Računalništvo, telefonija
Igre
13.05.2024 13:00
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

EA ponovno razmišlja o oglasih znotraj iger

Založnik EA se očitno ni kaj veliko naučil iz preteklosti, ko je že poskušal vstaviti nadležne oglase v igre, za katere so potrošniki plačali tudi več kot 60 evrov.

Eden največjih založnikov na svetu se ponovno poigrava z idejo o vstavitvi oglasov v AAA igre, katerih se vsako leto veselimo oboževalci iger in za katere smo pripravljeni plačati tudi več kot 60 evrov. Za to ceno pa vsak pričakuje, da bo prejel brezhibno igro. Ne samo, da smo v zadnjih letih priča vse več izidom iger s polno hrošči in napakami, odslej nas bo moralo očitno skrbeti tudi, da bomo za ta denar morali prenašati oglase. O njihovi uvedbi namreč razmišlja Andrew Wilson, direktorja podjetja EA.

»Prezgodaj je, da bi prišli do zaključkov. V svoji zgodovini smo zelo premišljeno razmišljali o oglaševanju v kontekstu naših igralnih izkušenj. Toda ko razmišljamo o mnogih, mnogih milijardah ur, ki jih preživimo ob igranju, ustvarjanju, gledanju in povezovanju, ter o tem, da je večina tega sodelovanja na mejah tradicionalne igralne izkušnje, pričakujemo, da bo oglaševanje povsem nova priložnost za rast.

Pri tem bomo zelo preudarni, vendar imamo v podjetju ekipe, ki zdaj preučujejo, kako bi lahko zelo premišljeno izvajali oglaševanje znotraj naših igralnih izkušenj. Še pomembneje pa je, da začnemo graditi skupnost in izkoriščati njeno moč zunaj meja naših iger.«

To niso besede, ki jih želi slišati povprečen ljubitelj iger, so pa besede, ki jih zelo radi slišijo odločevalci in vlagatelji. Naj spomnimo, da je EA nekoč že eksperimentiral z oglasi, končni rezultat pa je bil zgolj bes njihovih oboževalcev.

Nekoč so že eksperimentirali

Leta 2020 so v igro UFC 4 vstavili oglase za promoviranje Amazona. Oglas se je predvajal, medtem ko je uporabnik želel gledati posnetek za nazaj. Ameriški ljubitelji pa so morali znotraj igre Burnout Paradise prenašati oglase takratnega ameriškega predsednika Baracka Obame.

Tudi Ubisoft je že preizkušal tovrstno monetizacijo iger. Lansko leto se je ob igranju igre Assassin’s Creed Odyssey pojavila »tehnična napaka«, ki je v igri začela prikazovati oglase. Ti so bili vsaj delno povezani z igralno franšizo, vseeno pa so bili uporabniki zgroženi, da so plačali toliko denarja in vseeno morali gledati oglase. Ubisoft je napako hitro odpravil in se tudi opravičil, ostal pa je grenak priokus.

Po vsej verjetnosti se morebitni oglasi zdaj ne bodo predvajali na tako moteč način. Kaj pomeni »premišljena postavitev oglasov«, bomo na žalost izvedeli šele ob izdaji prve igre z oglasi. Na spletu so se takoj pojavili očitki, da založniki in razvijalci skušajo prekopirati uspeh mobilnih iger, kjer z agresivno monetizacijo in oglasi služijo bajne zneske.

Ali AAA igre sploh potrebujejo oglase? EA je leto 2023-2024 zaključil s prometom v vrednosti 7,56 milijarde ameriških dolarjev, kar je 2 % več kot leto prej. Od tega so 2 milijardi doprinesle AAA igre, kot je Jedi Survivor. Sodeč po teh številkah igre poslujejo dobro in za preživetje ne potrebujejo oglasov. Težava, ki jo vidimo, je, da bi lahko ob morebitnem uspehu njihovemu vzoru sledili še ostali založniki. S tem bi sledila nova doba igričarstva, v kateri bi bila igra, ki lahko stane tudi več kot 60 ali celo 100 evrov, poplavljena z oglasi.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Electronic Arts igre Ubisoft igre Video igre


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več