Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Življenjski slog
Triki in nasveti
04.05.2024 08:00

Deli z drugimi:

Share

Kako pripraviti telefon pred dopustom?

Kamorkoli gremo, je telefon vedno v žepu ali v torbici. Še obisk toalete za mnoge postaja nemogoč brez telefona v roki. Ko boste spakirali kovčke za zaslužen dopust, si zapomnite, da tudi telefon potrebuje vašo pozornost.

Priprava telefona na dopust se morda sliši kot absurdna ideja. Zakaj bi morali pripravljati telefon, če pa greste samo poležavati na plažo ali raziskovati svetovne metropole? Boljše vprašanje je, zakaj bi to počeli, ko ste že na dopustu, namesto doma, ko imate za to več časa in niste pod stresom.

Kaj morate narediti, da boste vi in vaš telefon pripravljeni na dopust?

Na pomoč, dobil sem račun za 60 evrov

Pristali ste v Švici, Angliji, ZDA ali katerikoli drugi državi izven Evropske unije. Izstopili ste se iz letala, veselo izklopili letalski način, nestrpno čakali, da se povežete na omrežje, da lahko družini in prijateljem pošljete, da ste varno prispeli. Še preden boste poslali prvo sporočilo, boste najprej dobili obvestilo, da ste prekoračili omejitev. Prijeli se boste za glavo in spomnili, da ste v vsej tej naglici in navdušenju nad dopustom pozabili zakupiti mobilni paket za tujino – če ga operater sploh ponuja. In še pri tem je treba paziti, da dodaten paket kasneje tudi ročno izklopite, sicer boste vsak mesec plačevali nepotrebne stroške.

Najboljši rešitvi sta eSIM oziroma nakup fizične SIM kartice v državi, v kateri dopustujete. Nakup fizične SIM kartice lahko običajno opravite že na letališču, vseeno pa je pametno, da se pred tem pozanimate, kateri lokalni operater ponuja najboljši paket za vaše potrebe. Isti paket je lahko tudi cenejši izven letališča, zato je včasih smotrno potrpeti in nakup opraviti kasneje.

Za brezskrbno potovanje so vam na voljo eSIM, lokalna fizična SIM kartica ali dodaten paket pri operaterju.

eSIM lahko kupite preko spleta oziroma aplikacije, kot je na primer Airalo. Sledite navodilom za dodajanje eSIM kartice in ne pozabite v nastavitvah preveriti, ali je bil preklop opravljen. Kaj je ceneje, eSIM ali lokalna SIM kartica? Zelo odvisno od države, v katero potujete. Zasledil sem že, da je SIM kartica, ki jo lahko kupimo na prvi bencinski postaji v Srbiji, cenejša od eSIM kartice v aplikaciji Airalo. Slednja je super rešitev za bolj eksotične države, kot so na primer Maldivi, kjer je skoraj vedno boljša rešitev eSIM kartica.

Preden odpotujete preverite, kaj se vam bolj splača. In pa seveda preverite, ali vaš telefon sploh podpira eSIM kartico. V premijskem razredu telefonov je to zagotovljeno, nižje po lestvici pa to ni samoumevno. Kako lahko ugotovite, ali vaš telefon podpira eSIM? Pojdite v Nastavitve, razdelek Omrežje ali Povezovanje in poiščite nastavitve za eSIM ali pa enostavno uporabite hitri iskalnik.

Poskrbite za zabavo, ko ste še doma

Čaka vas večurni let in obenem razmišljate, kako bi si lahko popestrili poležavanje na plaži in bivanje v apartmaju ali hotelu. Zanašanje na televizor v hotelu je vedno slaba ideja. Število programov je omejeno, vsebina pa je lahko tudi sinhronizirana, kar za mnoge uniči filmsko izkušnjo.

Kar lahko storite je, da telefon spremenite v multimedijski predvajalnik. Ste naročeni na Disney+ ali Netflix? Ste vedeli, da lahko vsebino gledate tudi brez povezave? Izberite filme in serije, ki bi jih radi s partnerjem in družino gledali, prenesite si jih na telefon in uživajte. Izkušnjo lahko še nadgradite, tako da vsebino iz telefona brezžično projicirate na zaslon televizorja, pod pogojem, da televizor to podpira. Nekateri telefoni podpirajo tudi video signale iz USB-C priključka, zato se lahko na televizor povežete tudi s kablom.

Pred odhodom poskrbite, da imate na telefonu vso glasbo, filme, serije in igre, ki jih potrebujete

Če niste naročeni na pretočne storitve in prisegate na lokalno multimedijsko zbirko, telefon povežite na domači računalnik in si prenesite, kar želite gledati na dopustu ali poslušati na letalu. Opozorili bi vas tudi, da si naložite namenski predvajalnik, na primer aplikacijo VLC, saj se lahko zgodi, da privzeti predvajalnik telefona ne bo podpiral vseh video formatov.

