Računalništvo, telefonija
03.06.2008 10:57

Deli z drugimi:

Share

Intelove novosti in napovedi

Sean Maloney, direktor podjetja Intel, je dejal, da bodo zmogljivejši mikroprocesorji in hitrejša brezžična omrežja WiMAX omogočili novo dobo popolne izkušnje interneta na mobilnih napravah.

Med uvodnim nagovorom na enem največjih tehnoloških sejmov na svetu je Maloney predstavil tudi nove nabore čipov, zahvaljujoč katerim so slike visoke ločljivosti na zaslonih namiznih računalnikov videti mnogo bolj realistične. Objavil je tudi dostopnost novih različic procesorja Intel Atom, namenjenih novi kategoriji kompaktnih in enostavnih naprav – tako imenovanim netbookom in nettopom. Te naprave bodo uporabo interneta omogočile novim uporabnikom.

“Združitev mobilnih naprav, brezžičnega širokopasovnega dostopa prek standarda WiMAX in računalniških tehnologij z bogatimi vsebinami HD predstavlja ogromno priložnost za rast,” je dejal Maloney, izvršni podpredsednik in generalni direktor oddelka za prodajo in trženje v podjetju Intel. “Gonilna sila naslednje dobe razvoja bodo posamezniki, ker ima že sedaj vsak posameznik eno računalniško napravo. Ljudje želijo biti povezani, personalizirano mobilno tehnologijo pa vidijo kot način za uresničitev te potrebe.”

Zahvaljujoč novi kategoriji netbookov, ki se je pojavila to leto, Intel verjame, da bo to leto prvo, v katerem se bo prodalo več mobilnih računalniških naprav kot namiznih računalnikov. Intel nudi raznovrstno paleto procesorjev visokih zmogljivosti in nizke porabe ter drugih naprednih računalniških tehnologij, ki naj bi informacijski industriji olajšale izkoriščanje priložnosti in izdelovanje naprav vseh cenovnih razredov.

Maloney je izpostavil, da bo ta teden na Computexu predstavljenih okoli sto matičnih plošč, netbookov in nettopov različnih proizvajalcev, ki temeljijo na Intelovih procesorjih in naborih čipov. Netbooki so kompaktne mobilne naprave, namenjene otrokom, internetnim začetnikom in vsem, ki potrebujejo dodaten računalnik, ki služi za osnovna računalniška opravila, poslušanje glasbe, pošiljanje e-poštnih sporočil in pregledovanje spleta. Možno jih je uporabljati tudi za igranje enostavnih spletnih iger in sodelovanje v družabnih omrežjih.

Novi nabori čipov serije Intel 4 Series se bodo uporabljali v namiznih računalnikih široke potrošnje z najnovejšimi 45-nanometrskimi procesorji Intel Core2 Duo in Intel Core2 Quad. Maloney je še dodal, da uporabniki želijo shraniti vse svoje video zapise HD, fotografije, igre in glasbo v eno samo “osrednjo knjižnico”, do katere lahko potem prosto dostopajo prek mobilnih naprav, povezanih s spletom, in to kjer koli.

WiMAX: omrežje za “mobilizacijo” Spleta 2.0
Maloney je izjavil, da bo mobilni WiMAX naredil splet bolj odprt, hitrejši in mobilen ter bo obenem globalno zmanjšal škodljiv vpliv na okolje. Po podatkih podjetja Informa Telecoms je danes na svetu več kot 281 fiksnih in mobilnih omrežij WiMAX.

“Mobilni WiMAX je prava rešitev in njegova uporaba je že v teku,” je dodal Maloney. “Brezžična omrežja bodo kmalu postala glavni način povezovanja večine uporabnikov in morajo podpirati Splet 2.0. To pomeni, da bodo morala imeti zadostno pasovno širino za omogočanje hitrega prenosa podatkov na naprave in z njih.”

Sredi julija bo Intel predstavil procesorje in nabore čipov za svojo mobilno platformo naslednje generacije – procesorsko tehnologijo Intel Centrino 2 (do sedaj znano pod delovnim imenom Montevina), namenjeno prenosnim računalnikom visokih zmogljivosti. Celotna linija naborov čipov Intel in brezžičnih izdelkov Wi-Fi bo dobavljiva v začetku avgusta.

Intel je razvil integrirano rešitev WiMAX/Wi-Fi z delovnim imenom Echo Peak, ki bo dostopna kot dodatna oprema za nekatere prenosne računalnike, temelječe na procesorski tehnologiji Intel Centrino 2.

Spletna oddaja govora Seana Maloneya bo dostopna tukaj. Dodatne informacije o Intelovih izdelkih, predstavljenih na sejmu Computex, in o tehnologijah v tem sporočilu za javnost pa si lahko ogledate tukaj.


Prijavi napako v članku