Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
13.05.2024 07:14

Deli z drugimi:

Share

Označevanje med najpomembnejšimi procesi v proizvodnji

Označevanje je prisotno v skoraj vsaki industriji. Rezultate označevanja pa lahko vidimo na vsakem koraku.

Dobro si oglejte vsak naslednji izdelek, ki ga boste kupili. Na embalaži boste videli različne označbe, ki so pomembne za sledljivost, skladnost, neoporečnost in varnost. To je naloga pametnega sistema za označevanja, ki je pomemben člen pri optimizaciji logistike in avtomatizaciji proizvodnih procesov. Sistem označevanja pa nikoli ne deluje osamljeno. Tehnologije za vizualno prepoznavanje oziroma t. i. vision sistemi so drugo pomembno orodje, ki ga podjetja potrebujejo za povečanje natančnosti, zanesljivosti in učinkovitosti industrijskega označevanja.

Ko teče beseda o industrijskem označevanju, je glavno ime na tem področju slovensko podjetje TIFT Koding. Vodilni položaj pomeni, da ne smejo stagnirati, zato stalno sledijo najnovejšim trendom na področju avtomatizacije industrijskih procesov.

Njihove stranke so domače in tuje, njihove potrebe in zahteve še toliko bolj raznolike, zato se je tudi portfelj njihovega znanja moral prilagoditi. Nudijo celovito SW integracijo naprav za označevanje, ki jo lahko prilagodijo glede na industrijsko okolje in zahteve uporabnika. Zanašajo se na lastno programsko opremo, s katero lahko avtomatizirajo pošiljanje podatkov na tiskalniške naprave, nadzirajo in primerjajo prejete podatke s poslanimi in med drugimi tudi poskrbijo za obveščanje v realnem času.

Krmilnik Siemens S1200: nepogrešljiv v označevalni verigi

Med najbolj uporabljenim krmilniki v industriji je Siemens S1200, zato ga uporabljajo tudi v podjetju TIFT. Njegova razširjena uporaba pomeni, da ga lahko zlahka integrirajo tudi v najbolj zahtevne proizvodne linije. Kaj pa je naloga krmilnika Siemens S1200 v procesu označevanja?

Krmilnik Siemens S1200 omogoča avtomatizirano pošiljanje podatkov na tiskalniške naprave, nadzor in primerjavo podatkov, centralni nadzor vseh naprav ter pošiljanje opozoril v realnem času z uporabo komunikacijskih protokolov, kot so OPC, Profinet, Modbus, TCP/IP, RS485, RS 232 …

Za programiranje je uporabljen program TIA portal V16. Programski jezik je lestvični diagram in SCL, odvisno od funkcijskih zahtev. Ker prenos podatkov poteka v celoti samodejno, je označevanje izdelkov v proizvodnji izredno natančno, istočasno pa se odpravi potreba po ročnem vnašanju in nadzoru.

Krmilnik in prej omenjeni vision sistem delujeta v tandemu, da lahko uporabnik primerja natisnjeni podatek s tistim, ki je bil prvotno poslan za označevanje. S skupnimi močmi lahko pravočasno odkrijete morebitne napake v označevanju in tako preprečita, da bi proizvodnjo zapustili napačno označeni izdelki.

Vse pod njegovim nadzorom

Krmilnik Siemens ne skrbi samo za pravilno in natančno označevanje. Njegova naloga je tudi centralni nadzor vseh naprav, ki sodelujejo v procesu označevanja. Vse povezane naprave lahko spremljate in upravljate iz enega centralnega vmesnika, kar znatno povečuje učinkovitost in omogoča hitrejši odziv na morebitne težave.

Na sliki lahko opazite primer nadzora različnih modelov Hitachi CIJ tiskalnikov. Niste pa omejeni samo na tovrstne naprave. Z uporabo različnih komunikacijskih protokolov lahko nadzirate tudi laserske in inkjet tiskalnike ter print&apply sisteme.

Na napake boste pravočasno opozorjeni

Če se pojavi težava, kot na primer nizek nivo črnila, odstranjen pokrov tiskalne glave in podobno, jo bo krmilnik Siemens tudi pravočasno zaznal in obvestil pristojno osebo prek elektronske pošte. Hiter odziv pomeni hitro razrešitev težave in posledično nižje stroške vzdrževanja.

Prisoten pa je tudi trajnostni vidik uporabe naprednega sistema za industrijsko označevanje. Zaradi boljše učinkovitosti je poraba energije manjša, prav tako je manj odpadnega in zavrženega materiala.

Krmilnik Siemens S1200 je poleg vision sistema najpomembnejši člen v procesu označevanja. Omogoča avtomatizacijo, celovit nadzor, obveščanje v realnem času in visoko natančnost. Če se ukvarjate z označevanjem, potem je to naprava, ki jo boste zagotovo potrebovali. Za še več informacij obiščite podjetje TIFT na www.tift-koding.com. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
digitalizacija industrija Industrija 4.0

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TIFT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TIFT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TIFT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več