Računalništvo, telefonija
07.02.2018 07:46

Deli z drugimi:

Share

Bralnik prstnih odtisov vgrajen kar v steklo?

Kmalu bo kar steklo zaslona lahko prebralo naš prstni odtis.
Kmalu bo kar steklo zaslona lahko prebralo naš prstni odtis.

Podjetje Vivo je pametni mobilni telefon X20 Plus UD kot prvo opremilo z »nevidnim« bralnikom prstnih odtisov, ki je skrit pod zaslonom. Ta je dejansko opremljen z bralnikom prstnih odtisov Clear ID 9500 podjetja Synaptics, ki naj bi bil celo dvakrat hitrejši od Applove tehnologije prepoznavanja obraza. Pri podjetju Japan Display (JDI) pa so prepričani, da skrit in nadvse tanek modul pod steklom podjetja Synaptics ni najboljša rešitev, saj po nepotrebnem draži proizvodnjo pametnih mobilnih telefonov, hkrati pa naj bi bili ti bolj dovzetni na okvare in poškodbe.

Pri podjetju Japan Display so kot alternativo ponudili povsem drugačno tehnologijo, ki ne zaseda prostora v že tako natrpanem ohišju pametnega mobilnega telefona. Ti so v steklo zaslona vgradili kapacitivni senzor za dotik, ki je dovolj občutljiv, da je sposoben razbrati vdolbinice in grebene našega prstnega odtisa. To dejansko pomeni, da lahko zaslon »prebere« naš prstni odtis, s tem pa se lahko na hiter in enostaven način prijavimo v pametni mobilni telefon.

Čeprav nova tehnologija podjetja Japan Display obeta veliko, trenutno še ni podatka o tem, kdaj bo na voljo za vgradnjo v zaščitna stekla pametnih mobilnih telefonov. Kljub temu pa bi lahko prvi prototip dočakali že v drugi polovici letošnjega leta.


Prijavi napako v članku