Računalništvo, telefonija
14.05.2018 08:47
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kitajske izdelke se ne kupuje več zaradi nizke cene, ampak zaradi visoke kakovosti

Kitajski izdelki postajajo iz dneva v dan bolj zanesljivi in kakovostni!
Kitajski izdelki postajajo iz dneva v dan bolj zanesljivi in kakovostni!

Kitajci z vse bolj pospešenim tempom lovijo razvita podjetja z inovativnimi izdelki, ki so pogosto boljši od izvirnikov, hkrati pa tudi precej cenejši. Kot vse kaže pa kitajskih izdelkov se ne več kupuje zaradi nizke cene ampak kakovosti, ki je po prepričanju mnogih celo presegla kakovost izdelkov iz razvitih držav. Takšno razmišljanje so nedavno potrdili tudi raziskovalci švicarske finančne družbe Credit Suisse, ki so pod »drobnogled« vzeli predvsem tiste, ki živijo na Kitajskem.

Medtem ko veliko Kitajcev, rojenih pred letom 1985, še vedno meni, da so ameriške in evropske blagovne znamke boljše in zanesljivejše od kitajskih, to nikakor ne drži za mlajšo populacijo. Kar 90 odstotkov mladih Kitajcev namreč veliko raje kupuje domače izdelke, kot so gospodinjski aparati, izdelki za osebno nego, pametni mobilni telefoni in druge elektronke naprave. Ti namreč ne verjamejo več, da so tuji izdelki boljši od domačih, kar se odraža tudi v deležu kitajskih izdelkov na domačem trgu, saj je ta iz meseca v mesec večji.

Da uporabniki prisegajo na kitajske izdelke predvsem zaradi kakovosti in ne zgolj zaradi cene, pa se dobro vidi na področju električnih avtomobilov. Medtem ko je bil delež električnih avtomobilov kitajskih proizvajalcev v letu 2014 okoli 38,4 odstotni, se je ta lani povečal na 44,2 odstotkov, uporabniki pa so z izdelki več kot zadovoljni. Ustanovitelj podjetja za proizvodnjo električnih avtomobilov Nio William Li je zato prepričan, da bi se lahko ta delež že v naslednjem desetletju za domače proizvajalce povečal na kar 65 odstotkov. Pri tem je treba še omeniti, da se cene električnih avtomobilov najbolj znanih kitajskih znamk (JAC, Geely in SAIC) ne razlikujejo preveč od cen avtomobilov ameriških in evropskih podjetji, kar posledično pomeni, da kupci kitajske avtomobile ne kupujejo zgolj zaradi cene, ampak kakovosti, ki brez težav že prepriča tudi najzahtevnejše uporabnike.


Prijavi napako v članku