Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
24.01.2024 07:16

Deli z drugimi:

Share

Študij za prihodnost

Pospešena digitalizacija krepi povpraševanje sodobne družbe po specialistih za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo (IKT) in obdelavo podatkov, s tem pa raste tudi vloga izobraževalnih ustanov na tem področju.
Foto: FIŠ
Foto: FIŠ

Vse hitrejši tehnološki napredek današnje družbe prinaša številne priložnosti, pa tudi izzive in grožnje, zato povpraševanje po strokovnjakih iz področja kibernetske varnosti, informatike, računalništva, podatkovnih znanosti in uporabe IKT v poslovanju organizacij eksponentno narašča. Na podlagi slednjega lahko torej rečemo, da sodijo poklici iz področja informacijsko-komunikacijske tehnologije med najbolj perspektivne poklice prihodnosti.

Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu (FIŠ) spada med vodilne slovenske izobraževalne institucije na področju informacijskih znanosti in tehnologije ter nudi redni in izredni študij na vseh treh stopnjah. FIŠ-evi študijski programi so zasnovani na način, da študentom omogočajo pridobivanje najbolj aktualnih teoretičnih znanj in praktičnih izkušenj potrebnih za uspeh v dinamičnem svetu IKT.

Katera znanja lahko pridobite na Fakulteti za informacijske študije?

Kombinacijo družboslovno-poslovnih in informatičnih znanj Fakulteta za informacijske študije nudi na visokošolskem strokovnem in magistrskem študijskem programu Informatika v sodobni družbi, razvojno-programerske veščine pa lahko pridobite na visokošolskem strokovnem in magistrskem študijskem programu Računalništvo in spletne tehnologije. Poleg tega so na drugi stopnji študija na voljo še trije magistrski študijski programi: Podatkovne znanosti, ki so prava izbira za računalniške in statistične navdušence, Kibernetska varnost, ki pokriva področje varovanja informacijsko-komunikacijske tehnologije v organizacijah pred kibernetskimi grožnjami ter magistrski program Poslovna informatika, ki poglobi znanje uporabe IKT v poslovanju organizacij ter metod in tehnik digitalne preobrazbe organizacij. Na fakulteti omogočajo tudi študij na tretji stopnji, v okviru doktorskega študijskega programa Informacijska družba. Doktorski študenti ob podpori mentorjev opravljajo samostojno znanstveno-raziskovalno delo na presečišču družbenih odnosov, informacijskih tehnologij in njihove uporabe.

Pomembna prednost študija na FIŠ je možnost sodelovanja na predavanjih in vajah preko spleta na vseh treh stopnjah študija. Študenti lahko individualno izbirajo ali se bodo predavanj udeležili v živo, v prostorih fakultete, ali preko spleta od koderkoli v Sloveniji ali v tujini. Omeniti velja tudi mednarodno uveljavljene, a študentom vedno dostopne profesorje in raziskovalce, prijazne strokovne sodelavce ter tesno sodelovanje s podjetji iz lokalnega okolja.

Znanstveno-raziskovalno delo ima pomembno vlogo

Pomembno vlogo na Fakulteti za informacijske študije ima tudi znanstveno-raziskovalno delo. Raziskovalci predstavljajo svoje delo v najvišje rangiranih mednarodnih revijah in sodelujejo v vrsti nacionalnih in mednarodnih raziskovalnih in razvojnih projektov. Pri tem je vredno omeniti, da imajo na Fakulteti za informacijske študije tudi lasten superračunalnik, ki so ga pridobili v okviru projekta Nadgradnje nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – HPC RIVR. Gre za del najzmogljivejšega superračunalniškega omrežja v Sloveniji, ki študentom in raziskovalcem omogoča izvajanje najzahtevnejših računskih simulacij in analiz.

Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu z vsemi navedenimi prednostmi svoje diplomante pripravi za opravljanje najbolj zaželenih poklicev prihodnosti. To je razvidno iz dosledno visoke zaposljivosti njenih diplomantov, podjetja pa vse pogosteje celo samoiniciativno povprašujejo po študentih neposredno na fakulteti. Več informacij je dostopnih na spletni strani fakultete na www.fis.unm.si.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE
Za več informacij so vam na voljo pri FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več