Poslovne rešitve
Varnost
28.10.2021 16:30

Deli z drugimi:

Share

Mesec kibernetske varnosti: skupaj do varnejšega sveta

Celovita varnost ni samo tehnologija, temveč tudi izobraževanje ljudi o najnovejših grožnjah in ukrepih, s katerimi lahko zavarujejo svojo identiteto, podatke, naprave in domača omrežja.

Microsoft je, da bi podprl mesec kibernetske varnosti, ki letos z geslom »Do your part. #BeCyberSmart« opozarja na pomen izobraževanja o kibernetski varnosti za vse, razvil spletno stran, ki vsem nudi izobraževanje o kibernetski varnosti.

Ključne teme

Boj proti prevaram z lažnim predstavljanjem.

Microsoft uporabnikom svetuje, da so pazljivi pri e-poštnih in kratkih sporočilih ter klepetih z neznanci. Kar 91 odstotkov vseh kibernetskih napadov se namreč začne z e-poštnim sporočilom. Po ugotovitvah najnovejše Microsoftove analize obsežne skupine, ki je nudila izvajanje napadov z lažnim predstavljanjem kot storitev, je na voljo že več kot 100 predlog za tovrstne napade, ki oponašajo prepoznavne blagovne znamke in storitve. Lažno predstavljanje nudi hekerjem cenovno ugodno in manj tvegano obliko socialnega inženiringa s potencialno bogatim izplenom v obliki ukradenih gesel, poverilnic ter dostopa do občutljivih podatkov in intelektualne lastnine.

Microsoft je lani objavil, da je blokiral več kot 13 milijard zlonamernih in sumljivih e-sporočil, pri čemer je več kot ena milijarda teh sporočil vključevala spletne povezave za izvajanje napadov z lažnim predstavljanjem.

Najpomembnejši znaki za prepoznavanje in prijavo poskusov napadov z lažnim predstavljanjem:

 • Tipkarske in slovnične napake
 • Sumljive povezave
 • Sumljive priponke
 • Grožnje z zahtevami, da se hitro odzovemo
 • Ponarejene informacije o pošiljatelju
 • Spremenjeni spletni naslovi
 • Nepravilen zapis vašega imena
 • Neujemanje med besedilom spletne povezave in dejanskim naslovom URL
Kibernetska higiena

Izvajanje osnovne kibernetske higiene z nameščanjem varnostnih popravkov ter posodabljanjem programske opreme in aplikacij nudi organizacijam preprost način do boljše varnosti. Microsoft v okviru splošne kibernetske higiene za vse izpostavlja najboljše prakse, vključno z osnovami, kot so:

 • Močna gesla
 • Večstopenjsko preverjanje identitete
 • Varnostno kopiranje podatkov
 • Redno posodabljanje programske opreme z vsemi popravki, ki so na voljo
 • Uporaba rešitev za preverjanje identitete brez gesla
Kibernetski trendi

Najnovejši trendi kažejo jasno sporočilo: kibernetski kriminal postaja vse bolj sofisticiran, razširjen in neizprosen. V novem poročilu Microsoft Digital Defense Report so predstavljene informacije o izsiljevalski programski opremi, ki jo uporabljajo ljudje, napadih z lažnim predstavljanjem, zlonamernih programih in drugem – in kako jih lahko preprečimo, še preden se začnejo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Microsoft varnost na spletu kibernetska varnost

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem MICROSOFT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri MICROSOFT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Microsoft

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem MICROSOFT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več