Računalništvo, telefonija
Telefonija
Življenjski slog
Aplikacije in dodatni programi
Programska oprema
Triki in nasveti
11.05.2024 12:15

Deli z drugimi:

Share

Kako uporabiti ChatGPT za načrtovanje dopusta?

Kje radi preživljate letni dopust? Se z družino najraje podate na hrvaško obalo? Ostanete v Sloveniji? Prisegate bolj na terme? Ali pa obale sploh ne vidite in raje raziskujete mesta in znamenitosti?

Če vsako leto dopustujete na istem kraju, potem imate po vsej verjetnosti dopust načrtovan do zadnje podrobnosti. Veste, kje boste bivali, jedli, nakupovali in se sončili. Poznate tudi vse skrite kotičke, saj ste po vseh teh letih praktično postali domačini.

Če pa vsako leto menjate destinacije, potem veste, kako težko je sploh ugotoviti, kam bi radi šli in kaj bi tam želeli videti. Nekdo se mora usesti za računalnik in kar nekaj ur zapraviti za brskanje po turističnih destinacijah, iskanje najcenejših letalskih kart, dobrih hotelov ali apartmajev in nato še sestaviti urnik za teden ali več dni dopusta. In pa poskrbeti, da vse ostane znotraj dogovorjenega proračuna.

Utrujajoče in stresno sta besedi, ki se nam ob misli na to kar takoj ponudita. Občudujemo tiste, ki lahko potujejo brez izdelanega načrta, da sta vsak dan in vsak trenutek spontana, ampak večina se v tuji državi ne počuti udobno brez dodelanega urnika.

Namesto da bi zapravili več ur z iskanjem, kot smo to počeli v preteklosti, lahko v letu 2024 izkoristimo tehnologije, ki so nam na voljo. Spet je v igri ChatGPT, a pravzaprav lahko uporabimo kateregakoli klepetalnega robota.

Umetna inteligenca lahko halucinira, ampak tudi Google ni brez napak

Vsi, ki smo vsaj nekajkrat uporabili ChatGPT in podobne storitve, smo naleteli na primere, ko so veliki jezikovni modeli enostavno zatajili. Namesto, da bi napako priznali, se pogosto raje odločijo, da bodo podali nejasne odgovore, ki v vsej tej poplavi besed za nekatere morda izpadejo celo delno resnično. Ker zaradi svoje lenobe ne preverimo vseh podatkov, se lahko zgodi, da bomo absorbirali povsem netočne informacije, ki jih seveda ne moremo uporabiti. Če se nam to zgodi v tuji državi, nas lahko ChatGPT postavi v še toliko bolj neroden položaj.

Naš nasvet je, da vedno preverite, kaj vam svetujejo ChatGPT in druščina.

Tudi Google (Bing in drugi brskalniki) ni brez napak. Če v tem trenutku napišemo »kako načrtovati potovanje po Maldivih«, bomo najprej dobili tri ali več oglasov, potem pa po vsej verjetnosti turistične agencije in nešteto blogov, ki na sto in en način distribuirajo enako vsebino. Nič čudnega, da se vse več iskalcev zateka k forumom, kot je na primer na Reddit, kjer lahko pogosto dobijo informacije iz prve roke, čeprav je tudi tam potrebno filtrirati skozi nesmisle.

V preteklosti smo imeli odprtih več ducat zavihkov, iz katerih smo izluščili pomembne informacije. Zelo hitro je bil naš Word dokument poln idej in brez rdeče niti. Želimo si, da nam nekdo vse te ideje spravi v neko berljivo celoto. Na tej točki pa lahko začnemo uporabljati ChatGPT in ostale klepetalnike.

Kako začeti z načrtovanjem?

Morda ste pred kratkim prebrali naš prispevek, kako pravilno uporabljati ChatGPT, kjer smo izpostavili pomembnost pravilnih pozivov. Na kratko, če želimo dobiti najboljše rezultate, moramo biti zelo jasni in podrobni, kaj želimo od ChatGPT-ja.

Lahko bi mu rekli »mi pomagaš načrtovati izlet na Maldive?«, ampak boste (preverjeno) dobili odgovor v obliki eseja z zelo malo konkretnimi informacijami, ki bi bile za vas relevantne. Namesto splošnih vprašanj se spustite v podrobnosti, ampak najprej moramo začeti na začetku poiskati destinacijo.

ChatGPT ne more magično iz rokava potegniti točno tisti kraj, kamor vas vleče srce. Začnite z idejami, kaj bi radi počeli, kakšno vreme želite, atmosfero (bolj družinsko ali kraj za študente) in podobno.

