Slika, tv, avdio
Računalništvo, telefonija
Hi-fi sistemi
Telefonija
Triki in nasveti
27.04.2024 10:45
Posodobljeno 4 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Test zvočne letve Sonos Beam (Gen 2) – močna kandidatka za mojo »štalco«

John Williams, Hans Zimmer, James Horner, Alan Silvestri … to so imena, ki jih marsikdo ne pozna, večina pa pozna njihova dela, saj so jih vsaj enkrat slišali na velikem platnu.
Na testu soundbar Sonos Beam. Kako se je odrezal?
Na testu soundbar Sonos Beam. Kako se je odrezal?

Skladatelje filmske glasbe omenjam, ker je njihovo delo pogosto podcenjeno. Zvok in slika sta jing in jang, drug brez drugega ne moreta živeti. Ko te ob gledanju filma stisne pri srcu, se naježiš ali pa v sebi zbudiš spečega bojevnika, k tem občutkom velik del  prispeva zvočna kulisa. Medtem ko vse več pozornosti namenjamo temu, kakšen televizor bomo kupili, zvok še vedno postavljamo na stranski tir. Televizorji imajo svoje zvočnike, a z redkimi izjemami ne morejo pričarati čarovnije znanih skladateljev.

Zato potrebujemo bolj namenske rešitve, kakršna je na primer zvočna letev oziroma soundbar Sonos Beam (2. generacija), ki sem jo lahko testiral v zadnjih tednih. V takšnih trenutkih se spomnim, koliko zamujam, ker se tudi jaz še vedno zanašam na preslabe zvočnike televizorja. Obljubil sem si, da ko sem bom preselil v svojo »štalco« (ko mi bo to nepremičninski trg dovolil), bom poskrbel tudi za zvok, kot se spodobi.

PrednostiSlabosti
Odličen zvokRazmeroma visoka cena
Kompaktna oblikaTruePlay samo za iOS uporabnike
Enostavna povezljivostBasi bi lahko bili boljši
Podpora za napredne kodeke 

Sonos Beam (Gen 2) cena v Sloveniji?

Sonos Beam je na voljo za 499 € na Mimovrste in v drugih prodajalnah.

Sonos Beam (Gen 2) – lepo se zlije z dnevno sobo

Ko sem pogledal prvotno izdajo zvočne letve (angl. soundbar) Sonos Beam, na prvi pogled nisem našel veliko razlik. Oblika je bila že 2018 kar moderna in očitno niso imeli razloga, da bi jo temeljito preoblikovali. Kar se opazi, je drugačna maska na pročelju. Ni več izdelana iz tkanine, ampak iz polikarbonata. Vsaj meni tkanina deluje malenkost bolj prefinjeno, se pa strinjam, da bo plastika zdržala veliko dlje in še lažje jo je čistiti. Kljub pomisleku se je zvočnik zelo lepo podal moji dnevni sobi. Če bi bil njegov trajni lastnik, bi ga namestil na steno (to tudi podpira), tako kot televizor, kar bi izgledalo še bolj minimalistično.

Dimenzije so razmeroma kompaktne (65,1 x 6,86 x 10 cm). Ni najtanjša letev, njeno ležišče je dokaj visoko in je ne boste mogli postaviti na primer pod televizor, če ta stoji zelo nizko na omarici. Če imate vsaj malo dvignjen televizor, potem ne bo težav. Čeprav obožujem belo elektroniko, bi v tem primeru raje ostal na črni različici, ki se bolje poda k večini televizorjev.

Na vrhu so gumbi na dotik za upravljanje glasbe, glasnosti, izklopi pa se lahko tudi mikrofon. Ko boste zvočnik enkrat postavili, dvomim, da boste pogosto uporabljali te gumbe. Namesto tega boste raje posegli po Sonos aplikaciji ali daljinskem upravljalniku televizorja.

Na zadnji strani pa so seveda še priključki: HDMI, Ethernet in priključek za priklop.

Namestitev je enostavna, pomembna sta Dolby Atmos in HDMI eARC

Namestitev zvočnika vam bo vzela dobrih 5 minut. Namestiti je potrebno Sonos aplikacijo, slediti navodilom, seznaniti napravo z Wi-Fi omrežjem (Bluetooth povezljivosti ni, na voljo je AirPlay 2) in če imate morda doma že kakšen Sonos zvočnik, ga lahko v tem trenutku združite z novim Sonos Beam. Ob seznanitvi bi me morala funkcija TruePlay spremljati, da bi zvok prilagodila glede na dimenzije dnevnega prostora. Ker je ni bilo, sem najprej pomislil, da je težava v mojem Huaweijevem telefonu, a sem kasneje izvedel, da je TruePlay na voljo samo z iOS napravami. Škoda. Rad bi preveril, koliko bi se zvok razlikoval po prilagoditvi.

Letev ima spredaj štiri srednjetonske zvočnike, na sredini pa je postavljen visokotonec. Za avdiofile imam še dodatno informacijo, da zvočnike napajajo ojačevalniki razreda D, za konec pa so tu še trije pasivni radiatorji za jačanje nizkih frekvenc. Zagotovo postavitev ni slaba, a še bolj pomemben podatek je podpora za Dolby Atmos, ki ga filmofili iščemo za popestritev domačega kina. Ja, nima zvočnikov, ki so usmerjeni navzgor, zato ne bo tistega čisto pristnega Atmos občutka, a to Sonos kar dobro nadomešča s t. i. psihoakustično tehnologijo, ki v prostoru ustvarja občutek višine, čeprav sam zvočnik nima tovrstnih gonilnikov. In to ni samo prazno govoričenje proizvajalca, saj dejansko občutiš globino zvoka okoli sebe.

Tudi na splošno lahko kakovost zvoka samo pohvalim. Mogoče bi dodal še kakšnega nizkotonca, a bi bil zadovoljen tudi z obstoječim nivojem basa. Za začetek sem si ogledal film The Batman (2022), kjer igra zvok zelo pomembno vlogo. Da sem občutil mračnost in obup, pa sem moral zagnati tudi film Dune (2021), kjer sem lahko še bolj občutil kulturo peščenega planeta Arrakis, usodo mladega Paula in enostavno užival v zvočni kulisi, ki so jo ustvarili Hans Zimmer in druščina.

Novost je še združljivost s HDMI eARC, kar pomeni, da imamo dostop do še bolj kakovostnega zvoka in pa seveda podporo za bolj napredne avdio formate. Če tega nimate, si lahko pomagate z adapterjem za optični priključek. Glasbo lahko predvajate tudi iz telefona, vendar samo preko vgrajenih postaj in storitev, ki jih lahko povežete s Sonos aplikacijo (Spotify, YouTube Music, Apple Music …). Nisem našel možnosti, da bi lahko predvajal glasbo iz moje lokalne hrambe. V prihodu pa je posodobljena aplikacija. Prihaja 7. maja, obljubljajo pa svež videz, poenostavljen in hitrejši vmesnik in še več funkcij.

Sonos Beam (Gen 2) – preglasil bo vsakega dvomljivca

Druga generacija soundbara Sonos Beam je zame zgodba uspešnice. Nima pomanjkljivosti, ki bi me odvrnila od nakupa, z izjemo morebiti razmeroma visoke cene, ampak težko najdeš podoben soundbar za občutno nižjo ceno.

Zvok je odličen, oblika všečna, namestitev enostavna, povezljivost na pričakovanem nivoju. Njegova edina napaka je, da ne bo ostal pri meni.

Če vas zanima kaj bolj prenosljivega, si oglejte test prenosnega zvočnika Sonos Move 2.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
zvočniki Sonos


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več