Industrija
Poslovne rešitve
Varnost
01.04.2024 11:14

Deli z drugimi:

Share

T-2 z inovativno 5G rešitvijo pionir na področju pametnih tovarn

T-2 je vzpostavil zasebni 5G SA sistem in je s tem razvil rešitev, ki jo že lahko ponudi trgu. 5G tehnologija bo v prihodnosti ključna za digitalizacijo in avtomatizacijo tovarn.

Brezžična povezljivost na najvišji ravni zanesljivosti in varnosti z zasebnim 5G omrežjem je postala realnost in podjetje T-2 je svojo rešitev uspešno lansiral v sodelovanju s podjetjem CABLEX-T. Že v svoji prvi postavitvi sistema je 5G tehnologija omogočila prenos podatkov v zahtevnem proizvodnem okolju, kjer ostalim brezžičnim tehnologijam to ni uspelo. S tem je zasebni 5G SA sistem izkazal velik potencial za reševanje obstoječih težav povezljivosti naprav v slovenskih proizvodnih obratih, ponudnik T-2 pa lahko zdaj to rešitev kot prvi v Sloveniji ponudi trgu.


Prednosti zasebnega 5G SA (Standalone) sistema za industrijo:

  • Dodatno izboljša izkoriščenost proizvodnih naprav oziroma zviša OEE (skupna učinkovitost).
  • Z dodajanjem senzorjev preko 5G omrežja nadgradi oz. digitalizira obstoječe analogne stroje, s tem prihrani na investiciji za nove in jih enakovredno vključi v industrijske MES/ERP sisteme.
  • Poveča produktivnost proizvodnje, hitrost analitike in odzivanja na trg, s tem pa viša konkurenčno prednost in potencira dobičke.
  • Uvaja analitiko v realnem času in pravočasno naročanje, kar omogoča boljše upravljanje skladišč, optimizacijo logističnih postopkov, manjšanje skladiščnih zalog in s tem povečanje finančnih učinkov podjetja.
  • Preko senzorjev, nameščenih na različnih nivojih procesa, uvaja hitro zaznavanje in odpravljanje napak. In ne le to – ko enkrat zbere dovolj proizvodnih podatkov, lahko z veliko verjetnostjo celo predvidi napake.
  • Preko senzorjev v realnem času zbira tehnološke podatke in optimizira tehnološki proces.
  • Industrija si s takšnimi rešitvami tudi dviguje ceno za primer prodaje oz. nakupa s strani potencialnih vlagateljev.

Bolje kot kabel, bolje kot WiFi

Podjetje T-2 kot pionir na slovenskem trgu odpravlja potrebo po kabelskih povezavah v industriji. S tem omogoča učinkovitejšo uporabo prostora in občutno cenejše redno vzdrževanje proizvodnih obratov. Z uporabo 5G SA (Standalone) sistema za pametne tovarne upravljalcem tovarn omogoča neodvisnost od zunanjih omrežij in najvišjo raven kibernetske varnosti, saj je omrežje popolnoma samostojno. Rešitev presega hitrost in zanesljivost klasičnih kabelskih povezav v industriji. Hkrati 5G omrežje omogoča večjo mobilnost, nižje stroške vzdrževanja in boljšo skalabilnost – lažje širjenje omrežja ob spreminjajočih potrebah proizvodnje.

Nadalje se lahko vprašamo, zakaj izzivov ne bi reševali z WiFi omrežjem? Razlogov vprid 5G SA je več.

5G omrežja ponujajo visoke hitrosti v gigabitnem obsegu, medtem ko se hitrosti WiFi lahko razlikujejo glede na usmerjevalnik in razdaljo od dostopne točke. Pri 5G lahko računamo na veliko nižjo zakasnitev, kar je zelo pomembno za aplikacije, ki delujejo v realnem času, navidezno resničnost, avtonomna vozila v tovarnah in podobno. 5G omrežje je bolj zanesljivo in varno, saj vključuje močnejše šifriranje in protokole za preverjanje pristnosti ter avtentikacijo. Zaradi vsega naštetega je idealno za IoT in industrijo 4.0.

Najvišja raven varnosti in enostavna namestitev

Ker postavitev 5G SA v nasprotju od 5G NSA ni odvisna od obstoječih omrežij, omogoča večjo prilagodljivost in možnost optimizacije, pa tudi manjšo zakasnitev ter manjše tveganje za varnostne napade in boljšo zaščito podatkov, saj ni povezan z obstoječimi 4G omrežji.

Rešitev torej nadgrajuje tradicionalne varnostne mehanizme z integracijo on-premise (na mestu uporabe) strojne infrastrukture, ki deluje v izoliranih omrežjih. S tem je zagotovljena najvišja raven kibernetske varnosti preko šifriranja end-to-end, robustnih firewalls (požarnih zidov), in standardiziranih protokolov za varno komunikacijo. Tveganje zunanjih vdorov je minimalno. Omogoča tudi boljši nadzor nad uporabniškimi napravami ter preprečevanje dostopa neželenim in nevarnim napravam, ki so povezane v omrežje.

Omrežje 5G SA tudi ne zahteva zapletenega postopka namestitve. Sistem je prednastavljen in že konfiguriran ter pripravljen za uporabo. Poleg tega je na kolesih in omogoča hitro inplementacijo, enostavno premikanje in postavitev na različnih lokacijah. Ker je sistem prednastavljen, lahko pričakujete manjše stroške ter manj možnosti za morebitne napake. Ko potrebujete nove funkcionalnosti, pa je enostavno nadgradljiv.

Več informacij najdete na spletni strani www.t-2.net (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
5G omrežje Industrija 4.0

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem T-2 d.o.o
Za več informacij so vam na voljo pri T-2 d.o.o
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem T-2 d.o.o? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več