Računalništvo, telefonija
15.09.2016 12:25
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spremenite vaš avto v samovozeče vozilo za zgolj 890 evrov!

Kmalu naj bi bilo mogoče prav vsak avtomobil spremeniti v samovozečega!
Kmalu naj bi bilo mogoče prav vsak avtomobil spremeniti v samovozečega!

Številna podjetja po vsem svetu trenutno preizkušajo prototipe samovozečih avtomobilov, ki so večinoma brez stopalk in volana. Priznani heker pametnih mobilnih telefonov iPhone in igralnih konzol George Hotz pa je na tem področju šel še nekoliko dlje. Nadobudni heker je namreč ustanovil start-up podjetje Comma.ai, katerega poslovni načrt je razviti sistem, ki bo lahko vsak avto spremenil v samovozeče vozilo, pri čemer bo lastnik za celoten komplet v Združenih državah Amerike odštel manj kot preračunanih 890 evrov.

Čeprav se morda zdi, da projekt hekerja Georga Hotza še vedno v povojih, temu ni tako, saj naj bi se preizkus novega sistema lahko pričel že v začetku naslednjega leta. Če bdo preizkušanja obrodila želene sadove, bi lahko novi sistem zaživel v dobre letu dni. Pri tem večja omeniti, da bo voznik moral polega preračunanih 890 evrov za sam sistem plačati še preračunanih 21 evrov za izvedbo nadgradnje programske opreme.

Sistem Comma.ai bo dejansko temeljil na osnovi kamer, ki bodo nameščene na sprednjem in zadnjem delu vozila, za izvajanje samodejno vožnje pa bo poskrbel mehanski sistem, ki bo povezan z volanom in stopalkami. Georga Hotza je priznal tudi, da ima z njegovim start-up podjetjem velike načrte. Če je Tesla Motors na področju avtonomnih avtomobilov primerljiv z operacijskim sistemom iOS, on hoče, da je njegov sistem primerljiv z Androidom.


Prijavi napako v članku