Življenjski slog
Poslovne rešitve
17.09.2021 07:45

Deli z drugimi:

Share

Napredni sistemi za čiščenje odpadne vode za manj bolečo (in drago) prihodnost

Na bivanjskem področju že nekaj let spremljamo nezadržen razvoj sistemov, s katerimi tudi naše hiše postajajo vse bolj pametne.
Podjetje Graf se lahko pohvali z 60 let obstoja z več kot 200 inovacijami na področju čiščenja odpadnih voda.
Podjetje Graf se lahko pohvali z 60 let obstoja z več kot 200 inovacijami na področju čiščenja odpadnih voda.

Že danes ti sistemi lahko po vnaprej predvidenih scenarijih samodejno krmilijo različne električne in elektronske komponente hiše, od vhodnih vrat, nadzornega sistema, hladilno-ogrevalnega sistema in svetil do čistilnih naprav in sistemov za uporabo deževnice.

Marsikdo bo ob tem zastrigel z ušesi, vendar so sodobne čistilne naprave krmiljene z naprednimi industrijskimi računalniki, ki prek senzorjev zbirajo informacije in se samodejno odločajo o režimih delovanja čiščenja odpadnih voda.

Kako naj bomo pripravljeni na jutrišnje zahteve?

Slovenci se radi primerjamo z nemškimi standardi in jih tudi radi vzamemo za zgled. Prav na področju čiščenja odpadnih voda so nemške rešitve že daleč pred našimi pričakovanji in zakonskimi standardi. Kar danes uvajajo v nemških deželah, bo pojutrišnjem zagotovo postala zakonska zahteva tudi pri nas. Na področju čiščenja odpadnih voda se nam bodo zagotovo zgodile strožje zahteve po višjih učinkih čiščenja. Pričakujemo lahko, da bodo tudi pri nas čez čas zahtevane dodatne faze čiščenja odpadnih voda, kot so denitrifikacija, defosfatizacija in higienizacija. Te zahteve bodo povzročile dodatne drage nadgradnje obstoječih čistilnih naprav in zamenjavo obstoječih čistilnih naprav starejšega datuma, ki jih ne bo mogoče nadgraditi.

Na slovenskem trgu že obstaja sistem čiščenja odpadnih voda nemškega podjetja Graf. Pri nas ga zastopa podjetje Armex iz Ivančne Gorice, ki vse te možnosti že pozna. Ko bodo omenjene zahteve z zakonom predpisane tudi v Sloveniji, in zagotovo enkrat bodo, se jih samo vklopi na obstoječem računalniku čistilne naprave. Torej odpadejo vse drage nadgradnje ali celo menjava čistilne naprave. Podjetje Graf, ki se lahko pohvali s 60 leti obstoja, z več kot 200 inovacijami na področju čiščenja odpadnih voda in uporabe deževnice, v sisteme čistilnih naprav One2clean plus in Klaro že vgrajuje napredne računalnike. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da so ti računalniki že pripravljeni za brezžično povezavo s spletom, omogočali pa bodo tudi kontrolo delovanja in krmiljenje prek mobilne aplikacije. Prav tako omogočajo nadgradnjo in povezavo z dodatno senzoriko in moduli, ki danes še niti ne obstajajo, bodo pa morda obvezna oprema čistilnih naprav čez nekaj let.

Graf ima tudi že razvite zelo napredne sisteme za krmiljenje hibridnega sistema uporabe deževnice in pitne vode iz omrežja. Digitalno merjenje nivoja vode v rezervoarju deževnice in samodejni preklop na vodovodno omrežje, ko zmanjka deževnice, je samo eden od avtomatiziranih načinov upravljanja, ki pripomore k bolj udobnemu bivanju in nižjim stroškom za pitno vodo.

Bodoči investitorji imate že danes dobre možnosti za boljšo pripravo na prihodnost tudi na področju upravljanja z odpadnimi vodami in rabo deževnice. Tako kot vse naprave okoli nas, postajajo tudi investitorji s pravimi informacijami vse pametnejši in zahtevnejši. In prav je tako.

Več o podjetju Armex in njihovih rešitvah na spletni strani cistilnenaprave-dezevnica.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
čiščenje odpadnih voda

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ECETERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ECETERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ecetera d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ECETERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

CREACTION GAJ CERJAK s.p.

Prvomajski trg 12, 6330 Piran/pirano, Tel: 041 685 407
Vsi si želimo, da naš računalnik čim dlje deluje hitro in brezhibno, še posebej ko govorimo za poslovne računalnike, ki hranijo veliko količino podatkov zaupne narave. Vsak ... Več