»Iščem turistično destinacijo s številnimi kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi ter bogato kulinarično kulturo. Mestne povezave naj bodo dobre, saj nočem najeti avtomobila. Mi lahko priporočaš 5 destinacij v Evropi in 5 drugod po svetu?«

Dobili smo 10 kar solidnih odgovorov z nekaterimi podrobnostmi, ki bi nas morda lahko prepričale, da smo našli idealno destinacijo (več v spodnjih slikah). Tudi naš poziv še ni čisto dodelan. Morda ste opazili, da nismo dodali proračuna, dolžino potovanja, koliko nas bo odšlo, ali potujemo sami ali z družino in podobno. Več podatkov pomeni boljši odgovor.

Med odgovori smo dobili mesto Kyoto na Japonskem. Ker smo v uredništvu nori na japonsko kulturo, vključno z njihovo arhitekturo in tudi njihove igre ter mango, je bil naš cilj jasen. Zdaj, ko imamo izbrano destinacijo, se lahko igramo naprej.

»Kyoto na Japonskem se sliši čudovito. Kaj mi lahko poveš o mestu in zakaj bi ga moral izbrati za svojo naslednjo destinacijo?«

Iskali smo kratek povzetek in smo ga tudi dobili. Če bi želeli boljšo razčlenjenost, bi ga usmerili, naj se osredotoči izključno na kulturo, arhitekturo, hrano ali kaj podobnega. Tako smo dobili neko predstavo, kaj lahko pričakujemo od očarljivega japonskega mesteca. V primeru, da se nam ideja dopade, je čas, da nam ChatGPT ustvari okviren urnik.

ChatGPT lahko ustvari dodelane urnike

Končno smo prišli do pravega načrtovanja.

»Moje potovanje bo trajalo 9 dni. Rad bi začel v mestu Kyoto, kot si mi predlagal, vendar se v njem ne bi zadržal več kot 3 dni. Rad bi raziskal tudi druge dele Japonske. Želim videti čim več japonske kulture, njihovo arhitekturo, rad bi se ustavil tudi v kakšni trgovini, kjer prodajajo mango in zbirateljske figure. Preizkusil bi tudi pristno japonsko hrano in se družil z domačini v sproščenem vzdušju. Potoval bi z javnim prevozom. Mi lahko predlagaš urnik po dnevih?«

Osnutek urnika, ki smo ga dobili, je razmeroma dober. Za vsak dan smo dobili nekaj pomembnih informacij, kaj bi bilo dobro videti. Zadovoljni smo, da smo dobili kar nekaj destinacij, ki se med seboj dobro povezujejo in ChatGPT nam je predlagal tudi, da si kupimo vozovnico JR Pass, ki deluje kot dobra in poceni izbira za potovanje po Japonskem.

Za vsak dan mu lahko ukažemo tudi, da nam doda, katere restavracije ali stojnice s hitro prehrano se splača obiskati – in če nam lahko zaupa kakšen skriti kotiček, ki je znan samo domačinom. Ker lahko brska po celotnem spletu, je velika verjetnost, da boste našli kakšen skrit dragulj. Drugače pa se še vedno lahko zatečete na forume in povprašate domačine.

Koristen poziv so tudi okvirne cene.

»Mi lahko dodaš okvirne cene, koliko bi zapravil posamezni dan?«

Čeprav je velika verjetnost, da bodo prave cene drugačne od tistih, ki nam jih bo podal ChatGPT, lahko vseeno dobimo neko okvirno oceno, koliko bomo porabili na potovanju. Vedno je pametno, da končni ceni dodamo vsaj 20 % za morebitne nepredvidljive dogodke ali če slučajno naletite na nekaj, kar morate nujno kupiti.

Lahko bi ga pozvali, naj nam pripravi še urnik letalskih povezav, vendar za to obstajajo boljše rešitve, kot na primer SkyScanner, s katerim lahko enako hitro pridemo do želenih podatkov. Enako velja za hotele.

Vprašate ga lahko tudi za številke za nujne primere, kako naj se obnašamo v tuji državi in kaj moramo nujno spoštovati.

Ko boste zadovoljni z vsemi informacijami, lahko ChatGPT-ju naložite, da vam pripravi povzetek v obliki tabele. Shranite si tabelo in jo vzemite s seboj na potovanje.

Še enkrat pa moramo poudariti, da si je vredno vzeti čas in vsak podatek tudi preveriti.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google ChatGPT


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več
Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več