Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
27.04.2024 08:30
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Robotski pomočnik, po katerem hrepenijo vse travnate površine

Več kot 1000 m2 travnatih površin, lepo urejeni nasadi, za katere skrbi zasebni vrtnar, mimoidoči potoček, lesen mostiček in zbirka številnih umetnin – vse to se skriva v pravcati oazi miru v okolici Ljubljane.
Robotska kosilnica Husqvarna Automower 410XE NERA nas je vodila skozi idilično posestvo.
Robotska kosilnica Husqvarna Automower 410XE NERA nas je vodila skozi idilično posestvo.

Medtem ko smo se sprehajali, občudovali številne kipe in zbirke, o katerih niti ne smemo govoriti, smo si predstavljali, koliko časa je namenjeno za vzdrževanje tega posestva. Že samo za urejene travnate površine se po vsej verjetnosti porabi več ducat ur, kaj šele za vse ostalo. Na obhodu pa smo naleteli na vrtnarjevo skrivno orožje – robotsko kosilnico Husqvarna Automower 410XE NERA. Iskali smo znake obodne žice, ki bi robotu postavila meje, namesto tega smo blizu polnilne postaje našli EPOS referenčno postajo, ki je z neba sprejemala dragocene satelitske signale.

Husqvarna Automower 410XE in 310E NERA – pokosili bosta do skrajnega roba

S Husqvarnino robotsko kosilnico smo se že spoznali pred dvema letoma. Takrat smo občudovali delo kosilnice Automower 550 EPOS, ki je prav tako uporabljala satelite za manevriranje po dvorišču. Od takrat je tehnologija še dodatno dozorela, pred kratkim pa je Husqvarna predstavila dve novi kosilnici za dvorišča do 1000 m2: Automower 310E NERA in že omenjena Automower 410XE NERA.

Med glavnimi aduti najnovejše kosilnice Automower NERA je funkcija EdgeCut v obliki dodatnega rezalnega diska, čigar naloga je skrb za lepo urejeno travo ob robovih, vse do enega centimetra. Klasične robotske kosilnice so lahko površne pri košnji ob meji, saj z rezalnim diskom, ki je postavljen na sredini robota, enostavno ne dosežejo tistih zadnjih centimetrov. Ostalo dvorišče je lahko bilo popolno pokošeno, robove pa ste vseeno morali urediti sami. Robotska kosilnica NERA tako odpravlja še eno zadnjih, bolj nadležnih opravil.

Automower 410XE NERA ima dodatno oznako X, kar pomeni, da gre za najbolj opremljen model: LED žarometi, sprednji gumijasti odbijač, LTE zmogljivost in še več.

Da je pri tem natančna, se zanaša na satelitsko tehnologijo Husqvarna EPOS (angl. Exact Positioning Operating System), ki preko referenčne postaje EPOS pošilja signale do robotske kosilnice, ki jih potem uporabi za manevriranje po posestvu in tudi za kreiranje virtualnega zemljevida v aplikaciji. Čeprav bi lahko meje ustvarili sami in to kar s telefonom in igralnim krmilnikom, je priporočljivo, da to delo prepustite Husqvarninemu strokovnjaku, ki bo prišel, videl in uredil vse, kar je potrebno, da bo vzdrževanje vašega dvorišča potekalo samodejno. 

Lahko pa ga opazujete med delom. Najprej bo kosilnico povezal s telefonom in s funkcijo AppDrive usmerjal robota po vašem posestvu. V tem času se bo v aplikaciji kreiral zemljevid, izkušeni strokovnjak pa bo poskrbel, da ne bo prihajalo do mrtvih con. 

Pravzaprav imate na voljo dve možnosti namestitve. Odločite se lahko za tehnologijo EPOS, torej namestitev brez kabla, ali pa klasično kabelsko namestitev. Tehnologija EPOS deluje tudi s kabli, ki se jih lahko uporabi v območjih s slabšim signalom.

Je vaše dvorišče razdeljeno na več delov?

Ko bo zemljevid ustvarjen, boste lahko v aplikaciji s Husqvarna Zone Control ustvarili več območij z različnimi nastavitvami in tudi različne profile. Na primer, za sprednje dvorišče lahko nastavite, da pokosi zjutraj, dvorišče za hišo pa proti večeru. Nastavite lahko višino košnje (od 20 do 55 mm), bodisi v aplikaciji Automower Connect ali kar na kosilnici, drugačen vzorec košnje ali pa kosilnici ukažete, da je določeno območje prepovedano oziroma namenite 10 % posestva za vzgojo divjih rastlinskih vrst. Nihče si ne želi, da bi nekega dne prišli domov in zagledali uničen vrtiček ali rožni nasad, katerega ste skrbno vzgajali vrsto let.

Nastavite lahko tudi prehode med območji, robotska kosilnica Automower NERA se bo stisnila tudi skozi ozke prehode, kar je dokazala tudi na idiličnem posestvu, ko je prevozila razmeroma ozek mostiček. Če vam gredo na »jetra« sosedi, pri katerih se zdi, da skoraj cele vikende preživijo na hrupnih rider kosilnicah, potem boste še dodatno hvaležni, da kosilnica Automower med delom doseže komajda 60 db, kar je nekoliko glasneje od običajnega pogovora. Je tudi zelo prijazna do okolja, saj med delom ustvari zelo malo emisij ogljika.

