Računalništvo, telefonija
13.03.2017 12:28

Deli z drugimi:

Share

Windows Vista kmalu v večna lovišča!

Če še vedno uporabljate operacijski sistem Windows Vista, ga morate nujno nadgraditi pred 11. aprilom letos!
Če še vedno uporabljate operacijski sistem Windows Vista, ga morate nujno nadgraditi pred 11. aprilom letos!

Če še vedno uporabljate Microsoftov ne preveč priljubljen operacijski sistem Windows Vista, je sedaj skrajni čas, da ga nadomestite z operacijskim sistemom Windows 7 ali še bolje s sistemom Windows 10. Računalniški gigant bo namreč 11. aprila letos poslal operacijski sistem Windows Vista v pokoj. To v praksi pomeni, da uporabniki širom sveta ne bodo več prejemali varnostnih posodobitev in bodo s tem prepuščeni milosti in nemilosti spletnih napadalcev.

Microsoft bo operacijski sistem Windows Vista upokojil po 11 letih, saj ga je uporabnikom prvič ponudil v uporabo že daljnega leta 2006. Čeprav je bil uporabniški vmesnik novosti precej bolj napreden od operacijskega sistema Windows XP, ga uporabniki niso sprejeli s preveliko mero navdušenja. Tudi danes je temu tako, saj v letu 2017 na operacijski sistem Windows XP še vedno prisega osem odstotkov uporabnikov, na Windows Visto pa manj kot en odstotek.

Operacijski sistem Windows Vista je zadnjo večjo nadgradnjo dobil konec maja leta 2009, in sicer v obliko varnostnega popravka Service Pack 2. Takoj za tem se je namreč na trgu pojavil operacijski sistem Windows 7, ki so ga uporabniki namiznih in prenosnih računalnikov takoj sprejeli za svojega. Že tri leta kasneje (leta 2012) pa je Microsoft najavil, da bo za operacijski sistem Windows Vista za naslednjih nekaj let pripravljal le še varnostne popravke.

Kot že rečeno bo operacijski sistem Windows Vista razširjeno podporo z varnostmi popravki izgubila že 11. aprila letos. Naslednji bo na vrsti še vedno zelo priljubljeni operacijski sistem Windows 7, in sicer 14. januarja leta 2020. Prihajajoči april pa bo še posebno zanimiv za uporabnike operacijskih sistemov Windows 10. Ti bodo namreč prejeli v prenos posodobitev, ki bo izboljšala samo uporabniško izkušnjo že tako zanimivega operacijskega sistema. Ta bo namreč pridobil možnost predogleda zavihkov v spletnem brskalniku Microsoft Edge, samodejno spreminjanje barvnega tona zaslona glede na čas dela, akcijski center za obvestila in upravljanje s ključnimi nastavitvami sistema in še mnogo več.


Prijavi napako v članku