Računalništvo, telefonija
16.04.2007 09:34

Deli z drugimi:

Share

DSI #3

Posvetovanje Dnevi slovenske informatike 2007 so organizatorji pripeljali do konca. Zvrstilo se je veliko zanimivih predavanj, pestrih razprav na okroglih mizah, zabavnih družabnih dogodkov in še marsikaj. Posvetovanja se je udeležilo več kot 400 udeležencev. Zadnji – tretji dan posvetovanja je bil namenjen dvema tujima plenarnima predavanjema, štirim tematskim sekcijam, študentskemu forumu in seveda zaključku posvetovanja.

V dopoldanskem plenarnem delu je dr. Branislav Rovan iz Univerze Comenius na Slovaškem predaval o informatiki kot znanosti, izobraževanju in praksi. Dr. Nello Scarabottolo iz Univerze v Milanu pa je predstavil rezultate projekta CampusOne. V svojem predavanju je prikazal vpliv tega projekta na razširjenost ECDL znotraj italijanskih univerz, predstavil učne metode in analiziral kriterije za priznavanje ECDL certificiranja kot dela diplomskega študija na univerzah.

Kot se je izkazalo v sekciji Informacijska družba, kulturna inovativnost, ki jo omogočajo sodobne IKT, omogoča nove oblike združevanja, ki vplivajo na javno dogajanje. Politike in tradicionalna civilna gibanja se še vedno premalo zavedajo njihovih potencialov in jih premalo vključujejo. Poskusi dokazujejo, da splet omogoča povsem novo kakovost participacije posameznika v demokratičnem procesu. Priložnosti in možnosti pa odpirajo nove dileme etike in vloge informatikov, ki se strinjamo, da je etični kodeks potreben.

V sekciji Operacijske raziskave je bil v sklopu Metode matematičnega programiranja in kombinatorike poudarek na teoretičnih osnovah matematičnega programiranja, teoriji mrež in grafov, čeprav so trije izmed štirih prispevkov lepo prikazali tudi praktično uporabo predstavljene teorije. V sklopu Hierarhične verčkriterialne metode pa so bili vsi trije predstavljeni prispevki uporabniške narave – aplikativni, saj so izhajali iz konkretnega problema in ga potem s pomočjo razvitega modela in teoretičnih metod tudi rešili.

V sekciji Sodobne informacijske tehnologije in arhitekture so bili predstavljeni prispevki s področja obvladovanja IT, usklajevanja strategij s poslovnimi storitvami, mobilizacije informacijskih resursov in orodja za povečanje storilnosti zaposlenih. Poleg tega so imeli udeleženci priložnost slišati predstavitve s področja varnosti in podatkovnih skladišč, prikazan je bil register biometričnih potnih listin RS, varnostni problem v operacijskem sistemu Windows in koncept namenskih naprav za podatkovna skladišča.

V sekciji Management poslovnih procesov so v prvih dveh prispevkih avtorji predstavili sodobne tehnologije (RFID, APS) ter možnosti njihove uporabe pri informatizaciji poslovnih procesov v oskrbovalni verigi. Naslednji prispevek je obravnaval praktični primer domačega orodja in njegove uporabe pri managementu poslovnih procesov. V nadaljevanju sta dva prispevka obravnavala procesno orientiranost ter njen vpliv na uspešnost poslovanja preko empirične raziskave in študije primera. V zadnjem prispevku te sekcije pa je avtorica predstavila praktični primer uporabe koncepta managementa poslovnih procesov ter poudarila zvezo med projektnim in procesnim managementom.

Zadnji dan posvetovanja je prišel na vrsto tudi Študentski forum, v okviru katerega so bili predstavljeni dosežki študentov slovenskih fakultet, ki so jih le-ti raziskovali v okviru raziskovalnih projektov, diplomskih del in laboratorijev. Predstavitve so obravnavale aktualne teme, ki so se dopolnjevale z zanimivimi razpravami. Tričlanska žirija je izbrala najboljše prispevke v tej sekciji in jih nagradila. Nagrajenci so: Jernej Zupanc za prispevek Avtomatizirana priprava podatkov na porazdeljeno podatkovno rudarjenje; Miha Borsellino, Vasja Sluga in Blaž Hočevar za prispevek Podatkovno rudarjenje na primeru podjetja Merkur in Damjan Kužnar za prispevek Analiza vetrovnega hrupa v vozilu z metodami strojnega učenja.

Posvetovanje se je zaključilo z zahvalnim govorom predsednika Slovenskega društva Informatika, g. Nika Schlambergerja, ki je tudi podelil nagrade izžrebanim udeležencem.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več
Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več