Življenjski slog
Poslovne rešitve
17.09.2021 07:45

Deli z drugimi:

Share

Napredni sistemi za čiščenje odpadne vode za manj bolečo (in drago) prihodnost

Na bivanjskem področju že nekaj let spremljamo nezadržen razvoj sistemov, s katerimi tudi naše hiše postajajo vse bolj pametne.
Podjetje Graf se lahko pohvali z 60 let obstoja z več kot 200 inovacijami na področju čiščenja odpadnih voda.
Podjetje Graf se lahko pohvali z 60 let obstoja z več kot 200 inovacijami na področju čiščenja odpadnih voda.

Že danes ti sistemi lahko po vnaprej predvidenih scenarijih samodejno krmilijo različne električne in elektronske komponente hiše, od vhodnih vrat, nadzornega sistema, hladilno-ogrevalnega sistema in svetil do čistilnih naprav in sistemov za uporabo deževnice.

Marsikdo bo ob tem zastrigel z ušesi, vendar so sodobne čistilne naprave krmiljene z naprednimi industrijskimi računalniki, ki prek senzorjev zbirajo informacije in se samodejno odločajo o režimih delovanja čiščenja odpadnih voda.

Kako naj bomo pripravljeni na jutrišnje zahteve?

Slovenci se radi primerjamo z nemškimi standardi in jih tudi radi vzamemo za zgled. Prav na področju čiščenja odpadnih voda so nemške rešitve že daleč pred našimi pričakovanji in zakonskimi standardi. Kar danes uvajajo v nemških deželah, bo pojutrišnjem zagotovo postala zakonska zahteva tudi pri nas. Na področju čiščenja odpadnih voda se nam bodo zagotovo zgodile strožje zahteve po višjih učinkih čiščenja. Pričakujemo lahko, da bodo tudi pri nas čez čas zahtevane dodatne faze čiščenja odpadnih voda, kot so denitrifikacija, defosfatizacija in higienizacija. Te zahteve bodo povzročile dodatne drage nadgradnje obstoječih čistilnih naprav in zamenjavo obstoječih čistilnih naprav starejšega datuma, ki jih ne bo mogoče nadgraditi.

Na slovenskem trgu že obstaja sistem čiščenja odpadnih voda nemškega podjetja Graf. Pri nas ga zastopa podjetje Armex iz Ivančne Gorice, ki vse te možnosti že pozna. Ko bodo omenjene zahteve z zakonom predpisane tudi v Sloveniji, in zagotovo enkrat bodo, se jih samo vklopi na obstoječem računalniku čistilne naprave. Torej odpadejo vse drage nadgradnje ali celo menjava čistilne naprave. Podjetje Graf, ki se lahko pohvali s 60 leti obstoja, z več kot 200 inovacijami na področju čiščenja odpadnih voda in uporabe deževnice, v sisteme čistilnih naprav One2clean plus in Klaro že vgrajuje napredne računalnike. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da so ti računalniki že pripravljeni za brezžično povezavo s spletom, omogočali pa bodo tudi kontrolo delovanja in krmiljenje prek mobilne aplikacije. Prav tako omogočajo nadgradnjo in povezavo z dodatno senzoriko in moduli, ki danes še niti ne obstajajo, bodo pa morda obvezna oprema čistilnih naprav čez nekaj let.

Graf ima tudi že razvite zelo napredne sisteme za krmiljenje hibridnega sistema uporabe deževnice in pitne vode iz omrežja. Digitalno merjenje nivoja vode v rezervoarju deževnice in samodejni preklop na vodovodno omrežje, ko zmanjka deževnice, je samo eden od avtomatiziranih načinov upravljanja, ki pripomore k bolj udobnemu bivanju in nižjim stroškom za pitno vodo.

Bodoči investitorji imate že danes dobre možnosti za boljšo pripravo na prihodnost tudi na področju upravljanja z odpadnimi vodami in rabo deževnice. Tako kot vse naprave okoli nas, postajajo tudi investitorji s pravimi informacijami vse pametnejši in zahtevnejši. In prav je tako.

Več o podjetju Armex in njihovih rešitvah na spletni strani cistilnenaprave-dezevnica.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
čiščenje odpadnih voda

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ECETERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ECETERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ecetera d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ECETERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več