V aplikaciji Automower Connect boste našli dve edinstveni funkciji. Spiralna košnja je način, ki v robotski kosilnici vklopi dodatne sive celice, ki imajo zmožnost zaznavanja območij z visoko travo. Ko senzorji na rezalni plošči zaznajo visoko travo, bo kosilnica začela s košnjo v vzorcu spirale in tako hitreje pokosila drugače zelo zahteven teren.

Druga posebna funkcija je točkovna košnja, ki je primerna zlasti za urejanje trave pod vrtnim pohištvom. Umaknite pohištvo, postavite robota na želeno mesto in vklopite točkovno košnjo. Robot se bo zopet obračal v vzorcu spirale, vendar bo ubral še ožjo pot za prefinjen izgled pokošene trave. Po koncu bo kosilnica Automower nadaljevala svoje delo v samodejnem načinu.

Satelitska natančnost in zmožnost premagovanja vseh ovir

Izboljšana EPOS referenčna postaja pomeni tudi večjo natančnost (do 3 centimetrov) in manj mrtvih con, na primer pod krošnjami dreves ali nadstreški, če pa nanje vseeno naletite, lahko z obodnimi kabli dopolnite vrzeli na zemljevidu in tako enostavno pomagate kosilnici do najlepše košnje. Še vedno je pomembno, da postajo postavite na mesto brez motilcev, kot so na primer drevesa, strehe in podobno. Slovenija ima prednost, da smo zelo dobro pokriti s sateliti, zato bi morala robotska kosilnica ob optimalni postavitvi referenčne postaje delovati brezhibno.

Skrbi, da bi robotska kosilnica Automower obtičala ali pa se kje zataknila, so odveč. Automower NERA lahko premaguje vzpone do 30 %, zato ji razgibani tereni ne delajo preglavic. Morebitne ovire zazna s pomočjo vgrajenega radarja, ki omili trk, v načinu izogibanja pa se lahko kosilnica v celoti in pravočasno ogne predmetom.

Izjemno pametna vrtna pomočnica

Tudi brez vaše pomoči je Husqvarnina robotska kosilnica izredno pametna. V primeru kraje boste takoj dobili obvestilo, da je kosilnica zapustila območje vašega dvorišča. Varujejo jo še alarm, PIN koda in GPS sledenje, s katerim boste takoj našli odtujeno kosilnico.

Ko bo zaznala, da travo prekriva zmrzal, bo prekinila z delom in tako zaščitila občutljiv travnik. Kosilnica tudi samodejno prepozna obdobja, ko trava raste hitreje ali počasneje, in tako prilagodi svoj urnik košnje.

Na voljo sta barvni zaslon in vrtljiv gumb, s katerim lahko upravljate kosilnico, večino časa pa se boste vseeno zanašali na aplikacijo. Ker bo tudi kosilnica potrebovala nekaj nege, je prilagojena za karseda enostavno čiščenje. Uporabite lahko kar vrtno cev, najbolj priporočljivo pa je, da uporabite čistilni set Husqvarna, za lažji dostop pa lahko odstranite zgornji pokrov. Za lepo urejeno travo je priporočljivo, da redno menjate rezila. 

Povežete jo lahko še s funkcijo IFTTT in ji nastavite poljubne rutine, na primer premor s košnjo, ko je napovedano močno deževje ali pa začetek košnje, ko zapustite hišo. Nadzorujete jo lahko tudi glasovno z Alexo ali prek Google Home vozlišča kar iz udobja naslonjača.

Prav tako vam ni potrebno skrbeti glede posodobitev. Te potekajo po zraku (angl. Firmware Over-the-Air) in samodejno posodabljajo kosilnico in aplikacijo Automower Connect, ki velja za najboljše ocenjeno na tem področju. V njihovem ekosistemu je trenutno več kot milijon aktivnih uporabnikov, številka pa se vztrajno veča. 

Ne bo pokosila samo travo, ampak tudi vse vaše nasprotnike

Sliši se zlovešče, ampak sosedje ne rabijo trepetati pred vašo kosilnico. Trepetali pa bodo demoni v igri Doom, ki si jo lahko namestite kar na vrtnega pomočnika. Igrali boste z vrtljivim gumbom, s katerim se boste premikali in kosili vse pred seboj. Igra bo na voljo do 9. septembra, zato nikar ne zamudite možnosti, da robotsko kosilnico NERO spremenite v orožje za množično uničenje. Ko boste opravili s svojimi nasprotniki, bo NERA nadaljevala svoje delo po ustaljenem urniku.

Še zadnjič si oglejte dvorišče, saj boste od zdaj naprej košnjo prepustili robotski kosilnici Husqvarna Automower 410XE NERA ali 310E NERA. Še več informacij pa na www.husqvarna.com. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Husqvarna.
Vas zanima več iz te teme?
robotske kosilnice Husqvarna robotske kosilnice


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več