Računalništvo, telefonija
26.09.2016 10:40
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najhujša nesreča avtonomnega vozila doslej! Kdo je bil tokrat kriv?

Za največjo nesrečo samodejnega avtomobila Google je bil kriv nepazljivi voznik kombija.
Za največjo nesrečo samodejnega avtomobila Google je bil kriv nepazljivi voznik kombija.

Marca letos je bil Googlov samovozeči avtomobil udeležen v prvi prometni nesreči. V nesreči je bilo udeleženo samovozeče vozilo Lexus RX450h, ki je se zaradi izmikanja oviri na cesti zaletelo v avtobus. Pri prometni nesreči jo je najbolj seveda skupil samovozeči avtomobil, saj je bil pri tem poškodoval levi odbijač, kolo in senzor za samodejno vožnjo na voznikovi strani. Voznik oziroma človeški sopotnik na srečo ni bil poškodovan, saj se je nesreča pripetila pri nizki hitrosti.

Pred kratkim pa je bilo Googlovo avtonomno vozilo udeleženo v novi prometni nesreči, pri čemer je šlo za največjo nesrečo tovrstnega vozila doslej. Te pa ni povzročil samovozeči avtomobil, ampak voznik kombija, ki je prevozil rdečo luč. K sreči nesreča ni terjala človeških žrtev, saj se je ta končala le s poškodovanimi vrati, polomljenimi stekli in sproženimi varnostnimi blazinami.

Inženirji podjetja Google so po nedavni nesreči njihovega samodejno vozečega avtomobila postregli z nadvse zanimivo statistiko. Pri nesreči tovrstnih vozil naj bi bil človeški dejavnik kriv za kar 94 odstotkov vseh prometnih nesreč. Googlovi avtomobili brez voznika so sicer doslej prevozili že 3,2 milijona kilometrov, poleg tega pa še dva milijona z voznikom. Vsak mesec so sicer udeležena v nekaj prometnih nesrečah, povzročijo pa jih običajno ostali neprevidni udeleženci v prometu.


Prijavi napako v članku