Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
Varnost
09.08.2023 11:00
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj je kriptovaluta KASPA? Kako deluje in kako jo najhitreje rudariti?

Kripto rudarji in hobijisti so tudi skozi medvedji trg še naprej iskali valute in virtualne kovance, ki so imeli potencial za visoko donosnost. Hkrati pa se venomer išče nove načine za rudarjenje le-teh oziroma iskanje najboljšega in najbolj učinkovitega orodja.
Kaj je KASPA? Kako jo lahko najhitreje rudarite? Foto: KASPA
Kaj je KASPA? Kako jo lahko najhitreje rudarite? Foto: KASPA

Če niste na tekočem, kaj se dogaja na trgu kriptovalut, potem morate vedeti, da sta trenutno edini logični rešitvi za rudarjenje klasični mining stroji z namenskimi grafičnimi karticami in ASIC minerji oziroma računalniki, ki so prilagojeni za rudarjenje specifičnega algoritma.

Med njimi je kar nekaj razlik in vsak ima svoje prednosti ter slabosti.

Klasične mining rige rešuje modularnost. V zameno za nižjo hitrost rudarjenja (angl. hash rate) in slabšo učinkovitost jih lahko naknadno prilagodimo za rudarjenje drugih kriptovalut. V zahtevnejših omrežjih pa se tovrstni stroji v nobenem pogledu ne morejo primerjati z ASIC minerji.

ASIC stroji so, kot rečeno, ustvarjeni samo za en namen – rudarjenje točno določene kriptovalute. Imajo superiorno učinkovitost v primerjavi z mining stroji, ki za rudarjenje uporabljajo grafične kartice. Za enako število »izkopanih« kovancev boste z ASIC minerji porabili občutno manj energije, hkrati pa boste to dosegli v veliko krajšem času.

A vsaka superiornost ima tudi hibo. Ker so ustvarjeni za reševanje dotičnega algoritma, jih za razliko od standardnih mining strojev ne morete uporabljati za reševanje drugih algoritmov. Kljub temu pa ostajajo prva izbira za kripto rudarje, ki želijo premagati ostalo konkurenco. Vse, kar vam preostane je, da najdete donosno kriptovaluto.

Trenutno je najbolj vroča kriptovaluta KASPA, za katero so pred kratkim izdelali tudi namenske ASIC minerje, ki jih lahko dobite pri Notesniki.si.

kriptovaluta KASPA ASIC minerji

Kaj sploh je kriptovaluta KASPA in zakaj pridobiva na vrednosti?

Kaspa je kriptovaluta, ki temelji na odprtokodnem, decentraliziranem in popolnoma razširljivem protokolu. Je Layer-1 blokovna veriga, ki v primerjavi z Bitcoinom in ostalimi valutami obdeluje bloke na drugačen način.

Preprosto povedano, Kaspa temelji na protokolu GHOSTDAG/PHANTOM, ki uporablja razširljiv in posplošen konsenz Bitcoina, kot si ga je na začetku zamislil njegov ustanovitelj Satoshi. To pomeni, da je v teoriji enako varen kot Bitcoin, ampak z nekaj prednostmi. Namesto da bi opustil vzporedne bloke, kot to počno nekatere blokovne verige, jim protokol PHANTOM omogoča soobstoj in jih razporedi v soglasju.

Kaspa prav tako izkorišča Bitcoinov koncept dokazila o delu (angl. Proof-of-Work; PoW) in izolirano stanje, ki temelji na UTXO (neporabljeni transakcijski izhodi). Sodi pod tako imenovane deflacijske valute in enako pomembno je, da ni bilo nobenega pred-rudarjenja, kar pomeni, da večje število kovancev ni že od začetka v lasti ustanoviteljev in prvih podpornikov.

Kar ločuje Kaspo od drugih kripto projektov, je njena sposobnost ustvarjanja večjega števila blokov, hkrati pa ohranja raven varnosti, ki jo zagotavljajo druga okolja PoW. Trenutno se protokol ponaša z enim blokom na sekundo, vendar njegovi razvijalci načrtujejo povečanje zmogljivosti na 10 ali celo 100 blokov na sekundo.

ASIC minerji in njihova učinkovitost rudarjenja kriptovalute KASPA

Potencial kriptovalute KASPA je pomenil, da je razvoj namenskih ASIC minerjev neizogiben. Na spletni strani imate na voljo tri različne stroje glede na vaše potrebe in dolgoročne načrte.

ASIC miner ICERIVER KS0 je »osnovna« konfiguracija za začetek rudarjenja kriptovalute KASPA. Čeprav smo jo označili kot osnovno, ima izredno visok »hash rate« 100 Gh/s in pri tem porabi samo približno 65 W/h. Za lažjo primerjavo, grafična kartica GeForce RTX 3070 ima povprečen hash rate 500 MH/s, kar je neprimerljivo manj, obenem pa porabi občutno več energije.

Stopničko višje se nahaja ASIC miner ICERIVER KS1, ki združuje 10 osnovnih KS10 minerjev v enega. Torej, končni hash rate je 1000 GH/s, poraba elektrike pa približno 600 W/h.

ICERIVER KS2 je velikan med velikani s hitrostjo rudarjenja 2000 GH/s pri porabi 1200 W/h.

Trije ASIC minerji za tri zelo različne kripto rudarje. Če vas zanima, v kolikšnem času si boste povrnili začetni vložek, lahko v kalkulator, ki ga najdete na Notesniki.si, vnesete svoj znesek, sistem pa vam bo podal približen čas povrnitve stroškov.

Za še več informacij o ASIC minerjih za kriptovaluto KASPO in možnosti nakupa obiščite www.notesniki.si


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si
Za več informacij so vam na voljo pri GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več