Računalništvo, telefonija
07.05.2019 13:51

Deli z drugimi:

Share

Evropska komisija proti Applu zaradi oviranja konkurence

Apple je Evropski komisiji zaradi domnevne kršitve protimonopolne zakonodaje tokrat prijavilo konkurenčno podjetje Spotify.
Apple je Evropski komisiji zaradi domnevne kršitve protimonopolne zakonodaje tokrat prijavilo konkurenčno podjetje Spotify.

Vsem nam je verjetno že dobro poznano, da sta Evropska komisija in IT industrija že dolgo na “bojni nogi”, evropski birokrati pa se zelo pogosto ukvarjajo s tehnološkimi podjetji in njihovo bolj ali manj sporno poslovno prakso. Zaradi tega ne preseneča, da so bila že številna tehnološka podjetja kaznovana bodisi zaradi davčne utaje bodisi zaradi kršitve protimonopolne zakonodaje. Naslednje tehnološko podjetje, ki bi bilo kaznovano s strani Evropske unije, pa je podjetje Apple, ki ga evropski komisarji preiskujejo zaradi domnevne kršitve protimonopolne zakonodaje na področju glasbe.

Evropska komisija je proti podjetju Apple nedavno uvedla preiskavo glede glasbene storitve Apple Music, in sicer na podlagi uradne pritožbe, ki jo je na začetku leta prijela od spletnega velikana na področju pretočne glasbe Spotify. Iz omejene pritožbe je razvidno, da naj bi podjetje Apple diskriminiralo druge ponudnike pretočne glasbe na njegovih mobilnih napravah. To naj bi računalniški gigant počel z namernim blokiranjem nadgradnje konkurenčnih programov in omejuje združljivost glede povezovanja na druge izdelke v Applovem ekosistemu, kot so HomePod, Siri in Apple Watch.

Poleg tega naj bo podjetje Apple omejevalo konkurenco tudi z njegovo cenovno politiko. Računalniški gigant namreč »pobere« skoraj tretjino vrednosti vseh naročnin na storitve, ki delujejo na njihovih platformah. To dejansko druge ponudnike postavlja v precej podrejen položaj, saj so dobički drugih ponudnikov na mobilnih platformah podjetja Apple zaradi tega precej manjši, kar seveda povsem ustreza računalniškemu gigantu.

O tem, ali podjetje Apple dejansko krši evropsko monopolno zakonodajo, pa naj bi bilo znanega v prihodnjih nekaj mesecih. Pri podjetju Apple nad omejeno protimonopolno preiskavo niso pretirano zaskrbljeni, saj verjamejo, da ravnajo povsem v skladu z evropsko zakonodajo in da zaradi tega niso v prekršku.


Prijavi napako v članku