Računalništvo, telefonija
18.08.2016 09:19
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Hekerji povsem osmešili vohunsko NSA

Hekerska skupina The Shadow Brokers je povsem osmešila ameriško agencijo za nacionalno varnost NSA!
Hekerska skupina The Shadow Brokers je povsem osmešila ameriško agencijo za nacionalno varnost NSA!

Številne dosedanje afere, povezane z vohunjenjem ameriške agencije za nacionalno varnost NSA (National Security Agency), so pokazale, da lahko njeni agentje brez večjih težav vdrejo v skorajda vse računalniške sisteme na svetu. Toda skupina nadobudnih hekerjev je pred kratkim dokazala, da pred spletnimi napadi ni varna niti NSA. Z uporabo naprednih hekerskih tehnik jim je uspelo vdreti v računalniški sistem agencije in iz nje odtujiti kar 300 megabajtov kode orodij, ki jih agenti ameriške agencije za nacionalno varnost NSA dnevno uporabljajo za vohunjenje.

Hekerska skupina s psevdonimom The Shadow Brokers je vdor v računalniški sistem agencije NSA dokazala z objavo datoteke, ki vse bije programsko kodo enote Equation Group. Tu gre predvsem za hekerska orodja, ki jih agenti agencije NSA uporabljajo za vohunjenje spletnega prometa preko požarnih zidovov, usmerjevalnikov, namenskih strežnikov in podobno. Trenutno še ni znano, kdo dejansko stoji za napadom na ameriško agencijo za nacionalno varnost NSA in kakšen je dejansko motiv. Mnogi sicer verjamejo, da je bil napad politično motiviran, čeprav bi lahko bil cilj hekerjev pridobiti veliko protipravno premoženje, saj gre za edinstvena hekerska orodja.

Cena ukradenih vohunskih orodij ameriške agencije za nacionalno varnost NSA namreč ni nizka, saj nepridipravi zanje zahtevajo kar 440 milijonov evrov. Plačilo mora biti seveda izvedeno z uporabo bitcoinov, saj bodo hekerji s tem lahko povsem izbrisali sledi za seboj.


Prijavi napako v članku