Računalništvo, telefonija
16.11.2020 20:00

Deli z drugimi:

Share

Pametni dom potrebuje pametno varovanje

.. Vse bolj se zavedamo pomena varnosti, zato videonadzornih sistemov ne postavljamo samo v poslovnih objektih, ampak tudi doma. In ne samo to, postali so eden ključnih elementov pametnega doma ..
Pametni dom potrebuje pametno varovanje
Pametni dom potrebuje pametno varovanje

Dom je kraj, kjer se moramo počutiti varne, zato je vložek v videonadzorni ali alarmni sistem najmanj, kar lahko naredimo, da bomo mirni – tako takrat, ko smo doma kot tudi takrat, ko nas ni. Najbolje pri vsem tem je, da lahko videonadzorni sistem upravljamo na daljavo s pomočjo računalnika ali mobilne naprave – najpogosteje je to kar naš pametni telefon.

Podjetje EYE SPY je uradni distributer videonadzornih izdelkov Partizan in Videosec za Slovenijo. Obe blagovni znamki izdelujeta opremo in razvijata programsko opremo za sodobne varnostne sisteme. S kombinacijo visoke kakovosti in privlačnih cen zagotavljata optimalne rešitve za široko paleto nalog in uporabnikov.

Možnosti je ogromno

Izbirate lahko med analognimi AHD in IP sistemi varovanja, na voljo pa so tudi IP izdelki, ki delujejo v omrežju Wi-Fi. Ob izdelkih prejmete tudi navodila in brezplačno programsko opremo za nadzor izdelkov. Svoj nadzorni sistem si tako lahko postavite kar sami. Kamere Partizan in Videosec je možno povezati v omrežje in jih upravljati na operacijskih sistemih Windows, Mac in Linux, na osebnem računalniku ali prenosniku. Prav tako lahko kamere spremljate na tablici ali mobilnem telefonu, kar je posebej priročno, saj je prav pametni telefon naprava, ki jo imamo ob sebi ves čas. Kamere v vašem domu, podjetju ali drugod boste tako lahko brez ovir spremljali kjerkoli in kadarkoli.

Nadzorne kamere je poleg napajanja preko električnega adapterja možno napajati tudi prek POE (Power over ethernet) priključka. To v praksi pomeni, da lahko kamera po enem UTP kablu prenaša podatke in prejema energijo za delovanje, kar močno poenostavi montažo in omogoči, da si z malo znanja sami vzpostavite video nadzorni sistem.

Video nadzor in alarmi

Če si boste omislili video nadzor, boste lahko izbirali med analognim, IP ali Wi-Fi in 4G kamerami. Na voljo so kamere visoke ločljivosti s širokimi možnostmi uporabe, tudi v zadnjem času vse bolj priljubljene kamere z vgrajenimi pametnimi funkcijami (prepoznava obrazov, zaznavanje ljudi, prečkanje linije, štetje ljudi) ali pa takšne, ki imajo poleg klasičnega senzorja gibanja vgrajen PIR senzor, zvočnik in mikrofon.

Prav tako imate pri brezžičnih alarmih znamke Ajax, ki jih boste boste prav tako našli v prodajni ponudbi podjetja EYE SPY, na voljo vrsto detektorjev – tako detektorje gibanja, ki bodo zaznali vsiljivca kot magnetne kontakte, ki bodo prežali na zlikovce, ki bi utegnili vdreti skozi okna ali vrata … Na voljo so tudi detektorji dima in izliva vode, da boste lahko kadarkoli preverili, ali je doma vse v najlepšem redu. Alarm Ajax krasi enostavna montaža, učinkovito delovanje in upravljanje s pametnimi napravami (mobilni telefon, tablica), kjer lahko spremljate proženje senzorjev s t. i. »potisnimi obvestili«.

Nepridipravi namreč niso edina nevarnost, še večjo škodo lahko naredita voda ali ogenj. A če za nevarnost izvemo dovolj zgodaj, jo lahko pravočasno tudi omejimo. Tudi tu je na voljo ogromno dodatne opreme in že sestavljeni kompleti, s katerimi boste lahko prihranili nekaj deset ali nekaj sto evrov, odvisno od vrednosti nakupa.

Kakovostni video domofoni

Video domofoni so še ena pametna naprava, ki je v pametnih domovih postala standard. Video domofoni, ki jih lahko kupite v trgovini podjetja EYE SPY, so visokokakovostni, omogočajo tudi pametno zaznavanje človeškega telesa, seveda so opremljeni s kamero, zvočnikom in mikrofonom. Za varnost je poskrbljeno z zaščito pred vdorom IP65 in delujejo na temperaturi od -30 do 50 stopinj Celzija. Z video domofonom boste ves čas vedeli, kdo stoji pred vašimi vrati.

Kontrole pristopa, ki so v teh časih posebej uporabne

V času pandemije virusa Covid-19 si lahko omislite še eno pametno rešitev, ki bo poskrbela za vaše zdravje, namenjena pa je bolj ohranjanju zdravja v podjetjih. To je kontrola pristopa z napravo za prepoznavanje obrazov in merjenje telesne temperature. Naprava partizan STD-2MP na primer dobro prepozna obraze, tudi če so nameščeni za oknom ali steklenimi vrati, izmeri telesno temperaturo in prepozna, če oseba nosi zaščitno masko. Tovrstne naprave niso odlična rešitev samo za podjetja, ampak za vse kraje, kjer je večji pretok ljudi oziroma obiskovalcev.

Seveda vam poleg nakupa opreme v podjetju EYE SPY nudijo tudi svetovanje primerne izbire varnostnega sistema glede na vaše želje in potrebe. Izdelki Partizan imajo triletno garancijo, izdelki Videosec enoletno, zagotavljajo pa triletno dobo dobave rezervnih delov.

Več najdete na www.eyespy.si in v spletni trgovini eyespyshop.si (P.R.)


Prijavi napako v članku