Računalništvo, telefonija
15.06.2018 15:27

Deli z drugimi:

Share

Tommy Hilfiger debitiral s prvo pametno uro TH24/7 You

Tommy Hilfiger debitiral s prvo pametno uro TH24/7 You
Tommy Hilfiger debitiral s prvo pametno uro TH24/7 You

Preden je Hublot letos predstavil verjetno najbolj nenavadno poimenovanje pametne ure – Big Bang Referee 2018 Fifa World Cup Russia – je prvo mesto zasedal Tommy Hilfiger s svojim poimenovanjem ure – TH24/7 You. Spoznali smo jo na Baselworld-u 2017 in že takoj nam je bilo lahko jasno, da je to še ena v vrsti Wear pametnih ur, ki stavijo na izgled in ne toliko na tehnikalije in ostale specifiakcije. Movado Group je izdelal pametno uro, ki v slogu znamke takoj pritegne poglede.


Na trgu obstaja kar nekaj moških pametnih ur z enakim efektom – Emporio Armani, Michael Kors in še ne član Movado skupine Hugo Boss – in tako kot je to značilno za vse te, je tudi za pametna ura za £289 namenjena predvsem tisti, ki gledajo na “zunanjost in ne na notranjost”. Kljub temu pa se Hilfiger seveda dobro zaveda, da mora ura vseeno ponuditi določene lastnosti, ki upravičijo nakup namesto “običajne” ure. Za vas smo pripravili kratko recenzijo Hilfigerjeve pametne ure TH 24/7 You.


Tommy Hilfiger TH24/7 You: Dizajn

Če nekoliko bolj podrobno spremljate trg pametnih ur boste verjetno vedeli, da je to prva prava pametna ura ispod rok Tommyja Hilfigerja. Že res, da je poizkušal s hibridnimi pametnimi urami, je pa TH24/7 You tista prva prava.


24/7 hibrid je uporabnikom omogočal branje obvestil iz majhnega ekrana, medtem ko so mehanski kazalci še vedno operirali s časom. Čas je šel naprej in s tem tudi razvoj ter dizajn ure. Stvar preteklosti je recimo postal tradicionalni izgled, prišla je v celoti “touch-screen” izkušnja na 45mm ekrani z bogatimi barvami in kvalitetnim ekranom na sploh.


Prav tako kot lansko leto Hilfiger ni razkril točnih specifikacij ekrana (na žalost nekaj povsem normalnega, ko govorimo o modnih hišah), kljub temu, da je tokrat vseeno vložil nekaj več energije v ta segment. Tudi v močni svetlobi boste tako lahko brez težav prebrali znake na ekranu, hkrati pa nam TH24/7 You omogoča nastavitev ekrana, kjer bo ta vseskozi prižgan. To seveda omogoča posodobitev operacijskega sistema Wear OS, medtem ko na Apple Watch uri ali recimo Fitbit napravah to še vedno ni možno.


Z dizajnom ure smo generalno gledano zadovoljni, moramo pa povedati, da gre še vedno za dokaj masiven dizajn, nad katerim verjetno ne bodo najbolj navdušeni tisti z manjšimi zapestji. Če poznate recimodrugo generacijo Fossil pametnih ur, se boste verjetno strinjali, da ima dotična Hilfigerjeva pametna ura kar nekaj skupnih točk z recimo Q Founder uro. Govorimo o enostavnosti uporabe in tudi masivnosti ure, ki v veliki meri pade na širok rob ure.


Ta masivnost ure pride toliko bolj do izraza, če izberemo uro s kovinskim paščkom, vendar pa je tudi usnjena verzija dokaj podobna. Težava se pojavi takrat, ko nosimo uro in se dejansko zatikamo za mize, računalnike in praktično vse kar nam pride na pot. To se recimo s primerljivmi urami Fitibt ne dogaja, kajti te ura v primerjavi z Hilfigerjevo izgledajo kot pomanjšana verzija ure.


Kljub vsemu negativnem predzanku, ki smo ga sedaj nadeli pred uro, pa je to realna cena, ki jo plačamo, če želimo moderni, kovinski dizajn. Če je udobje tisto, ki je za vas na prvem mestu, potem vam vedno svetujemo nakup ure z usnjenim ali silikonskim paščkom, je pa kovinski dizjan tisti, ki izgleda “najpametnejše” in lahko brez težav nadomesti številne tradicionalne dizajnerske prijeme.

Tommy Hilfiger TH24/7 You: Lastnosti

Tako kot smo to že večkrat opozorili, ko je govora o modnih znamkah, je glavni fokus njihovih produktov dizajn in hkrati je dizajn tisti, kateremu namenjamo največji delež denarja, ko uro kupimo. Če iščete najnaprednejšo GPS tehnologijo, senzorje in recimo LTE, potem se raje obrnite ne Apple, Huawei ali LG.


