Računalništvo, telefonija
07.04.2006 15:06
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametne Visa kartice

Uvajanje EMV-pametnih kartic in preverjanja pristnosti na prodajnih mestih z uporabo osebne identifikacijske (PIN) kode je postalo del vsakdana imetnikov plačilnih kartic bank, članic sistema Activa. Po pionirskem projektu uvajanja pametne kartice v sistemu, migracijo na čipno tehnologijo zaokrožajo s karticami Activa Visa, Activa Visa Electron in Activa Visa Business Electron. Banke so s tem kot prve v Sloveniji tudi na priljubljenih karticah Visa svojim komitentom ponudile najvišjo raven EMV-varnosti in s programom Verified by Visa, nameščenim na njej, možnost preprostega nakupovanja na spletu.

V sistemu Activa izdajajo klasično Viso z njeno poslovno različico in Viso Electron. Prva je kreditna kartica, pri kateri imetnik plača obveznosti enkrat mesečno. Omogoča nakup blaga ter storitev in dvig gotovine na bankomatih v Sloveniji ter tujini na prodajnih mestih z oznako Visa. Visa Electron pa je mednarodna kartica, ki omogoča varen način poslovanja prek POS-terminalov, prav tako pa tudi dvig gotovine na bankomatih z oznako Visa Electron ali Plus v Sloveniji ter po svetu. Njena poslovna različica, Visa Business Electron, slovi kot prva slovenska bančno-poslovna kartica. Namenjena je vsem komitentom, ki imajo v banki odprt poslovni račun. Z njo lahko plačujejo potovalne, reprezentančne in druge poslovne stroške, poleg tega pa dvigujejo gotovino na bančnem okencu bank in na bankomatih.

Migracija kartic Visa na čipno tehnologijo je del Visinega programa “Visa Smart Global Partner Program”. Zaradi medsebojno združljivih EMV-standardov se je število izdanih pametnih kartic partnerjev Vise povečalo po vsem svetu in trenutno presega 140 milijonov.


Prijavi napako v članku