Računalništvo, telefonija
27.10.2007 08:03

Deli z drugimi:

Share

Intel s prvo tovarno za množično proizvodnjo 45-nm procesorjev

Konec oktobra se je uradno začela proizvodnja nove generacije mikroprocesorjev za osebne računalnike, prenosnike, strežnike in druge računalniške naprave v prvi Intelovi tovarni za množično proizvodnjo 45-nanometrskih procesorjev v mestu Chandler v ameriški zvezni državi Arizona.

Tovarna Fab 32, vredna 3 milijarde USD, bo uporabljala Intelovo inovativno 45-nanometrsko procesno tehnologijo. Ta temelji na Intelovih dosežkih pri “izboljšavah” določenih področij tranzistorjev, ki se nahajajo znotraj Intelovih procesorjev, njihov namen pa je zmanjšati izgubo energije iz tranzistorjev. V 45-nanometrskih tranzistorjih se uporablja material high-k, zasnovan na hafniju, za dielektrik vrat in kovinski materiali za sama vrata. Ti tranzistorji so tako majhni, da bi jih lahko dali v piko na koncu tega stavka več kot 2 milijona. Milijoni teh drobnih tranzistorjev bodo predstavljali osnovni element Intelovih hitrejših in energijsko učinkovitejših procesorjev brez vsebnosti svinca in halogena, namenjenih osebnim računalnikom, prenosnikom in strežnikom, ter procesorjev z izjemno nizko porabo energije, namenjenih mobilnim spletnim napravam, napravam zabavne elektronike ter cenovno dostopnim osebnim računalnikom. Prvi 45-nanometrski procesorji, izdelani v novi tovarni, bodo predvidoma predstavljeni 12. novembra letos.

“Odprtje tovarne Fab 32 v Arizoni je dokaz Intelovega nenehnega vlaganja v našo najbolj strateško prednost – najbolj napredno, okolju prijazno proizvodno mrežo na svetu,” je povedal Paul Otellini, predsednik in izvršni direktor Intela. “45-nanometrska tehnologija in naša nova zasnova tranzistorjev nam omogočata nudenje visokozmogljivih, energijsko učinkovitih procesorjev uporabnikom v vseh tržnih segmentih, od najbolj zmogljivih strežnikov do raznovrstnih mobilnih naprav.”

Fab 32 je Intelova šesta tovarna za proizvodnjo 300-milimetrskih rezin in druga, ki proizvaja 45-nanometrske čipe. Intel je 45-nanometrske procesorje začel najprej proizvajati v svojem razvojnem oddelku D1D v Oregonu januarja letos, z novo tovarno Fab 32 pa prehaja na množično proizvodnjo. Naslednje leto namerava Intel odpreti dve novi tovarni za proizvodnjo 45-nanometrskih in 300-milimetrskih izdelkov, in sicer v Kiryat Gatu v Izraelu (Fab 28) in Rio Ranchu v Novi Mehiki (Fab 11x). Z uporabo 300-milimetrskih rezin so manjši stroški proizvodnje na čip ter celotna poraba virov.

Več kot 17.000 m2 prostora v tovarni zasedajo t. i. čiste sobe, celotna površina tovarne Fab 32 pa znaša skoraj 93.000 m2, kar pomeni, da bi lahko znotraj tovarne postavili več kot 17 igrišč za ameriški nogomet. V tovarni bo delalo več kot 1.000 zaposlenih na položajih, kot so procesni inženir, inženir, zadolžen za avtomatizacijo in nadzor nad trdoto materiala, ter višji proizvodni tehnik.

Skrb za okolje – od tovarne do tranzistorja
Fab 32 bo ena izmed Intelovih najbolj ekološko zavednih tovarn. V njej se bodo izvajali številni ukrepi za ohranjanje vode in energije, ki so postali značilni za Intel in njegova prizadevanja, da s svojim delovanjem ne vpliva negativno na okolje. Intelov 45-nanometrski proces, vodilni v panogi, prispeva k 15-odstotnemu zmanjšanju oddajanja emisij, ki povzročajo globalno segrevanje. Tovarna izkorišča tudi Arizonin inovativni program prihrankov vode in njene ponovne izrabe, s katerim se poraba vode zmanjša za več kot 70 odstotkov.

Intel je sporočil tudi, da namerava za svojo novo tovarno pridobiti certifikat, s katerim se bo potrdil njen status prve uradne tovarne LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), usklajene z novimi kriteriji, zasnovanimi za tovrstne obrate. LEED je sistem za ocenjevanje zelenih stavb, ki ga je razvil Ameriški svet za zeleno gradnjo (U.S. Green Building Council). S sistemom je definiran nabor standardov ekološko trajnostne gradnje, ki pred izpolnitvijo pogojev za pridobitev certifikata zahteva nekajmesečno zbiranje podatkov o obratovanju tovarne. Pridobitev certifikata bi dokazala, da Fab 32 izpolnjuje najstrožje ekološke standarde in odraža Intelova prizadevanja po spoštovanju najvišjih ekoloških načel.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več