Računalništvo, telefonija
23.02.2005 14:23
Posodobljeno 16 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sodelovanje Slovenije in Albanije

V prostorih Vlade RS je bil danes podpisan Sporazum o znanstvenem in tehnološkem sodelovanju med Vlado RS in Svetom ministrov Republike Albanije. Sporazum sta podpisala minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dr. Jure Zupan in albanski minister za šolstvo in znanost dr. Luan Memushi.

Minister dr. Jure Zupan je pri tem izpostavil, da v prostoru Zahodnega Balkana Slovenija edino še z Albanijo do sedaj ni imela sklenjenega posebnega bilateralnega sporazuma za področji znanosti in tehnologije. Poudaril je, da: “Slovenske in albanske institucije v okviru evropskih raziskovalno-razvojnih programov sicer že sodelujejo, želimo pa si razširitev tega sodelovanja. Podpisan sporazum bo omogočal povečano sodelovanje med slovenskimi in albanskimi raziskovalci tako na bilateralnem področju, kot tudi na področju evropskih raziskovalnih programov in projektov.”

Povečujejo se tudi možnosti sodelovanja v okviru akcijskega načrta EU za Zahodni Balkan. Ta predvideva pomoč pri razvoju nacionalnih raziskovalnih politik in strategij v teh državah in tako Albaniji odpira večje možnosti integracije v aktivnosti raziskovalnih in razvojnih dejavnosti EU. Slovenija pri tem igra pomembno spodbujevalno vlogo, saj je aktivno sodelovala pri pripravi posebnih ukrepov za vključitev držav Zahodnega Balkana v evropski raziskovalni prostor (ERA), ki so bili sprejeti na ministrski konferenci 3. februarja letos v Bruslju.

Minister dr. Luan Memushi je ob priložnosti podpisa sporazuma povedal, da v Albaniji prav zdaj pripravljajo strategijo reforme visokega šolstva, pri čemer jim je v veliko pomoč tudi slovensko sodelovanje. Poudaril je, da bo podpisani sporazum veliko prispeval k hitrejšemu razvoju Albanije na področjih znanosti in tehnologije, pomembna pa je tudi njegova vloga pri okrepitvi ugleda Slovenije v albanski javnosti.

Predvidevamo lahko, da bosta ministrstvi že v letošnjem letu objavili razpis za skupne bilateralne projekte. Albanski raziskovalci in podiplomski študenti pa lahko v Sloveniji sodelujejo na osnovi razpisov vladne ustanove Ad futura, ki omogoča mobilnost raziskovalcev in študentov.


Prijavi napako v članku