Računalništvo, telefonija
07.03.2019 09:11
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zgolj 3-odstotni davek za tehnološke velikane?

Francoska vlada ocenjuje, da bi lahko na račun novega davka letno pobrala za okoli pol milijarde evrov davkov.
Francoska vlada ocenjuje, da bi lahko na račun novega davka letno pobrala za okoli pol milijarde evrov davkov.

Pred nekaj časa smo poročali o tem, da je Evropska komisija Applu naložila plačilo 13 milijard evrov zaradi nezakonitih davčnih ugodnosti, ki jih je ta pridobil od irske vlade. Mahinacije med irsko vlado in tehnološkim gigantom se so pričele že davnega leta 2003, ko je to plačalo davek od dohodkov pravnih oseb po zgolj enoodstotni stopnji. Ker se tudi drugi internetni giganti bolj ali manj uspešno izogibajo plačevanju davkov na prihodek, je francoski finančni minister Bruno Le Maire izjavil, da bo Evropska unija za ta podjetja že v kratkem uvedla poseben davek na prihodek.

Kot vse kaže bo francoska vlada ubrala povsem drugačno pot, saj razmišljajo o uvedbi posebnega davka za velika tehnološka podjetja, ki naj bi jim bil povsem pisan na kožo. Na njihov dohodek naj bi namreč Francija uvedla zgolj 3-odstotni davek na dobiček, namen tega pa je sila preprost. Privabiti visokotehnološke giganta v Francijo, s tem pa bi imeli koristi tudi Francozi. Ti bi namreč zaposlovali na tisoče ljudi, država pa bi od tega seveda imela več prihodka in manj socialnih izdatkov.

Francoska vlada ocenjuje, da bi lahko na račun novega davka letno pobrala za okoli pol milijarde evrov davkov, ob tem pa bo postala zanimiva za marsikaterega tehnološkega velikana. Predlog za novi davek bo francoska vlada kmalu predstavila parlamentu, ki bo odločil o njegovi »usodi«. Če bo predlog sprejet, bo nova zakonodaja stopila v veljavo še pred letošnjim poletjem.


Prijavi napako v članku