Računalništvo, telefonija
13.01.2021 06:10

Deli z drugimi:

Share

Intel Alder Lake: Procesorji prihodnosti

Procesorji Intel Alder Lake vsaj zaenkrat obetajo veliko!
Procesorji Intel Alder Lake vsaj zaenkrat obetajo veliko!

Že pred časom smo poročali o tem, da so inženirji podjetja Intel osredotočeni predvsem na pripravo posebnih hibridnih procesorjev, ki bodo temeljili na osnovi procesorskih jeder Alder Lake. Tu bo dejansko šlo za prve procesorje podjetja Intel, ki bodo temeljili na osnovi 10-nanometrske tehnologije imenovane »SuperFin«. Tudi ti procesorji naj bi na trg priseli v prvem četrtletju letošnjega leta, primarno pa bodo namenjeni osebnim računalnikom, nekoliko kasneje pa bi jih lahko našli celo v zmogljivejših prenosnikih.

Da podjetje Intel resno misli s procesorji Alder Lake kaže tudi to, da so bili novi procesorji že uradno predstavljeni v okviru nedavne konference potrošniške elektronike CES 2021. Tu dejansko gre za procesorje Intel 12. generacije, ki naj bi bili nared za prodajo v drugi polovici letošnjega leta. Novici bodo v osnovi posnemali delovanje procesorjev ARM, saj bodo opremljeni z nadvse zmogljivimi procesorskimi sredicami za najzahtevnejša opravila in energijsko varčnimi procesorskimi jedri za enostavnejša dela.

Ker bodo procesorji Intel Alder Lake nekaj povsem novega, bodo po vsej verjetnosti polno združljivi s prihajajočimi sistemskimi nabori družine Intel 600 ter procesorskimi podnožji LGA 1700. To podnožje bo podjetje Intel po vsej verjetnosti obdržalo za vsaj naslednje tri generacije procesorjev. Kar se tiče podpore novim tehnologijam, pa bodo novi procesorji Intel Alder Lake podpirali še sistemske pomnilnike DDR5 ter podatkovno vodilo PCI Express 5.0. Več informacij o novincih pa bo na voljo v prihodnjih nekaj mesecih.


Prijavi napako v članku