Računalništvo, telefonija
11.04.2008 11:32

Deli z drugimi:

Share

Dnevi slovenske informatike 2008 – 2. dan

Uspešno se je zaključil drugi dan konference Dnevi slovenske informatike 2008. Udeleženci so imeli priložnost poslušati tri plenarna predavanja, predavanja v vzporednih sekcijah, se udeležiti dveh okroglih miz in delavnice na temo celovitega upravljanja s poslovnimi pravili.

V sekciji Informacijske rešitve so bile predstavljene rešitve, ki rešujejo različne poslovne probleme v številnih organizacijah. Še posebno so zanimive rešitve, ki so plod domačega znanja. Letos so bile predstavljene rešitve iz področij:

– logistike, s pomočjo katerih lahko proizvodna podjetja optimirajo svoje stroške
– vedno bolj aktualnega e-izobraževanja
– inteligentnih sistemov za nadzor nastopa
– varnosti pri delu

Zanimiv je bil prispevek Davčne uprave RS o v zadnjem času popularni virtualni davčni asistentki VIDI in posledičnih prihrankih časa tako na strani ponudnikov kot uporabnikov. Predstavljene so bile tudi praktične izkušnje, kako se lotiti izbire ERP sistema, da bo rezultat ustrezen in investicija upravičena.

Pred desetimi leti je v naše življenje vstopila kartica zdravstvenega zavarovanja, pri čemer je bila Slovenija takrat vodilna država. Prispevki v sklopu Informatika v zdravstvu dokazujejo, da novi projekti na tem področju pomenijo prehod na popolno on-line poslovanje in Slovenija na tem področju spet prevzema aktivno, vodilno vlogo.

Predavanja v sklopu Informacijska družba so pokazala, da so enako kot povezava programskega in strojnega dela pomembni ljudje, ki pa morajo pri tem sprejeti aktivno vlogo. Ne le tehnologija, tudi odnos do spleta se spreminja. Web 2.0 pomeni soustvarjanje ini izmenjavo komunikacij. Tu pa naletimo na pojem medijske ekologije, ki je alternativa obstoječim družbenim normam.

Predavanja v sekciji Management poslovnih procesov so pokazala, da se strateška prenova poslovnih procesov ne zaključi s “tekom v živo” ter da je treba za spremembe pridobiti ljudi. Reforma državne uprave je kompleksna, povezana s predvolilnimi obljubami in spreminjanjem zakonodaje. Za informatizacijo proizvodnih procesov je nujno izpeljati prenovo procesov. Drugačen pristop k nabavnemu procesu prinaša nepričakovane rezultate.

Osrednji dan konference sta zaokrožili okrogli mizi na temo primerov uspešne vpeljave SOA v Sloveniji in na temo e-demokracije. Okrogle mize o e-Demokraciji so se kot panelisti udeležili Simon Delakorda, mag. Tatjana Zupan, mag. Majda Potrata in dr. Polona Pičman Štefančič. Ključne ugotovitve so bile, da za e-Demokracijo dejansko ni alternative, saj ITK prinaša prednosti glede omogočanja sodelovanja ljudi v procesih družbenega odločanja, ki jih nobeno prejšnje obdobje ni poznalo. V Sloveniji potrebujemo pozitivno motivacijo za e-Demokracijo, ki je tradicionalni mediji ne zmorejo, ker so s popkovino navezani na staro predstavniško politiko.

V slovenskem okolju sicer poznamo in obvladamo orodja, ki so potrebna za e-Demokracijo, saj jih pri e-Upravi tudi odlično uporabljamo. Očitno za njihovo uporabo na področju e-Demokracije ni prave politične volje, kar gre predvsem na dušo političnih strank, deloma pa tudi NVO, ki so pretežno daleč od tega, da bi znale in hotele izrabiti potencial IKT. Čaka nas še veliko dela in Slovensko društvo Informatika mora pri tem odigrati vidnejšo vlogo kot doslej.


Prijavi napako v članku