Računalništvo, telefonija
27.03.2018 11:42

Deli z drugimi:

Share

V Južni Koreji se bodo zaposlenim računalniki v petek samodejno izklopili!

V Južni Koreji ob sedmih zvečer v petek se bodo računalniki samodejno ugasnili.
V Južni Koreji ob sedmih zvečer v petek se bodo računalniki samodejno ugasnili.

Medtem ko slovenska javna uprava ni poznana po prekomernem delu javnih uslužbencev, to nikakor ne drži za Južno Korejo. Običajen južnokorejski državni uslužbenec letno odela več kot 1.000 ur več kot v drugih primerljivih državah. Ker pa lahko prekomerno delo negativno vpliva na zdravje ljudi, je mestna vlada južnokorejskega glavnega mesta Seul sprejela odločitev, da se bo proti temu borila kar s tehnologijo in sicer tako, da bo poskrbela za samodejni izklop vseh računalnikov zaposlenih.

Računalniki javnih uslužbencev se bodo ugasnili ob vnaprej določeni uri, kar pomeni, da bodo vsi zaposleni s tem vnaprej seznanjeni. Nova politika bo vstopila v veljavo od 30 marca dalje, računalniki pa se bodo samodejno ugasnili v petek ob osmi uri zvečer. V drugem in četrtem mesecu v aprilu pa se bodo računalniki samodejno izključili v petek ob pol sedmih zvečer. Od meseca maja naprej pa se bodo računalniki javnih uslužbencev ugašali vsak petek ob sedmi uri zvečer.

Računalniki se ne bodo samodejno ugasnili le, če bo za to obstajal poseben razlog. Doslej je za izjemno zaprosilo že kar 67,1 odstotkov zaposlenih, a obstaja zelo velika verjetnost, da bo njihova vloga zavrnjena. Južna Koreja seveda ni prva država, ki se je odločila »prisilno« omejiti delovni čas zaposlenih. Za ta korak sta se pred časom namreč odločila tudi Francija in Japonska.


Prijavi napako v članku