Avtomobilizem
26.04.2024 14:20
Posodobljeno 4 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Baterija električnih vozil, ki bo napolnjena v nekaj minutah

Image by Lee Rosario from Pixabay
Image by Lee Rosario from Pixabay

Razvijalci Korejskega naprednega inštituta za znanost in tehnologijo (KAIST) so predstavili obetavno novo vrsto natrijevo-ionske baterije, ki se napolni v le nekaj minutah in bi jo lahko v prihodnosti uporabljali v električnih vozilih.

Kot poroča raziskovalni inštitut, je novost hibridna zasnova, ki združuje izboljšan anodni in katodni material, primeren za superkondenzatorje. Po navedbah raziskovalne skupine ta kombinacija omogoča doseganje tako visokih kapacitet shranjevanja kot tudi visokih hitrosti polnjenja. Zato je tehnologija “izvedljiva alternativa naslednji generaciji litij-ionskih baterij”, so sporočili iz inštituta KAIST.

Raziskovalna skupina je konec marca v mednarodni reviji Energy Storage Materials objavila rezultate svojih dosedanjih raziskav. Za natrijevo-ionsko baterijo sta navedeni energijska gostota 247 Wh/kg in gostota moči 34,748 W/kg. Profesor Jeung Ku Kang, vodja raziskovalne skupine, pričakuje širšo uporabo novega razvoja v različnih elektronskih napravah, vključno z električnimi vozili.

Natrijeve baterije so pristop, ki se je ponovno pojavil v zadnjih letih in bi prinesel očitno zmanjšanje stroškov v sektorju električnih avtomobilov. Navsezadnje poceni natrij nadomešča litij, ki je postal zelo drag. Vendar pa obstaja tudi slabost: konvencionalne natrijevo-ionske baterije imajo manjšo energijsko gostoto.

Kakorkoli, veliki kitajski igralci na trgu se vse bolj usmerjajo k natrijevo-ionskim baterijam: konec leta 2023 sta BYD in Huaihai podpisala pogodbo o gradnji tovarne natrijevih-ionskih baterij na Kitajskem z letno zmogljivostjo 30 GWh. Podjetje CATL prav tako načrtuje proizvodnjo natrijevih-ionskih celic. Februarja smo naleteli na novico, da je blagovna znamka JAC Yiwei pred kratkim izvozila svojo prvo serijo električnih vozil z natrijevimi-ionskimi baterijami.

Medtem KAIST ne raziskuje le natrijevih-ionskih baterij. Skupaj z južnokorejskim proizvajalcem baterij LG Energy Solution raziskovalni center pospešeno razvija tudi litij-kovinske baterije.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Li-ion baterija

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več