Računalništvo, telefonija
30.05.2018 12:08
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Neprekinjen video nadzor učencev postal resničnost

Neprekinjen video nadzor učencev postal resničnost
Neprekinjen video nadzor učencev postal resničnost

Na začetku leta smo poročali o kitajskih policistih, ki so začeli z uporabo zanimivih pametnih očal z možnostjo prepoznave obrazov kriminalcev, ki so na begu. Uporabljajo navadna očala, ki so opremljena s kamero in drugo elektroniko, ki je povezana s pametnim mobilnim telefonom. Sistem prek spletne kamere skenira obraze ljudi in jih primerja z bazo podatkov, ki se nahaja na oddaljenih strežnikih. Umetna inteligenca pa skrbi, da razlike v svetlobi ne vplivajo na kakovost prepoznavnosti osebe, kar zmanjšuje možnost napak pri prepoznavi.

Kot kaže, so nad tehnologijo prepoznave obrazov zelo navdušeni tudi na kitajskih šolah, saj so v neki srednji šoli v kitajskem mestu Hangzhou prav tako uvedli tehnologijo prepoznavanja obrazov. To tehnologijo bodo učitelji uporabljali z namenom preverjanja dijakov v realnem času, kar pomeni, da bodo lahko v vsakem trenutku vedeli, kdo je prisoten v razredu oziroma v šolskih prostorih in kako se učenci odzivajo na podajanje znanja s strani učiteljev. Sistem se aktivira vsakih 30 sekund, pri čemer lahko brez težav prepozna tako lastnika obraza kot tudi njegovo čustveno stanje.

Pri tem velja opozoriti, da naj bi šola zbirala podatke zgolj z namenom analize kakovosti predavanj in vodenja evidence prisotnosti dijakov v šoli. Nad njim pa seveda niso pretirano navdušeni dijaki, saj se zavedajo, da so neprestano pod video nadzorom. Nekateri so celo spremenili svoje obnašanje, saj so postali aktivnejši med predavanji in to zgolj zaradi tega, da jih nadzorni sistem ne bi označil kot lene oziroma nezainteresirane.


Prijavi napako v članku