposabljanji, interaktivnimi izobraževanjI in drugim. Kot tehnologi razumemo pomembnost priznanih certifikatov znotraj industrije, ki povečujejo zaupanje naših strank in zaposlenim pomagajo pri kariernem razvoju. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
digitalno poslovanje

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Endava PLC
Za več informacij so vam na voljo pri Endava PLC
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Endava PLC? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več