Zdaj že veste, kaj morate storiti. Preostanejo vam samo še igre. Ko ste v tuji državi, ste omejeni s prenosom podatkov. Tudi če jih imate na voljo 20 GB, zakaj bi jih zapravili za prenos iger, če pa jih lahko porabite za YouTube, Zemljevide in podobno. Preden se odpravite na dopust, pojdite v Googlovo, Applovo ali kakšno tretjo trgovino z aplikacijami, naložite si preproste igre za preganjanje dolgčasa in opravite vse večje posodobitve. Med samim igranjem tudi zahtevnejše igre, kot na primer Genshin Impact, Call of Duty … ne porabijo veliko podatkov, težava so posodobitve, ki lahko zahtevajo tudi več gigabajtov podatkov. Vseeno pa ne bi priporočal igranja tovrstnih iger na dopustu, če imate na primer na voljo zgolj 1 GB prenosa podatkov. Igre naj bodo čim bolj preproste.

Če ste bolj napreden gamer, si naložite emulatorje starejših konzol ali pa tudi za Windows, pripravite želene igre in v kovček ne pozabite spakirati še krmilnika.

Ne pozabite na varnost

Prepogosto vidim, da so telefoni še vedno nezaščiteni, čeprav imamo na voljo odklepanje s PIN kodo, vzorcem in biometrijo. Prav tako preveč uporabnikov uporablja zelo enostavna gesla (0000, 1234) in vzorce, ki jih lahko vsak nepridiprav ugotovi po nekaj poskusih. Tudi biometrijo se da pretentati, vendar veliko težje od klasičnih varnostnih rešitev. Zaščita telefona ni obvezna samo na dopustu, ampak vedno in povsod. Če boste imeli smolo in vam bo nekdo odtujil telefon, boste vsaj pomirjeni, da tat ne bo mogel kar tako dostopati do vaših podatkov.

Vklopite tudi funkcijo Poišči moj telefon, velja tako za Android kot tudi iOS uporabnike, s katero boste imeli večjo možnost, da najdete dragoceno lastnino. Razmislite lahko tudi o nakupu sledilnika AirTag ali Chipolo, slednji je pred kratkim dobil tudi možnost iskanja izklopljenih telefonov.

Zemljevidi brez povezave so lahko dragocen rešitelj

Skoraj vsak telefon ima v nastavitvah možnost nastaviti kontakte za nujne primere, ki se običajno prikažejo na zaklenjenem zaslonu. Če boste izgubili telefon, lahko računate na dobrosrčnost mimoidočih, ki bodo s pomočjo kontakta za nujne primere lahko poskrbeli, da se telefon vrne v vaše roke.

Bodite previdni na javnih Wi-Fi povezavah in še posebej javnih priključkih za polnjenje, saj lahko hitro kdo izkoristi vašo neprevidnost in dostopa do podatkov v vašem telefonu. Priporočamo, da uporabljate svojo prenosno baterijo, ki bo v večini primerov poskrbela tudi za hitrejše polnjenje.

Še nekaj dragocenih nasvetov

Poleg bančnih aplikacij so fotografije na telefonu naša največja dragocenost. Slike otrok, rojstnodnevnih zabav, štirinožcev … telefoni so zakladnica dolgoletnih spominov in v primeru, da se na dopustu telefonu karkoli zgodi (kraja, uničenje, če vam pade v vodo …), boste z varnostno kopijo fotografij lahko v tej nesreči rešili vsaj eno dragocenost. Kopije lahko shranite v oblak, na primer v Google Photos ali iCloud Photos, ali pa ustvarite lokalno kopijo, tako da telefon povežete na računalnik in prekopirajte fotografije, kamor želite (lokalni SSD ali zunanji disk).

Na začetku smo omenili eSIM kartico za potovanje v države izven EU. Če boste na primer le prevozili Bosno in Hercegovino ali Švico, potem eSIM kartice ne potrebujete. Vseeno pa bi radi imeli na primer dostop do navigacije. Rešitev? Preden se podate na pot, si lahko v Google Zemljevidih (ali drugih aplikacijah, na primer Waze …) prenesete zemljevide za kasnejšo rabo brez povezave.

Izklopite tudi samodejne posodobitve, ki vam lahko zelo hitro “pokurijo” vse zakupljene podatke. Večina izmed nas ima nastavljeno, da se morebitne sistemske posodobitve zaključijo ponoči in nanje povsem pozabimo, kar pa nas lahko močno udari po denarnici. Izklopite jih lahko v nastavitvah, enako naredite tudi v Googlovi in Applovi trgovini.

Našteli smo nekaj pomembnih nasvetov, kako telefon najbolje pripraviti za dopust. Smo kaj izpustili? Kaj naredite vi?


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več