Poslovne rešitve
Varnost
28.10.2021 16:30

Deli z drugimi:

Share

Mesec kibernetske varnosti: skupaj do varnejšega sveta

Celovita varnost ni samo tehnologija, temveč tudi izobraževanje ljudi o najnovejših grožnjah in ukrepih, s katerimi lahko zavarujejo svojo identiteto, podatke, naprave in domača omrežja.

Microsoft je, da bi podprl mesec kibernetske varnosti, ki letos z geslom »Do your part. #BeCyberSmart« opozarja na pomen izobraževanja o kibernetski varnosti za vse, razvil spletno stran, ki vsem nudi izobraževanje o kibernetski varnosti.

Ključne teme

Boj proti prevaram z lažnim predstavljanjem.

Microsoft uporabnikom svetuje, da so pazljivi pri e-poštnih in kratkih sporočilih ter klepetih z neznanci. Kar 91 odstotkov vseh kibernetskih napadov se namreč začne z e-poštnim sporočilom. Po ugotovitvah najnovejše Microsoftove analize obsežne skupine, ki je nudila izvajanje napadov z lažnim predstavljanjem kot storitev, je na voljo že več kot 100 predlog za tovrstne napade, ki oponašajo prepoznavne blagovne znamke in storitve. Lažno predstavljanje nudi hekerjem cenovno ugodno in manj tvegano obliko socialnega inženiringa s potencialno bogatim izplenom v obliki ukradenih gesel, poverilnic ter dostopa do občutljivih podatkov in intelektualne lastnine.

Microsoft je lani objavil, da je blokiral več kot 13 milijard zlonamernih in sumljivih e-sporočil, pri čemer je več kot ena milijarda teh sporočil vključevala spletne povezave za izvajanje napadov z lažnim predstavljanjem.

Najpomembnejši znaki za prepoznavanje in prijavo poskusov napadov z lažnim predstavljanjem:

 • Tipkarske in slovnične napake
 • Sumljive povezave
 • Sumljive priponke
 • Grožnje z zahtevami, da se hitro odzovemo
 • Ponarejene informacije o pošiljatelju
 • Spremenjeni spletni naslovi
 • Nepravilen zapis vašega imena
 • Neujemanje med besedilom spletne povezave in dejanskim naslovom URL
Kibernetska higiena

Izvajanje osnovne kibernetske higiene z nameščanjem varnostnih popravkov ter posodabljanjem programske opreme in aplikacij nudi organizacijam preprost način do boljše varnosti. Microsoft v okviru splošne kibernetske higiene za vse izpostavlja najboljše prakse, vključno z osnovami, kot so:

 • Močna gesla
 • Večstopenjsko preverjanje identitete
 • Varnostno kopiranje podatkov
 • Redno posodabljanje programske opreme z vsemi popravki, ki so na voljo
 • Uporaba rešitev za preverjanje identitete brez gesla
Kibernetski trendi

Najnovejši trendi kažejo jasno sporočilo: kibernetski kriminal postaja vse bolj sofisticiran, razširjen in neizprosen. V novem poročilu Microsoft Digital Defense Report so predstavljene informacije o izsiljevalski programski opremi, ki jo uporabljajo ljudje, napadih z lažnim predstavljanjem, zlonamernih programih in drugem – in kako jih lahko preprečimo, še preden se začnejo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Microsoft varnost na spletu kibernetska varnost

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem MICROSOFT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri MICROSOFT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Microsoft

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem MICROSOFT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več
Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več

CREACTION GAJ CERJAK s.p.

Prvomajski trg 12, 6330 Piran/pirano, Tel: 041 685 407
Vsi si želimo, da naš računalnik čim dlje deluje hitro in brezhibno, še posebej ko govorimo za poslovne računalnike, ki hranijo veliko količino podatkov zaupne narave. Vsak ... Več