Računalništvo, telefonija
20.10.2014 10:41

Deli z drugimi:

Share

Hitro ponljiva baterija z 20-letno življenjsko dobo že leta 2016!

Novo baterijo raziskovalcev univerze Nanyang Technology University naj bi bilo mogoče uporabiti celo v električnih avtomobilih!
Novo baterijo raziskovalcev univerze Nanyang Technology University naj bi bilo mogoče uporabiti celo v električnih avtomobilih!

Prek kratkim smo poročali o izjemno zanimivi bateriji za pametne mobilne telefone in tablične računalnike, ki so jo pripravili raziskovalci singapurske univerze Nanyang Technology University (bit.ly/Baterija-20let). Novost se namreč napolni do 70 odstotkov kapacitete v zgolj dveh minutah, pri čemer se čas polnjenja mobilnih naprav v povprečju skrajša za kar 60-krat. Novi hranilnik električne energije se lahko za nameček brez izgube kapacitete napolni do 10 tisočkrat, medtem ko običajne baterije omagajo že pri 500 polnjenjih. To naj bi ob povprečni uporabi mobilne naprave zadoščalo za kar 20 let uporabe.

Čeprav so raziskovalci singapurske univerze Nanyang Technology University sprva napovedali, da bo izjemno zanimiva baterija za pametne mobilne telefone in tablične računalnike naprodaj šele proti koncu leta 2020, se bo to vendarle zgodilo nekoliko prej. Ker so ti že dobili investitorja, bodo nove baterije nared za množično proizvodnjo že pred letom 2016. Če bo šlo vse po načrtih bi lahko bili novodobni hranilniki električne energije nared že čez slabo leto dni. Nova baterija namreč temelji na osnovi miniaturnih titanskih cevčic in je sila preprosta za izdelavo, njena proizvodna cena pa naj bi bila povsem primerljiva s ceno litij-ionskih hranilnikov električne energije.


Prijavi napako v članku