Facebook
25.07.2014 19:30
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Začenja se nova borba tehnoloških velikanov

Začenja se nova borba tehnoloških velikanov
Začenja se nova borba tehnoloških velikanov

Ob prevzemu podjetja Oculus VR s strani Facebooka za 1,5 milijarde EUR se je začela nova borba za prevlado na področju virtualne resničnosti. Prevzem je sprožil zavedanje podjetij, da je tehnologija virtualne resničnosti končno presegla mejo, ki ji omogoča sprejem s strani širše množice uporabnikov. Do sedaj je namreč ključna težava bila zagotovitev zadostne hitrosti premikanja okolice v primerjavi s premikanjem glave uporabnika. V primeru, da pogled na zaslon zamuja za več kot 20 milisekund se pri uporabniku že ustvari podoben občutek slabosti, kot ga nekateri poznate iz zibanja ladje. S tem uporaba očal za dlje časa kot zgolj nekaj minut ni možna.

Pri Oculusu so tehnologijo izboljšali do te mere, da se ta občutek slabosti naj nebi več pojavljal. Pri tem jim pomaga tudi John Carmack, ki je svoj pečat že pustil z izdelovanjem legendarne igre Doom. Po objavi prevzema Oculus VR so svojo pozornost na novo produktno kategorijo usmerila tudi podjetja kot sta Google in Samsung. Prvi je že konec prejšnjega meseca predstavil, sicer bolj v šali kot zares, prva očala za virtualno resničnost narejena kar iz kartona in vašega pametnega telefona. Čeprav se to ne more primerjati s tehnologijo Oculus VR pa je kljub temu dober pokazatelj kako si pri Googlu zamišljajo razvoj tehnologije. V nasprotju s Oculus, kjer morate je potreben nakup virtualnih očal, bi lahko pri Googlu razvijali rešitev, ki bi vključevala kar vaš pametni telefon.


S svojo verzijo hitijo prav tako pri Samsungu. Gear VR bi naj uporabljal programsko opremo podjetja Oculus VR, sama strojna oprema pa bi se naj razvijala pri Samsungu. Pri tem naj bi se naprava tesneje integrirala z vašim pametnim telefonom in tako na primer omogočala neposreden pogled skozi kamero telefon v situaciji, ki bi to zahtevala. Tako se nam poleg pametni ur, telefonov in zapestnic obeta nova produktna kategorija.


Prijavi napako v članku