Industrija
Poslovne rešitve
22.04.2021 08:12
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zahtevne programske rešitve, enostavna uporaba

Podjetja stremijo k učinkovitosti. Večja učinkovitost namreč pomeni nižje stroške in večjo konkurenčnost. Učinkovitost pripelje do prihrankov in vlaganja v izboljšave. Kako to doseči?

Digitalizacija in industrija 4.0 sta v posel prinesli svežino, poenostavljene procese, hitrost in hkrati učinkovitost. Beleženje podatkov »na roke« se poslavlja, saj danes lahko vse opravimo z nekaj kliki. V kombinaciji z enostavno in prijazno uporabniško izkušnjo prav to zagotavljajo pri Trace Solutions.

Podjetje Trace BS rešitve integrira v različne ERP sisteme, kot so Navision, Largo, Pantheon … Za celovito digitalizacijo v proizvodnih podjetjih je to lahko zastavljeno precej široko: od registracije delovnega časa (Trace.PRISOTNOST), kontrole dostopa (Trace.DOSTOP) do uvedbe Trace.MES in Trace.WMS, Trace.BiD in Trace.APP. »Vedeti pa moramo, da so to rešitve za zahtevne uporabnike. Že sama prisotnost zaposlenih je namreč lahko kompleksna rešitev, ki vključuje pripravo podatkov za obračune plač, dodatke, nadurno delo, deljene izmene dela in kup drugih zadev, ki morajo biti ustrezno podprte,« nam pojasni Marjan Kralj, direktor in soustanovitelj podjetja.

Podjetje Trace Solutions omogoča registracijo delovnega časa, tako s pomočjo namenskih terminalov kot z uporabo mobilnih telefonov. Omogočeno je tudi beleženje geolokacije. Lahko se tudi omeji, v kakšnem radiju je prijava dovoljena.

Digitalizacija dela v skladiščih

Ko govorimo o digitalizaciji proizvodnje, se moramo dotakniti digitalizacije dela v skladiščih. Težko si namreč predstavljamo digitalizacijo proizvodnega podjetja brez WMS sistema (Warehouse Management System). S tem je material že na vhodu v podjetje ustrezno označen, s skeniranjem pa ga prenašamo v proizvodnjo. Zagotovljena je podpora interni logistiki v proizvodnji in integracija na mobilne industrijske robote. Mikrolokacijo obdelovancev v proizvodnji se lahko zagotavlja s skeniranjem ali pa samodejno, z uporabo RTLS UWB tehnologije. Podobna zgodba se ponovi na izhodni strani. Trace.WMS poskrbi, da je vse tako kot mora biti. Po potrebi se lahko zagotovi tudi elektronska izmenjava dokumentov z odjemalci-kupci.

Trace.MES za podporo proizvodnim procesom

MES sistem (Manufacturing Execution System) spremlja proizvodnjo in se uporablja za podporo proizvodnim procesom. V praksi se tako beleži pričetek dela, konec dela, pričetek in konec morebitnega zastoja, meritve, nadzor dela, analitika ter dostop do dokumentacije, zaposleni pa lahko vnašajo tudi razne zaznamke.

Vedno obstaja tudi verjetnost, da se v določenem delu procesa pojavi težava, ki je zabeležena v sistemu in jo je treba rešiti. V tem primeru lahko sam sistem zaposlenemu celo onemogoči prijavo na določeno operacijo, kar nam lahko prihrani marsikatero težavo. »Nenazadnje se v proizvodnji knjižijo tudi porabe vseh materialov. Izdelke in polizdelke prav tako ustrezno označijo, da se lahko zagotovi interna logistika. To so za delovanje podjetja pomembne zadeve,« dodaja Kralj.

Ob morebitnih zastojih, Trace.MES z vgrajeno tehnologijo OPC-UA omogoča, da podjetje podatke prejme avtomatizirano – tudi procesne podatke, kot so cikli, tolerance in podobno. Prav tako so v trenutku dostopni podatki, kot so temperatura ali teža izdelka, ustrezni in neustrezni kosi, število izdelkov po prvi izmeni itd. Možnosti so skoraj neomejene.

Čas zahteva, da so procesi v podjetjih digitalizirani, sicer postanete ujetnik višjih stroškov in manjše učinkovitosti, na tak način pa je težko ostati konkurenčen. Z digitalizacijo so prihranki očitni, napak v procesu pa je bistveno manj. Napačna dobava je praktično nemogoča, sledljivost pa zagotovljena.

Poleg zbiranja podatkov je pomembna tudi analiza. Toliko bolje, če je uporabniku jasno prikazana v grafih in s konkretnimi številkami. Rešitev Trace.BID (Business Intelligence Dashboard) omogoča prav to. Nudi hitro in enostavno postavitev nadzornih plošč za področja poslovanja, ki jih želimo spremljati.

Pripravljajo modul za planiranje

V podjetju Trace BS zaključujejo razvoj modul za planiranje Trace.APP. »Planiranje si brez digitalizacije procesov težko privoščimo. Če nimamo podatkov, kje smo z delom v določenem trenutku, je vsako planiranje že zastarelo,« pravi Kralj.

Uporabnikom je omogočeno je tudi gostovanje na oblačni infrastrukturi. Vse, kar v tem primeru potrebujete, je povezava oziroma link in že lahko uporabljate njihove rešitve – v tem primeru ste zgolj najemniki oblaka. Druga možnost je, da vzamete oblak kot celoto, tako da strežniško infrastrukturo koristite tudi za lastne potrebe. Namesto fizičnih strežnikov imate vse v oblaku in ga v celoti koristite.

Do rešitev, ki jih razvijajo v podjetju Trace BS, lahko uporabniki dostopajo tako prek računalnika kot tudi prek tablice ali pametnega telefona. V podjetju seveda poskrbijo tudi za uvajanje rešitev pri strankah. Več najdete na www.tracebs.com (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Industrija 4.0 Trace BS

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TRACE BS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TRACE BS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TRACE BS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več