Računalništvo, telefonija
29.09.2012 14:20

Deli z drugimi:

Share

Tablični računalniki Intel Clover Trail za polno izkušnjo z Windowsi 8

S platformo Intel Clover Trail bodo svoje izdelke opremljali prav vsi vodili proizvajalci tabličnih računalnikov.
S platformo Intel Clover Trail bodo svoje izdelke opremljali prav vsi vodili proizvajalci tabličnih računalnikov.

Vsi vodilni računalniški giganti so pred kratkim razkrili maloprodajne cene tabličnih računalnikov, opremljenih z operacijskim sistemom Windows 8 Pro. Te so razočarale marsikaterega ljubitelja tablic, saj bo za vstopne modele potrebno odšteti več kot 700 evrov. Za to ceno bodo kupci prejeli tablico, opremljeno z 11,6-palčnim oziroma 29,4-centimetrskim zaslonom in Intelovim procesorjem Atom Z2760 (razvojna oznaka Clover Trail).

Ker so napovedi prodaje tabličnih računalnik z operacijskim sistemom Windows 8 zelo klavrne, se je podjetje Intel odločilo, da javnosti predstavi vse prednosti procesorja Atom Z2760. Tu gre za dvojedrni procesor, ki podatke preračunava s frekvenco 1,8 gigaherca. Glavni adut procesorja Atom Z2760 je vgrajena grafična sredica Imagination SGX545. Ta po zagotovilih podjetja Intel nudi zdaleč najboljšo izkušnjo za delo z Microsoftovim operacijskim sistemom Windows 8 Pro.

Platforma Intel Atom Z2760 bo za nameček omogočila še pripravo kompaktnih tabličnih računalnikov, ki bodo kot nalašč za prenašanje. Ti bodo namreč tehtali okoli 680 gramov oziroma toliko, kot tablice s procesorjem ARM in operacijskim sistemom Windows RT. Ti tablični računalniki bodo v debelino merili le 8,5-milimetrov, bodo ponujale mobilni povezavi 3G in 4G ter brezstično tehnologijo NFC. Platforma Intel Atom Z2760 bo v navezi z naprednim sistemom za upravljanje z energijo zagotovila kar 10 urno avtonomijo delovanja.

Mnogi poznavalci so prepričani, da platforma Intel Atom Z2760 kljub njeni superiornosti ne upravičuje visoke cene tablic. Microsoft s temi cenami vsekakor ne more biti zadovoljen. Mnogi so namreč prepričani, da se bodo zaradi njih kupci raje odločali za nakup veliko cenejših in preverjenih tablic z Googlovim operacijskim sistemom Android. Bodo potemtakem tablice z Windowsi 8 zaradi pohlepnih podjetij doživele enak poraz kot mobilniki Windows Phone?


Prijavi napako v članku