Industrija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
28.04.2022 07:34

Deli z drugimi:

Share

Digitalizacija: manj napak, večji prihranki

Kako doseči, da bo podjetje učinkovito, konkurenčno, da bo vlagalo v izboljšave, hkrati pa ustvarjalo dodano vrednost z nižjimi stroški kot doslej?

Učinkovitost in večja hitrost delovnih procesov sta lahko veliki konkurenčni prednosti. Zagotavljata jo predvsem digitalizacija in industrija 4.0. Zanimivo je, da gre poenostavitev procesov z roko v roki z zahtevnimi programskimi rešitvami, a vse kar šteje, je končna učinkovitost procesov, ki je boljša kot kadar koli doslej. V podjetju Trace Solutions zagotavljajo prav to, v kombinaciji z enostavno in prijazno uporabniško izkušnjo.

Trace BS integrira svoje rešitve v različne ERP sisteme, kot so Navision, Largo, Pantheon in drugi. Za celovito digitalizacijo v proizvodnih podjetjih je to lahko zastavljeno precej široko: od registracije delovnega časa (Trace.PRISOTNOST), kontrole dostopa (Trace.DOSTOP) do uvedbe Trace.MES in Trace.WMS, Trace.BiD in Trace.APP. »Vedeti pa moramo, da so to rešitve za zahtevne uporabnike. Že sama prisotnost zaposlenih je namreč lahko kompleksna rešitev, ki vključuje pripravo podatkov za obračune plač, dodatke, nadurno delo, deljene izmene in kup drugih zadev, ki morajo biti ustrezno podprte,« nam pojasni Marjan Kralj, direktor in soustanovitelj podjetja.

Podjetje omogoča registracijo delovnega časa tako s pomočjo namenskih terminalov kot z uporabo mobilnih telefonov. Omogočeno je beleženje geolokacije, lahko se tudi omeji, v kakšnem radiju je prijava dovoljena.

Delo v skladiščih še nikoli tako dobro organizirano

Digitalizacija dela v skladiščih je danes nujna. Težko si predstavljamo digitalizacijo proizvodnega podjetja brez WMS sistema (Warehouse Management System). Ves material je tako že na vhodu v podjetje ustrezno označen, s skeniranjem pa ga prenašamo v proizvodnjo. Zagotovljeni sta podpora interni logistiki v proizvodnji in integracija na mobilne industrijske robote. Podobna zgodba se ponovi na izhodni strani. Po potrebi se lahko zagotovi tudi elektronsko izmenjavo dokumentov z odjemalci – kupci.

Trace.MES za podporo proizvodnim procesom

Za spremljanje proizvodnje in podporo proizvodnim procesom se uporablja MES sistem (Manufacturing Execution System). Beleži pričetek in konec dela, pričetek in konec morebitnega zastoja, meritve, nadzor dela, analitiko ter dostop do dokumentacije, zaposleni pa lahko vnašajo tudi zaznamke.

Pozicioniranje obdelovancev v proizvodnem procesu in njihov status (čaka na obdelavo, v obdelavi, končan po operaciji na delovnem centru) lahko ugotavljajo tudi z uporabo tehnologije UWB RTLS (Real Time Locating Service).

Zavedati se moramo, da vedno obstaja verjetnost, da se v določenem delu procesa pojavi težava. V tem primeru lahko sam sistem zaposlenemu celo onemogoči prijavo na določeno operacijo, kar prihrani marsikatero težavo. »Nenazadnje se v proizvodnji knjižijo tudi porabe vseh materialov. Izdelke in polizdelke prav tako ustrezno označijo, da se lahko zagotovi interna logistika,« dodaja Kralj.

Ob morebitnih zastojih Trace.MES z vgrajeno tehnologijo OPC-UA omogoča, da podjetje podatke prejme avtomatizirano – tudi procesne podatke, kot so cikli, tolerance in podobno. Prav tako so v trenutku dostopni podatki, kot so temperatura ali teža izdelka, ustrezni in neustrezni kosi itd. Z digitalizacijo so prihranki očitni, napak v procesu pa je bistveno manj.

Poleg zbiranja podatkov je pomembna tudi analiza. Toliko bolje, če je uporabniku jasno prikazana v grafih in s konkretnimi številkami. To omogoča rešitev Trace.BID (Business Intelligence Dashboard).

Modul za planiranje Trace.APP

»Planiranje si brez digitalizacije procesov težko privoščimo. Če nimamo podatkov, kje smo z delom v določenem trenutku, je vsako planiranje že zastarelo,« pravi Kralj. Zato v podjetju Trace BS zaključujejo razvoj modula za planiranje Trace.APP. Cilj je, da bodo imela podjetja dober proizvodni plan in kakovosten pregled nad proizvodnjo.

Hkrati je v delu portal za kupce in dobavitelje, kjer bodo lahko dobavitelji pregledovali naročila, kupci pa dostopali do podatkov o zalogah artikla in informacijah, do kdaj je na primer možno nekaj dobaviti. Uporabnikom je omogočeno tudi gostovanje na oblačni infrastrukturi. Vse, kar v tem primeru potrebujete, je povezava oziroma link in že lahko uporabljate njihove rešitve – v tem primeru ste zgolj najemniki oblaka. Druga možnost je, da vzamete oblak kot celoto, tako da strežniško infrastrukturo koristite tudi za lastne potrebe. Do rešitev, ki jih razvijajo v podjetju Trace BS, lahko uporabniki dostopajo tako prek računalnika kot tudi prek tablice ali pametnega telefona. Več najdete na www.tracebs.com. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Trace BS

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TRACE BS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TRACE BS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TRACE BS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več