Računalništvo, telefonija
07.12.2021 14:48
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Izbrani so 4 zmagovalci hackathona »GREENHACK: Z odprtimi podatki do zelene prihodnosti«

Z Ministrstvom za javno upravo, Mestno občino Ljubljana in Mednarodnim raziskovalnim centrom za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO – IRCAI, so v Tehnološkem parku Ljubljana 6. in 7. novembra 2021 organizirali hackathon »Z odprtimi podatki do zelene prihodnosti«.

 

Na finalnem spletnem dogodku je svoje rešitve še enkrat predstavilo vseh 8 finalistov, nato pa je publika z glasovanjem izbrala najboljše 4 ekipe.

Zmagovalne ekipe je slovesno razglasil in jim podelil nagrade Minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Zmagovalci hackathona so:

Zmagovalna ekipa za izziv s področja prehrane:

BeeSmart: Izobraževalna aplikacija, ki čebelarju na interaktiven način ponuja vse potrebne informacije in znanja, ki jih potrebuje pri svojih dejavnostih na enem samem mestu.

Zmagovalna ekipa za izziv s področja mobilnosti:

WaitLess: Gre za preprosto, uporabniku prijazno vizualizacijo, ki bo povečala uporabo javnega prevoza, zmanjšala ogljični odtis, dodala kolesarske poti in močno olajšala potovanje po Ljubljani. Nič več izgubljanja časa z brskanjem po Googlovih zemljevidih ​​za avtobusne in kolesarske proge!

Zmagovalna ekipa za izziv s področja poplav:

Flood Alert: Gre za rešitev, ki bo opozarjanje na nevarnost poplav popolnoma poenostavila in izboljšala. Opozorila o poplavah nam bodo omogočila, da se nanje pripravimo in zaščitimo svoje premoženje ter seveda sebe.

Zmagovalna ekipa za izziv s področja okolja:

The Flow of Waste: Podjetja za zbiranje odpadkov najemajo lastne prevoznike, kar posledično pomeni večje zastoje na cestah, večjo proizvodnjo CO2 in tudi višje stroške prevoza za posamično podjetje. Rešitev The Flow of Waste bi podjetjem ne le znižala stroške, ampak odvoz odpadkov tudi poenostavila.

Vsaka zmagovalna ekipa pri posameznem izzivu prejme 3.250 EUR. Vsem ekipam, katerih produkti se bodo znašli na trgu, bo podjetje Infobip pomagalo pri financiranju rešitev za končne stranke s tehnološko podporo, orodji in pomoč pri samem razvoju poslovnih modelov za obdobje 6 mesecev.

Več o hackathonu GREENHACK: Z odprtimi podatki do zelene prihodnosti

Udeležba je bila tokrat mednarodna, saj so se hekanju pridružili udeleženke in udeleženci iz 9 držav: Slovenije, Francije, Avstrije, Hrvaške, Turčije, Indije, Švedske, Libanona in Severne Makedonije. Rešitve je ta vikend iskalo 16 ekip: 5 ekip je iskalo rešitve na temo prehrane (izziv: Prehrana: Z digitalno izkušnjo v čebelji svet.), 5 ekip je videlo izziv v poplavni varnosti (izziv: Poplave: Odprti podatki za obveščanje pri naravnih in drugih nesrečah v Mestni občini Ljubljana.), 3 ekipe so se lotile izziva na temo mobilnosti (izziv: Mobilnost: Živi zdravo. Potuj trajnostno.), 3 ekipe pa so hackale na temo okolja (izziv: Okolje: Ravnanje z odpadki.).

Ekipe so po končanem dvodnevnem delu v nedeljo popoldan predstavile svoje rešitve, zasnovane na osnovi odprtih podatkov javnega sektorja. Komisija je izbrala 8 najboljših ekip-finalistov  (po dve za vsak izziv), ki so se še enkrat predstavile v finalu, v torek, 9. novembra 2021. Sledilo je javno glasovanje publike nagrade najboljšim pa je podelil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Hackathon je potekal v soboto in nedeljo, 6. in 7. novembra 2021

Ob začetku je zbrane uvodoma nagovorili minister za javno upravo Boštjan Koritnik, za njim ga. Tjaša Ficko, podžupanja Mestne občine Ljubljana, dr. Jernej Pintar, direktor Tehnološkega parka Ljubljana in Davor Orlić z Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO – IRCAI.

Zakaj hackathon »Z odprtimi podatki do zelene prihodnosti«?

Mobilnost predstavlja vedno večji problem vsakdana v različnih vidikih – z vidika dostopnosti storitev, stroškov, okoljevarstva, časovnih omejitev in turizma. Cilj izziva je izdelati prototipno rešitev, ki pokriva enega ali več segmentov uporabnikov in jim približati trajnostne oblike mobilnosti kot alternativo uporabi lastnega vozila v Ljubljani.

Odpadki predstavljajo enega od večjih okoljskih problemov. Iz tega razloga je prizadevanje za omejevanje škodljivih vplivov na zdravje ljudi in okolje pri nastajanju in ravnanju z odpadki še toliko bolj pomembno. Prav tako odpadki predstavljajo pomemben vir sekundarnih surovin, s katerimi lahko nadomestimo uporabo primarnih naravnih virov, kar je tudi cilj krožnega gospodarstva. Cilj izziva je javnost ozaveščati o ravnanju z odpadki.

Tretjina svetovne pridelave hrane je odvisna od čebel oziroma vsaka tretja žlica hrane je odvisna od opraševanja. S kakšnimi digitalnimi rešitvami bi posameznike, ki želijo spoznati več o pomenu čebel in čebelarsko panogo spodbudili k zvestejšemu spremljanju čebeljih informacij v vsakdanjiku. Kako bi približali strokovne – izobraževalne vsebine različnim ciljnim skupinam, ki doprinašajo v čebelji ekosistem, tako čebelarjem kot potrošniku ali turistu, ki vstopa v medeno deželo – Slovenijo.

Območja Mestne občine Ljubljana so glede na škodni potencial, zdravje ljudi, pomembno infrastrukturo, kulturne spomenike in še nekatere druge kriterije, razvrščena na prvo mesto po poplavni ogroženosti v Sloveniji. Na novo postavljena mreža merilnih postaj na 17 strateških točkah manjših vodotokov – hudournikov skupaj z že prej obstoječo merilno infrastrukturo ARSO predstavlja bogat vir odprtih podatkov o ključnih vodostajih na območju Mestne občine Ljubljana. Kako uporabiti te podatke v digitalnih rešitvah, da bodo imeli največjo vrednost za prebivalce in vse ostale, na katere imajo poplave vpliv?

Kaj sledi?

Partnerja projekta DEAS (program Interreg Alpine Space), Tehnološki park Ljubljana in Mestna občina Ljubljana, bodo v naslednjih aktivnostih udeležencem, ki so pripravljeni nadaljevati z razvojem rešitev, pomagali pri prepoznavnosti za prihodnje sodelovanje. To bo doseženo z aktivnim sodelovanjem na hackathonih, organiziranih v okviru partnerstva DEAS, delavnicami, poseben poudarek pa bo na rešitvah, povezanih z mobilnostjo in izzivi poplav.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Tehnološki park Ljubljana

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več