Torej, kaj pametna ura Tommy Hilfiger TH24/7 You ponuja? Verjetno ste že sami uganili, da je dotična Wear ura najbolj osnovna kar je možno, kar se tiče lastnosti. To ni nujno problem, kajti Hifligerjeva ciljna publika niso tehnološki fanatiki, temveč ljubitelji mode in dizajna. Še vedno boste imeli obvestila, ki si jih lahko personalizirate znotraj sistema iOS ali Android Wear OS aplikacije. Na žalost pa ne moremo direktno odgovoriti na prejeta obvestila. Ko enkrat povežemo uro s pametnim telefonom lahko preko ure upravljamo s predvajalnikom glasbe, prejemamo opomnike glede koledarja in podobno.


Hilfiger se je močno osredotočil na personalizacijo ure kot take, saj uporabniku ponuja različne teme, od digitalnega izgleda, do povsem tradicionalnega, kar pomeni, da lahko vsak po svoje “pobarva” ekran ure. Med temi različnimi temami lahko brez težav preskakujemo, kar je zanimiv bonus za vse, ki se hitro naveličajo monotonosti. Če seveda kdorkoli noče uporabljati Hilfigerjevih prednastavljenih tem, lahko svoje poišče v trgovini Google Play Store, ali pa preizkusi novo storitev Facer.


S tem dostopom lahko brez težav kar direktno na uri prenašamo samostojne aplikacije, s čimer se izognemo korakov, ki se pojavijo, če delamo to preko telefona. Aplikacij je za pametne ure vedno več, kar pomeni, da bo tudi uporabniška izkušnja le-teh postajala vedno bolj izpopolnjena.


Z zgoraj predstavljenimi lastnostmi, ki spadajo pod tiste zares osnovne med pametnimi urami, je dokaj težko biti preveč vznemirjen glede nove ure. Dobimo lahko celo takšen občutek, kot da bi zavrteli čas nazaj, kajti na tržišču že obstajajo veliko bolj napredne ure in programska oprema, kjer recimo ni vključena NFC tehnologija, enostavno ne moremo biti nekaj, za kar se lahko veselimo nove pridobitve. Dejstvo je, da je TH24/7 You “lifestyle” ura in plačevanje preko Google Payja je nekaj, kar bi dandaens moralo postati standard – še posebej z tako masivno pametno uro kot je ta.


Ne glede na to je to še vedno Wear pametna ura z močnim, zmogljivim operacijskim sistemom in procesorjem Qualcomm Snapdragon Wear 2100. Med številnimi testi ura ni pokazala nobenih pomanjkljivosti na tem področju in tudi vse ostale lastnosti so delovale brezhibno (čeprav na osnovnem nivoju).


Tommy Hilfiger TH24/7 You: Baterija

Pametne ure so od svojega začetka do danes močno napredovale na področju zmogljivosti baterije, vendar na žalost ura Tommy Hilfiger TH24/7 You ne spada v to kategorijo vodilnih. Gre v bistvu za to, o čemer smo že veliko napisali zgoraj, namreč Hilfiger ves svoj fokus namenja dizajnu in tako kot potem zaostajajo lastnosti in tehnikalije, zaostaja tudi kvaliteta oz. vzdržljivost baterije. Kaj to pomeni v praksi? Tako kot ostale Wear pametne ure boste tudi to morali na koncu dneva postaviti ob vaš pametni telefon in napolniti baterijo. To za pametne ure ni nekaj nenavadnega, vsekakor pa bi si verjetno želeli daljšo življenjsko dobo baterije.


V povprečju različnih testov je baterija zdržala okrog 20 ur. To je z največjo svetlostjo, vključenimi obvestili in “always-on” ekranom. 20 ur ni ravno blesteči dosežek, se pa moramo zavedati, da lahko vzdržjivost baterije vsaj za malo podaljšamo, če smo nekoliko “ekonomični”. Tako kot smo to navajeni pri telefonih tudi pri pametnih urah lahko prihranimo kar nekaj energije, če pametno ravnamo z napravo. Kar pa se tiče polnjenja naprave to traja med 1 in 2 ure, kar je zadovoljivo.


Tommy Hilfiger TH24/7 You: Končna ocena

Tommy Hilfiger TH24/7 You je ura z enim izmed najbolj nenavadnih imen trenutno na trgu nosljivih naprav, vendar je ta še vedno pametna ura, ki je dovolj atraktivna za vse ljubitelje pametni ur. Za razliko nekaterih ostalih Wear pametnih ur, ki ponujajo čisto osnovno opremljenost z lastnostmi, je cena Hilfigerjeve ure dokaj normalna. Celo takšna je, da lahko mirne vesti pozabimo na manko lastnosti in masivni dizajn. Za vse tiste, ki iščete svojo prvo pametno uro, je Tommy Hilfiger TH24/7 You prava za vstop na trg.

Plusi, ki jih ponuja ura, so: kvalitetna, vzdržljiva gradnja, enostaven, pametni dizajn in vrhunski ekran. Minusi, ki pa so prav tako prisotni, so: ni NFC podpore, polnjenje na dnevni ravni, masivnost, ki ni primerna za majhna zapestja.


Prijavi napako v članku